Hayal gücü sayesinde bugün alışık olduğumuz bir çok teknoloji yıllar önce bilim kurgu filmleri ve dizlerinde karşımıza çıktı. Bizde bugün hayatımızda olan bu teknolojilerin ilk defa görüldüğü bilim kurgu filmleri ve dizilerini sizler için bu listede bir araya getirdik.
Teknolojiye yön veren bilim kurgu filmleri ve dizileri
Teknoloji her geçen gün eskisinden çok daha hızlı bir şekilde gelişiyor. Eskiden tahmin etmesi çok zor olan gelecek, günümüzde ise çoktan filmler ve dizilerin en popüler konularından biri haline geldi. Sizler için teknolojiye yön veren en iyi bilim kurgu fimleri ve dizilerini bir araya getirdik.
Metropolis (1927) – IMDb 8,3
Teknolojiye yön veren filmler arasında ilk sırayı Metropolis alıyor. En eski bilim kurgu filmlerinden biri olan bu kült yapım, 1927 yılında çok büyük bir bütçeyle çekilmiş. Sessiz olan film aslında bir çok distopyada karşımıza çıkan zengin ve yoksul sınıfın mücadelesini konu alıyor. Bir tarafta şehri ayakta tutan makineleri çalıştırran ama yer altında yaşayan işçiler, diğer tarafta ise şehrin tüm nimetlerinden faydalanan ve üst kısımda yani şehirde yaşayan zenginler.
Filmin bizim için önemli olan kısmı ise gerçek anlamda ilk görüntülü telefonun Metropolis‘te karşımıza çıkması. Bugün hayatımızın parçası haline gelen görüntülü konuşma, ilk defa bu filmle sinema dünyasına taşınıyor.
Bunun dışında bugün Sofia ile birlikte hayatımıza girmeye başlayan insansı robot yani humanoid ilk defa Metropolis ile karşımıza çıkıyor. Doğrusu çok eski bir film olmasına karşın eğer bilim kurgu filmlerine merakınız varsa bu kült fiilmi izlemenizi öneririz.
2001: A Space Oddysey (1968) – IMDb 8,3
Teknolojiye yön veren filmler arasında Space Oddysey‘i saymadan yola çıkmak olmaz. Film garip bir şekilde aynı adlı Arthur C. Clarke romanıyla beraber ortaya çıkıyor. Clarke ve Kubrick tarafından beraber yazılan film senaryosu daha sonradan Clarke tarafından kitap haline geliyor. Bu arada bu fikir Kubrick tarafından Clarke’a sunuluyor ve ortaya bugün bile konuşulan kült bir bilim kurgu başyapıtı çıkıyor. Bu arada eğer filmi anlamakta zorluk çektiyseniz, kitabını okumanızı tavsiye ederiz.
Filmde karşımıza çıkan teknolojilerden birisi video görüşme. Dünya ile canlı video görüşme gerçekleştiren ana karakter, kızıyla canlı bir görüşme yapıyor.
Filmin ikinci yarısında ise başka bir teknoloji olan yapay zekaya sahip Hal 9000 karşımıza çıkar. Satürn’e yapılan yolculukta tüm yolculuğu gerçekleştiren bu yapay zekalı robot, görevin ilerleyen kısımlarında astronotlar için büyük bir tehlikeye neden olacaktır. Yapay zeka şu an için hayatımızı kolaylaştıran bir yapıda olsa da gelecekte gerçekten tehlike oluşturup oluşturmayacağı merak konusu.
Sen ciddi, ciddi bu filmlerin mi teknolojiye yön verdiğini düşünüyorsun? Eyer öyleyse çok safsın.
Filmlerde geçen bu teknolojilerin hayatımıza nasıl girdiğini yazıda örneklerle açıkladım aslında. Burada karşımıza çıkan teknolojilerin bazıları aynı şekilde, kimisi ise çok daha farklı şekillerde hayatımıza girdi. Aslında bir konuda haklısınız, sonuçta bu teknolojik gelişmeleri hiç bir yönetmen ya da senarist tek başına düşünmemiş. Bazıları zaten bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları esas almış. Kimisi ise bilim kurgu edebiyatından esinlenmiş. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz ve bu konuya meraklıysanız birkaç kitap önerisinde bulunabilirim. Bu arada yorumunuz için çok teşekkürler.
matrix?
Bilim kurgu listelerinin hiçbirinde Fringe dizisinin olmamasi beni hayret ettiriyor