Gattaca (1997) – IMDb 7,8
Jude Law, Uma Thurman ve Ethan Hawke’ın başrollerini paylaştığı yapım, ailelerin mükemmel genetiğe sahip çocuk yapma tutkularının gelecekte iyi bir iş bulmak için en önemli kriter olması fikrinden yola çıkıyor. Uzaya seyehat etmek isteyen Ethan Hawke, ne yazık ki özel olarak genetiği ile oynanmış mükemmel çocuklardan biri değildir.
Devletin DNA üzerinden herkesin nasıl bir yapıda olduğunu tespit ettiği hatta, her işe girişte rutin DNA kontrolleriyle tam bir mükemmel genetikli insan dayatması ile karşı karşıyayız. Bu açıdan Gattaca, teknolojiye yön veren filmler arasında önemli bir yere sahip.
Bugün etik anlamda tartışmalı da olsa, Çin gibi ülkelerde çocuğun cinsiyetini belirlemek mümkün. Çin’de daha önce bazı doktorların bebeklerin hastalık kapmasını önleyecek şekilde gen dizilimleriyle oynadığı ortaya çıkmıştı. Kısaca Gattaca filminde karşımıza çıkan “süper insan” modeli gizliden gizliye hayatımıza girmeye başlamış gibi görünüyor.
Geleceğe Dönüş 2 (1989) – IMDb 7,8
Aslında Dark benzeri filmler ve diziler arasında Geleceğe Dönüş filminden bahsetmiştik. Tabii ki çoğu kişinin bildiği film, bilim kurgu filmleri arasında da önemli bir yere sahip. Film yine Space Oddysey gibi video görüşme ile karşımıza çıkıyor. Ana karakter Marty’nin gelecekte işten video konferans yoluyla kovulmasına şahit oluyoruz.
Yine filmde karşımıza çıkan uçan otomobil teknolojisi kısa bir süre sonra, drone taksi şeklinde hayatımıza girecek. Yine uçan kaykay benzeri girişimlerde gerçek olmuş durumda. Mobil ödeme ve hologram da filmden hayatımıza giren teknolojiler. Mini bir pizzanın fırında büyümesi ise hala hayal olarak kalmaya devam ediyor.
Sen ciddi, ciddi bu filmlerin mi teknolojiye yön verdiğini düşünüyorsun? Eyer öyleyse çok safsın.
Filmlerde geçen bu teknolojilerin hayatımıza nasıl girdiğini yazıda örneklerle açıkladım aslında. Burada karşımıza çıkan teknolojilerin bazıları aynı şekilde, kimisi ise çok daha farklı şekillerde hayatımıza girdi. Aslında bir konuda haklısınız, sonuçta bu teknolojik gelişmeleri hiç bir yönetmen ya da senarist tek başına düşünmemiş. Bazıları zaten bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları esas almış. Kimisi ise bilim kurgu edebiyatından esinlenmiş. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz ve bu konuya meraklıysanız birkaç kitap önerisinde bulunabilirim. Bu arada yorumunuz için çok teşekkürler.
matrix?
Bilim kurgu listelerinin hiçbirinde Fringe dizisinin olmamasi beni hayret ettiriyor