Azınlık Raporu (2002) – IMDb 7,6
Steven Spielberg tarafından çekilen bu ilginç film, teknolojiye yön veren filmler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Hem görece yeni bir film olması hem de halen geleceğe dair önemli göndermeler de bulunması filmi seçmemizde önemli etkenlerden biri. Tom Cruise‘un başrolünde yer aldığı film, ünlü bilim kurgu yazarı Philip K. Dick’in kısa bir hikayesinden esinlenerek film haline getirildi.
Filmde yakın geleceği tahmin eden üç kahin ve suçu daha işlenmeden engelleyen yeni bir güvenlik kurumu ile karşı karşıyayız. Azınlık Raporu filminde karşımıza çıkan teknoloji ise bugünlerde çoktan normal hale gelmeye başlayan arttırılmış gerçeklik. Sadece bir tür akıllı eldiven ile kontrol edilen bilgisayar ile havada ekranlar arasında kolayca geçiş yapan bir teknoloji karşımıza çıkıyor.
Yine filmde gördüğümüz kişiseleşen reklamcılık, en azından internet reklamcılığında, yaptığınız aramalar üzerinden karşımıza çıkan Google reklamlar ile bir nevi hayatımıza girmeye başladı.
Moon (2009) – IMDb 7,9
Moon, teknolojiye yön veren filmler arasında belki de bazıları için çok zorlama olarak gelebilecek bir yapım. Ancak film gerçekten de hem teknolojiyi işleyiş açısından hem de insanın teknoloji karşısında çaresizliğini çok iyi işlemesi açısından önemli bir film.
Aslında ilk başta çok sıkıcı ve rutin bir uzay görevi yapısında olan filmde, insanlığın ayda bir üs kurduğu ve burada tek başına günlük görevleri yerine getiren bir astronot olduğunu fark ediyoruz. Yakın bir gelecekte, ay üzerine ya da çevresine kurulan bir üsle karşı karşıya kalacağız. Bu açıdan film, belki de bu üssün astronotlar üzerinde olan psikolojik etkilerini de iyi ele alıyor.
Filmin ana karakteri olan astronot Sam Bell, geçirdiği kaza sonucu dünyayla olan tüm uydu bağlantısını kaybeder. Neyse ki, yakın zamanda Bell görevini yeni gelecek astronota devredip dünyaya dönecektir. Bu bekleyiş sırasında ise yapay zeka Gerty ile sohbet eder. Ancak işler pek de Sam Bell’in istediği şekilde ilerlemez. Özellikle yapay zeka ile insan ilişkileri açısından bu filmi bir kenara not etmenizi öneriririz.
Sen ciddi, ciddi bu filmlerin mi teknolojiye yön verdiğini düşünüyorsun? Eyer öyleyse çok safsın.
Filmlerde geçen bu teknolojilerin hayatımıza nasıl girdiğini yazıda örneklerle açıkladım aslında. Burada karşımıza çıkan teknolojilerin bazıları aynı şekilde, kimisi ise çok daha farklı şekillerde hayatımıza girdi. Aslında bir konuda haklısınız, sonuçta bu teknolojik gelişmeleri hiç bir yönetmen ya da senarist tek başına düşünmemiş. Bazıları zaten bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları esas almış. Kimisi ise bilim kurgu edebiyatından esinlenmiş. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz ve bu konuya meraklıysanız birkaç kitap önerisinde bulunabilirim. Bu arada yorumunuz için çok teşekkürler.
matrix?
Bilim kurgu listelerinin hiçbirinde Fringe dizisinin olmamasi beni hayret ettiriyor