Geçtiğimiz günlerde haberini yaptığımız ve meclisten geçerek yasalaşan yurtdışı telefonlarına 100 TL harç uygulaması ile ilgili yeni detaylar belli oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, yaptığı yazılı bir açıklama ile 100 TL’lik harç uygulaması devreye alınanan kadar yurtdışı telefonların pasaportlara kayıt ettirilmesi uygulamasının durdurulduğunu belirtti.
İşte BTK’nın resmi açıklaması:
15.06.2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 20 nci maddesi ve Kanunun Yürürlük maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı’nca bugünden itibaren yurtdışından getirilen cihazların elektronik kimlik bilgisinin (IMEI) kayıt altına alınması işleminden önce 100 TL harç bedeli yatırılması ve kayıt işlemi sırasında bu belgenin aranması ve harç ödenmeden kayıt işlemi yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu kapsamda 15.06.2012 tarihi itibariyle yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemi için başvuruda bulunulmadan önce pasaport sahibi olan kişiler tarafından 100 TL harç bedeli yatırılması ve abone kayıt merkezlerine pasaportun yanı sıra harç ödendiğini gösterir belgenin aslı ile birlikte başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Abone kayıt merkezleri tarafından yapılan ve Kurumumuzca onaylanan elektronik kimlik bilgisine (IMEI) haiz cihazların kayıt işlemi, Maliye Bakanlığı tarafından harç işleminin yatırılmasına ilişkin Tebliğ yayımlanıncaya kadar durdurulmuştur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Sebebi Maliye Bakanlığı
Kayıt işleminin durdurulmasının sebebi ise Maliye Bakanlığı‘nın konuyla ilgili tebliğ yayınlamamış olması. Tebliğ yayınlanıp bu 100 TL ek harcın nasıl ve ne şekilde alınacağı belirlendiğinde kayıt işlemleri tekrar başlayacak.
Fiyat avantajı vardı
Yurdışından telefon satın alıp Türkiye’de kullanmak özellikle fiyat yüksek olan üst seviye modellerde 600-700 liraya kadar avantaj sağlıyordu. Bugüne kadarki sistemde yurtdışından getirilen telefonlar 10 TL gibi bir ücretle pasaporta kayıt ettirirebiliyordu. Ancak bu kayıt işlemi yapacak pasaportun sahibinin en fazla 1 ay içinde Türkiye‘ye giriş yapması ve 2 yıl boyunca başka bir telefon kaydı yaptırmamış olması gerekiyordu.
Ne zaman yürürlüğe girer?
Maliye Bakanlığı’nın ilgili tebliği yayınlanıp, harç ödemesi ile ilgili düzenleme şekli belirlendiğinde uygulamanın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Muhtemelen 1 hafta 10 gün içinde tebliğin yayınlanması ve hayata geçmesi bekleniyor.
:: Bu uygulamayı nasıl buluyorsunuz?
Tek kelimeyle igrenc bir durum. Iyice cilkini cikardilar. Vatandasin cebine bu kadar cok girilmezki ayiptir ya.
ee noolacak ya? tatile geldigimizde telefonsuz mu kalalim
özgürlük bu ülkede ellerden uçuyor. . Hani egemenlik kayıtsız şartsız milletindi ¿
Ülke hepten çekilmez bir hal almaya başladı bu kendini bilmezler yüzünden … Yakında nefeste almak parayla derlerse hiç şaşmam. Yıllık ne kadar oksijen tüketiosak onunda vergisini falan alırlar çok yakında. Çünkü bu yaptıklarından sonra onuda yapmalarını insanlar normal karşılar. Nasıl olsa alıştık artık sadece teknoloji değil her alanda böyle keriz gibi vergi ödemeye.
600-700 TL fark olmasıda ilginç?
kar eden kurumlarimizi yabancilara 2-3 yillik karlarina sattılar kimse ses cikarmadi, kimse dusunmedi ki bu geliri yabancilar kendi ulkesine goturecek arada olusan farki gene vatandas odeyecek. Herseye vergi gelir kacis yok, cunku uretim yok. Yurt disi gormus olanlar bilir , asiri derecede bir refahlik farkı var. Halkimiz bu farki gormuyor o yuzden ses cıkarmıyor.
Son SDN okuru o farkı şöyle açıklıyorum;
Amerikada factory unlock 16 GB iPhone 4S 799$ dolar kuru ile çarptığımızda 1.462 TL gibi bir uçurum ortaya çıkıyor iPhone 4S’e 2000 TL diyelim yani kısacası devlet ve operatörler bize 600 TL’yi geçiriyor kısacası
Bu daha başlangıç.
600-700 TL fark oluyor arkadaşlar. Geçen bir arkadaşım Samsung Galaxy S2 aldı ABD’den. 900 TL’ye geldi yaklaşık olarak. Buradaki fiyatı 1500 TL civarında (resmi TR garantili ürünlerden bahsediyorum). iPhone 4S’te fark daha fazla olabiliyor.
Kısaca diyorlar ki; Her ne kadar size 2 yıl içinde sadece 1 telefon getirebilme hakkı versekte, o 1 telefon için marka-model ayırt etmeden 100tl vergi alsak da yurt dışından telefon felan getirmeyin, gerek yok. Biz zaten sizi sınırlarımız içinde gayet güzel "seviyoruz" !
kötü oldu
Yasaklar çiğnenmek için vardır !
imei degistiren biri cıksada 100 tş yi ona versek
Hangi ülke çekilir halde ki? Vergiler gayet normal bir şey. Bilinen tarih boyunca halk vergi ödemiştir. Vergi ödenmeyen devir sadece taş devridir heralde
Bunun neresi garip anlamadım ben? Yurt dışından getirmeyin işte. Nedir bu yurt dışı merakı anlamadım. Türkiye’den al gerekirse 1000 lira fazla ver. Ama ülken kazansın.
100 tl alıyorsunuz bari pasaportu kaldırın. Bide telefonu açtırıp parayı geç yatırırsan faiz alacakmış. Demek ki Türkiye artık klon imei dönemi en yüksek seviyelere çıkacak. Bakalım ne kadar vergi toplayabileceksiniz. 🙂
Berbat bir durum hayatimda hic yurtdisindan tlf getirmedim ama getirenlere karsi cikmadim yurtdisinda tlf ucreti malumTurkiye ye gelene kadar gumruk masraflari ile dunya para oluyor hem vatandasi mecbur birakiyorlar hemde soguslemeye bakiyorlar ayip vallahi inaniyorum yurtdisinda copcunun bile cebinde son model cep tlf ile cop topluyordur :):):) biz ise cep tlf birak daha Antalya ya bile tatile giderken zorlaniyoruz garip:( utanc verici
Yukarda ne yazdım altını çizerek . Nasıl olsa alıştık artık sadece teknoloji değil her alanda böyle keriz gibi vergi ödemeye!
Bu vergiler normal geliyorsa size herhalde çok zenginsiniz ki 1000 lira bu kadar basit bi meblagmış gibi gelebilio. Kusura bakmayın ama bu ülkede asgari ücretle ev geçindiren insanlar var. Ha şimdi diceksiniz ki onlarda illa üst seviye telefon almak zorundalar mı diye. Zaten alamıyorlar . Ben elin gavuru atıorum aynı telefonu 500TL’ye kullanıyorsa ne diye 1500 TL veripte kullanayım ? Neyin mantıgıdır bu anlamış değilim. Sana gelen telefonda aynı telefon aynı özellikler. Tek eksisi garantisinin olmaması. Alan adamda orasını zaten kabul ettiğinden alıyor. Daha ne diye onca vergiler formaliteler ..vs çıkartıp duruyorlar !
Herneyse…. Bu böyle geldi böylede devam edecek. Çünkü bu ülkede bu vergilere eyvallah edip ses etmeyen o kadar çok insan varki. Durumun böyle olması gayet normal.
Saygılar
5 gün sonra Türkiye’ye geliyorum. Kayıt işlemi durdu ise ne yapacağım, hazırı var iken yeni telefon mu alacağım? Bu yapılanlara bir dur demek lazım, boyun eğdikçe vergi üstüne vergi geliyor. Bu zamanda kimse 2 yıl boyunca aynı telefonu zaten kullanmıyor.
Ülkemizde hiç iyi bişey olmuyor artik herşey kısıtlamalarla mümkün olmaya başladi cok yanliş uygulama bunlar insanlarin satin alma özgürlüklerine bile müdehale eder oldular..
ulke icinde birine gidince paralar ulke nasil kazaniyo ? tuhaf bi mantik bazi acilardan. cok fazla basite indirgendi sanki misal ulke icinde kaziklanmak devleti kalkindiriyosa ben size satiyim ayni urunu 3 katina herkes bitane alsa devlet amerikayi sollar demektir bu dogruysa kalkinmayi bilmem de calinti telefon imeileri filan konusunu zorlastiricagi icin gaspcilara kismen bi celme takicaktir o acidan dogru ama bi yandan da kurunun yaninda yasi da yakmak yada samanliktaki fare icin ahiri atese vermek gibi bi sey de denebilir farede sorun varsa fare yakalanmali samanliktaki inekler atese verilmemeli
Devlete ercegime gidip imei degistiren adama 100 TL veririm daha iyi sanki keyfimizden garantisiz telefon aliyoruz vergileri dayiyolar sonra bide 100 to para istiyolar…
Bukadarda olmaz ya artık aldığımız nefese bile vergi kesicekler bu ne ya yurtdışında 200$ a olan telefon ülkemize gelene kadar bin tane vergi konuyor şimdi birde bu çıktı ama elbet bizim milletimiz halleder bu durumu merdiven altları boşuna kurulmadı : Yazıklar olsun BTK
Yok oyle bedava kazanmak. Elin adami icad ediyor satiyor ve ben onu zaten halihazirda vergilendirilmis kirpilmis kutsal kazancimla aliyorum!!! bizim devletse kenarda bos bos oturup sanki bu telefonlarin icadina veya uretimine bir katkisi olmus gibi harac kesiyor. Ortalik vergiden gecilmiyor zaten. Devlet once kendi kurumlari arasidnaki haberlesmeyi benim sirtimdan yapmayi biraksin!, bu bile basli basina bir utanc kaynagi. Tasdevrinde olmayi yeglerim zira burda beslemek zorunda oldugumuz bize bir faydasi olmayan caninin istedigi kanunu cikarip aksamdan sabah bizi birdenbire borclu kategorisine koyan, evlerimizi depremden once basimiza yikmaya and icmis vergi canavari bir devletimiz var. Tarihte bir cok isyanin sebebi ise yuksek vergilerdir bunuda tarih deslerinden ogrenmis olmaniz lazim. Ilkokulda papagan gibi Öşür Vergisinin kotulugu ogretilir durur. Keske o geri gelse sadece yuzde 10 oderdik olur biterdi!!!
anlamadigim sey 100 lira verince 2 yil kurali kalkiyomu? kalkmiyosa zaten komple rezalet.
yaşasın klon imei
Kardeşim bu ülke zaten zengin sen sıradan bir milletvekilinin maaşını biliyormusun? olan gariban memurlara ve emeklilere oluyor adamlar asgari ücretle hem kirasını ödüyor,hem elektrik-doğalgaz faturasını ödüyor ve yaşamak için eve erzak almak zorunda bu maaş yetiyormu yetmiyor! Sonra devlet diyor bankalara neden bukadar borçlusunuz? Neden acaba !! Adamlara verdiği para kirasına bile yetmiyor.Kalkmış ekonomi bakanı benzin pahallıysa bisiklete binsinler adama bak hele benim paramla mercedese biniyor siz bisiklete binin diyor!
Akla dahi gelmeyecek kısıtlamalar..
tanzanyada doğaydım keşke
işte bu süperr helal olsun devlete
resmen milleti kaçakçılık ve illegal kullanmaya zorluyorlar.
klon imei çakarım bu devlete para vermem.
100TL alsınlar OK ama pasaport istemesinler o zaman. Resmen bokunu çıkardılar işin. Nereden para tırtıklıyabileceklerse oraya vergi döşüyor adamlar. Gelirleriyle dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz herhalde.
arkadaslar tek türkiyede yok bu gibi kisitlamalar her ülkenin buna benzer gereksiz ödemeleri var unutmayin ,ben yasadigim kesimde örnegim umraniye bölgesi icinde ,oturma alaninda bile park etmek icin yillik 190 € para veriyorum bizim burde ek vergiler cok fakat gösterilmeden aliyorlar
sürekli konu dönüp dönüp buraya geliyor.Devlet Vergi almasın demiyoruz.Tamam vergi alsın alsında el insaf biraz.türkiye’de asgari ücret en fazla 300 euro ediyor.hadi ayda 300 uero kazanda.190 € vergiye ver görrüz o zaman.
Her şeyi anladım. 600 avroluk telefonu alan adam 100 tl’yi çok dert etmeyebilir, onu da anladım. Ama yurtdışında yaşayan ya da şans eseri oradan sadece konuşmak için 50-100 avroluk telefon alanlardan da aynı ücreti istemek çok yanlış. Gerçi her kayıttan 100 tl istemek de yanlış ama ne desek boş. Bari 100 tlyi alıyorsun o zaman pasaport zorunluluğunu kaldır.
Konu hakkında en iyi yorum @muratveb ‘e ait aynen katılıyorum
Yeter artık bu nedir yaa!! Vergi alacaz diye yapmadıklarını bırakmadılar.
resmen soyucaz sizi bize vericeksini para diyolar
siz i phone yada galaxy yada herneyse kullanicam diye bu kadar yirtinirsaniz devlette vergi almak icin ayni cabayi gosterir.
Yrumlara baknca anlaşılıyor ki herkes sadece başlığı okuyup direkt yorum kısmına atlamış. Hiç bir şeyin yasaklandığı yok. Bürokratik işlemler hallolana kadar 1 hafta-10 gün süreyle durdurulmuş. Çemkirmeden önce haberi düzgünce bir okusanız keşke…
Kadir Sekme demiş ki: Hangi ülke çekilir halde ki? Vergiler gayet normal
bir şey. Bilinen tarih boyunca halk vergi
ödemiştir. Vergi ödenmeyen devir sadece taş
devridir heralde
Bunun neresi garip anlamadım ben? Yurt
dışından getirmeyin işte. Nedir bu yurt dışı
merakı anlamadım. Türkiye’den al gerekirse
1000 lira fazla ver. Ama ülken kazansın.
ülkem biraz fazla kazanıyor. dış ticaret açağını vergilerle kapatacağıni sanıyor ama 65 milyar dolarlık dış ticaret açığı böyle kapanmaz.. yurt dışında en pahalı tl zaten 800 milyon falan. ben nasıl türkiyede 1000 tl fazla vereyim. neyse arkadaşım sende ki beyni kuşa taksak kuş ters uçar :-P:-P:-P
Kaçakçılık kötü birşey değildir! Bunu yakın zamanda öğrendik zaten…
“Masum kaçakçılar”dan olmak daha mantıklı bu devlete vergi vermekten!!!
sfx – arada parasını almadığımız kalmasın diye yapılan canbazlıklar.. bi düşünün 24 saatte devlete ne kadar vergi ödüyorsunuz?
ben çoğunuzun aksine gerekli buluyorum hoşuma gitmese de cari açık denen şeyden kimse bahsetmemiş. paranın dışarı akmasından kimse bahsetmemiş. Herkez işine geleni söylemiş kendini düşünmüş ama vatanı milleti düşünen kalmamış zaten dışa bağımlıyız ve yurtdışı cihazları yüzünden bu işi ticaret haline getiren haksız kazanç sağlan 1 kuruş vergi ödemeyen kesim hakkında kimse birşey dememiş. Bazıları da demiş alt model telefonlar Türkiye de de pahalı diye taşçatlasa %20 lik fark olur onda da harçtı kayıttı garantiydi derken bir avantajı kalmıyor kendinizi kandırmayın kısaca. Bu iş genelde 1200 + tl üzeri cihazlar için cazip haldeydi artık pek bir önemide kalmadı. Ayrıca böylece maduriyette giderilmiş oldu. kayıt yapılır adı altında bi çuval para kazananlar oldu ve bunların yaptıkları kayıtlar kısa sürede patladı daha sonra kullanıcı başka bir yere gene yüksek mebla ödeyerek kayıt yaptırmak zorunda kalıyordu. kısaca bir kısır döngü vardı. Bence doğru bir uygulama ayrıca kendisi yurtdışına çıkıp telefon alan kişi kusura bakmasında o kadar paralar ödeyerek sahip olduğu cihaza bi 100 tl daha ödese ölmez herhalde
zaten 1 pasaport 1 kayıt yapılıyor ve süre neredeyse 2 yıldı , ülkesinin insanına düşman başka bir iktidar varmı acaba .
Halkımıza 600 – 700 tl daha fazla kazık atıyoruz demiyolarda arada ki farkı kapatmaya çalışıyolar … yazık
ben bu ülkeden gidiyorum
yuzde bi rakam verseler olmaz tabi parasi bol olana %oran dusuyo ucz urun alan fakirlere vuruyo piyango. misal biri aldi 50 liralik 100 liralik telefon vericek 100 lira %50 %100 efektif (%75) vergi.
ama 2000 liralik telefon olunca vergi sadece %10 %5 alinmis oluyo yani sabit rakam koyarak fakirin cebini oselemis oluyolar
kasten mi yapiyolar yoksa cahillermi orasi hakkinda yorum yapmiycam cunku ben de emin degilim artik
freewill haklı..
50 tl lik telefona %75 vergi cıkaran arkadas, onu da ülkenden alıver bir zahmet..
sen palavere bırah bırah
ne farki varki ha yurtdışından almışın ha memleketinden almışın?
birinde kendi memleketinden alıyosun 1500 lira veriyosun birinde yurt dışından alıyosun 1000 lira veriyosun. sonuçta zaten 1000 lira ülkeden çıkacak. 1500 liranın 500 ü devlete gidecek vergisiymiş cartıymış curtuymuş. yani ülke dışına çıkacak parada bi farklılık yok. 500 lirayıda kimse fazladan vermek istemez, vermezde zaten.
senin mantığa göre bu cari açık oluyor. İyide zaten ülke içinde olan bi paranın devlete gitmesi yani gene ülke içinde kalması hangi açığı kapatacak acaba? sonuçta 1000 lira yurtdışına gidecek zaten kalan 500 de gene bu ülke vatandaşının cebinden çıkacak. !
Şunun şurası gerçekki Türkiyede yaşıyosan Teknolojiyi en az 2 katına almaya mahkumsun !
Amerika’dan 7 Haziranda bir adet iphone 4s 32 gb arkadaşım aracılığıyla getirttim.
http://store.apple.com/us/browse/home/shop_iphone/family/iphone/iphone4s
fiyatı 749 dolar %8 vergisi ile bana 809 dolara mal oldu
hesaplayalım
809*1,84= 1488 TL buna ilave 13 TL micro sim ve açılış ucreti ödedim toplamda bana maliyeti 1501 TL oldu
aynı ürün Bilkom’da
http://store.bilkom.com.tr/Apple-iPhone-4S-32GB-Siyah-_4144.html#0
Yani: 2268 TL
Fark 750 TL den fazla
Yorum sizin
Ben 1.400 TL’lik bir iPhone 4S’e 2.400 TL vermek zorunda değilim 100 TL veririm o zor değil ama devlet sorunu kendinde hiç aramıyor bir düşünsene bu adamlar ne için yurtdışından alıyor hadi vergisiyle+garantisiyle en fazla 1.800 olur ki buda fazla adamlar 1.000 TL kar ediyor bu nedir anlayadım.
Arkadaşım cari açığı önlemek için yapmak gereken şeylerin başında vergileri arttırmak gelir.
Vergileri arttırmanın mantığı devletin kasasına daha çok para girmesi değildir. Tüketiciyi frenlemektir.
1000 lira olan cihaz 1500 lira olduğunda o cihazı almaktan vazgeçen kişi sayısı bu ülkede milyonlarla ifade ediliyor.
Tüketimi engellemek için koyduğun bu vergileri cihazı yurt dışından alarak aşmak isteyenleri de engellemek için ekstra tedbirler alınıyor cihazın kayıt edilmemesi, 100 tl harç vs.
İstatistikler rakamlar sizler için bir şey ifade etmiyor mu bilmiyorum…
ya da rakamların ifade ettiklerini algılayamıyor mu bu halk?
Türkiye’de her ay 1 MİLYON yeni cep telefonu satılıyor. Yılda 12 MİLYON cep telefonu…
En dandiği en kötüsü 100 dolar bu telefonların.
Taban fiyat desek, her cihaz 100 dolar desek, 1,200,000,000 Dolar para yıldı yurt dışına gidiyor.
100 dolarlık cihaz forumda kaç kişi kullanıyor merak ediyorum! Yaşlılar dışında kimse kalmadı! Amele tayfası bile aldığı asgari ücrete bakmadan iPhone ile geziyor!
Burada konulan bu ağır vergiler işte bu tüketimi engellemek amaçlı.
Bakın Avrupa’da insanlar 2 yılda bir cep telefonu değiştirirken Bizim halkımız 6 ayda bir cep telefonu yeniliyorsa bu ülkeyi ayakta uyutuyorlar demektir.
İnsanlar zırt pırt telefon değiştirmesin diye konulmuş bu ağır vergilen cari açığı düşürmekteki mantığı budur.
Bunlar hoşumuza gitmiyor olabilir. Sürekli en son teknolojiye en ucuz şekilde çabucak ulaşıp tüketmek istiyor olabiliriz ama bunların hepsinin ekonomik dengeleri vardır. Kabul edelim.
Dua etsinler boy abdestim var :((
ben zaten herkez yurtdışından alsın demedimki. sadece arkadaşın mantığına göre yorum yaptım oda böyle oluyor işte.
ben bu vergilerin vs telefon alışlarını düşüreceğini hiç sanmıyorum. aksine daha çok illegal yol denenecek daha çok illegal yol bulunacak. bi şekilde o telefon ülkeye girecek genede.
eğer bi çözüm yolu bulunacaksa bu işin kolayı olup vergileri artıralım kimse dışardan bişey almasın olmamalı.
yoksa zaten kim ister bu memlekette dışarı borçlanalım. o konuda hemfikiriz zaten ama bunu engelleyiş biçimi bu olmamalı diyorum ben. ki bu yöntemlede engelleneceğini hiç sanmıyorum.
BEN HTC ONE S ALMAYI DÜŞÜNÜYORDUM ÇÜNKÜ TÜRKİYE YE HENÜZ GELMEDİ VE GELİŞ FİYATI 1700TL CİVARI BEKLENİYO OKADAR ARAYI DA PİYASA DA BENCE HİÇBİ TELEFON HAKETMİYO NE KADAR MÜKEMMEL OLSADA Bİ TELEFONA 1200-1300 DEN FAZLASI VERİLMEZ.
BERBAT Bİ UYGULAMAAAA
Ülkede üretim yok, iş vergiye gelince dibine kadar.
Bence vergiler düşük tutulusun ama Telefonunun garantisi bitmeden değiştirene para cezası verilsin
Vay be..o kadar pahalı oluyor her şey.Bıktım ya.KDV – KDV – KDV verdiğimiz paranın 5 i devlete gidiyor.En azından bunda kolaylık yapsalar.Sim kilidi açtırmada, pasaportta olsa..harç uygulaması kalksa.
hocam artık 1 den fazla telefon getiribilicek mi
Türk telefon varda sanki. 1.000 TL telefon alır 100 tl ödemeye ağlar.
hep ayni terane yorumlari dikkatle okudum ama ayni sey konusuluyor yok bu memlekette asgari ucretle calisan var bilmem ne. bunu kim inkar ediyor evet var ama ayni oranda belki kat be kat fazla ayagini yorganina gore uzatmayan da var hic bu taraftan baktiniz mi ?
Arkadas kimse kimseyi savunmuyor yok yurtdisinda hayat daha refahmis evet oyle o zaman sen de git calis bakalim yapabiliyorsan. herseyi da badem biyiklilara atmak en kolayi peki neden 2000 yilina kadar bir adim teknolojik adim atmilmamis bademliler mi engellemis ?
hukumet her ne kadar isin cilkini cikarsa da iki dk mantikli dusununce hak vermemek elde degil cep telefonlari don degistirir gibi degistirilmekte bunu kim inkar edebilir ? bunun sonu nereye varacak?
bunu kimse konusmuyor sanki her sn yurtdisindan telefon getiriyoruz gibi yorum yapiyoruz.
emin olum badem gider fistik gelir ama sorun ayni sorun insanlar (ben de dahil omak uzere) tuketim cilginligini birakmadikca bu her daim boyle olacaktir.
kardes burda hemen hemen senin deigin gibi oluyor ,avrupa su an cöküs durumunda burdaki aclik seviyesi türkiyeden fazla bir kisinin calismasiyla isin altindan kalkamiyorsun ,ev kiralari nerdeyse bir insanin maasinin yarisi buna elektirik isinma telefon aylik ücreti internet ekledinmi maasin kalmiyor ,ondan sonra yemeye para yok ,su an avrupanin durumu gözüktügünden daha kötü ,eger aliskanliklar olmasa cekip geri dönecem memlekete amma iste oda kolay degil
iyiki gelmiş ya herkez getirip geliyordu böyle daha adil oldu…
devletın vatandasın cebındekı parayı calmasından baska bırsey degıl.
devlet 100 tl kullanıcının cebındekı paraya gozunu dıkecegıne yurt dısında 100 tlye satılan telefonu turkıyede 600 tly satan soyguncular ıle ugrassa daha ıyı olmazmı?
Buyrun size fark şuan en revaçtaki telefon bunu benim alma sansım yok ama farkı görmek için
TL olarak : 1330 TL gibi bir fiyata denek geliyor.
Fiyat Media Market Almanya dadır.
skandal. Zaten para birimimiz düşük diye her teknolojik ürünü almakta zorlanıyoruz bide utanmadan buna da para alıyolar. başka ne kaldı
valla ben ondanda şüpheliyim üstad ciddi ciddi …aldığımız havanın bile vergisini alıyolardır belki başka bi vergi altında misal TRT vergisini bildiğim kadaryıla
elektrik faturalarından sildiler ama sadece adını..!!! kendisini isimsiz vergi olarak ödüyoruz herhalde..
Arkadaşların bazıları demiş vergi almayıpta napıcak bi örnek vereyim çöp verigisi alıyolar tamam çöpleri toplamak için eyvallah fakat asfalt atıldığında kaldırım yapıldığında yine paraları mahalleden topluyolar 2 -3 kez bizzat şahid oldum yaptığın kaldırımın,asfaltın parasını diktiğin ağacın parasını ben vericeksem verdiğim vergiler ne halta yarıyo sorarlar adama.!!! malesef ülkemizdeki vergi düzeni bana göre çok adaletsiz aynı keleknet le mümkünlüde
herşey mümkün de dönen dolaplar gibi …
Ben harbi harbi şunu anladım alt tabaka artık bu ülkede her zamanki gibi yaşama hakkı olmayan tabaka ya doğru emin adımlarla gidiyo adam akıllı bi ülkeye
kapak atabilsem bi dakka durmam.. ( Bunun vatan sevgisiyle alakası yok yine vatanım ihtiyaç duyduğunda seve seve can veririm.. Ama sadece vatanım için onun bunun kağıt üstündeki oyunları için harcatmam kendimi)
Kamuoyu kadar başınıza taş düşsün inşallah
hırsızların kral olduğu bi memlekette başka ne beklenir
zaten almayasın diye bu kadar yüksek vergiler ödemek zorunda kalıyorsun kaldı ki telefon fiyatlarının yüksek olmasının sebebi sadece devletin uyguladığı vergiler değil bu ürünleri getiren ithalatçı firmalarında açgözlülüğü var. Neyse sen kendi bildiğini yap ama başka konularda vatan millet sakarya edasıyla da milliyetçilik yapmayınız en azından 3 kuruşluk telefonu ülkesine tercih etmek bana göre çok yanlış bşr de propagandasını yaparlar o da tuhaf oluyor
Orjinal tlfdaki fiyat farki sadece vergimiki ? Tek suclu devletmi yani 1000 liranin vergisi 180 lira geri kalan 700 lirayi kim aliyor onu hesaplauin bence.tek suclu devlet degil yani
Durum hakkında çok berabet bittik gittik kimse demesin arkadaşlar bence çok yerinde bir karar, niye diye sorarsanız bu uygulama yurt dışına ayda yılda bir gidipte 1 telefon getiren için hiç sorun olmaz telefonu alır götürür harcını yatırır pasaportuna işletir kullanır zaten yurt dışında telefon fiyatları uygun 100tl çok fark etmez bu uygulamanın amacı, yurt dışından surekli telefon getirip devlete 5 kuruş vergi vermiyenler için gecerli, millet yurt dışından telefon getiriyo turizim acentaları ile anlaşıyo mekke ve medine’ye hacı olmaya giden yaşlı başlı kişilerin haberi bile olmadan pasaportlarına kayıt yapıp 5tl kayıt ücreti verip develete vergi vermeden hem telefon satıyor hemde kişinin haberi olmadan pasaport a kayıt yaptırılıyor milletin üzerinden para kazanıyolar. Ne guzel iş bence bu işi dahada sıkı tutmaları gerekiyor.
bu ülkeden ciddi ciddi nefret etmeye başladım. eğitimimi tamamladıktan sonra kesinlikle buradan kaçacağım başka bir ülkeye. çok ciddiyim.
Kaçın kaçın. Hiç "Ulen benim onlardan neyim eksik. Eleştirip, şikayet edip duracağıma biraz kafayı çalıştırayım, mücadele edeyim, geçeyim ülkenin başına da düzelteyim ülkemi…" demeyin. Ancak kaçın. Ne olursa olsun ülkeye. Bir Atatürk daha gelir kendi kendine merak etmeyin…
Tam da 21 haziranda arkadaşım bana İngiltere’den aldığı Galaxy S3 ile dönüyordu şimdi ben ne yapmalıyım, adama ulaşamıyorum ve çoktan aldı, iade edemez… Ben böyle saçmalık görmedim, ne hallere düştük…
durmak yok hizmete devam
bazı yorumları gördükçe hayrete düşmemek elde değil….insan nasıl olurda devletin olmadık yerlerden bir ton para almasını normal görür ??? biz toplum olarak bu zihniyete sahip olduktan sonra bu yapılanlar aslında az bile galiba devleti yönetenler insaflı !!!…2 yılda bir getirilebilen bir telefon için bu kadar çilenin mantığı ne olabilir ?? bazıları cari açık falan demiş çok komik cari açığı telefon parası ile mi kapatacaklar…toplum refaha alışmamışki bu haller bile cennet geliyor…traji komik bir hal içerisinde kocaman! bir devlet olma yolundayız allah yardımcımız olsun.
kapitalist olan bir ülkede zulume uğramak şaşırtıcı olmasa gerek
nereye yatırılıyor bu 100 tl
nereye yatırılıyor bu 100 tl
Çok yerinde bir karar. Ancak adil değil. 100 TL + %5 olsaymış daha yerinde olurdu.
Asgari ücretle çalışan adamın 1000TL’lik telefonla ne işi var?
bence de yerinde bir karar, bu uygulama ile yurt dışından alımlar azalacak, o para dışarı çıkacağına bizim piyasamızda dolaşacak, gerek teknoloji mağazaları, gerek servisler daha çok kazanacak bu sayede yeni çıkan telefonlar ülkemize daha çabuk gelecek, belki üreticiler ülkemizde kendi mağazalarını açmak isteyecekler.
Bu karara, cari açık ile cevap vermek saçmalığını bırakın bir kenara.
Koca ülkenin, devasa cari açığı, insanların alacağı, almak istediği her hangi bir şeye yüksek vergi uygulayarak, ”alırsa çok vergi ödesin” veya ”fiyatı yüksek vergi ile arttıralım kimse almasın” mantığı ile kapanmaz.
Kaliteli üreten ve ihraç eden bir ülke olmadığımız sürece cari açığı kapatamayız.
Hadi, ülkemize giren bir çok ( neredeyse tüm ) mal için yüksek vergi uygulanıyor ”cari açığı kapatmak için”.
Bu malları üreten firma kim? Hangi ülkeye ait? O firmanın ürettiği bir malı, ülkemizde yüksek vergisini de ödeyerek satın aldığımızda, vergi dışında ödediğimiz para, yine bu yabancı firma üzerinden yurt dışına çıkmıyor mu? Bu çıkış cari açığı etkilemiyor mu?
Devlet, bir çok mal için oldukça yüksek vergiler uygulaması sebebiyle, insanları kaçak, hileli mal kullanmaya yöneltiyor. Bu da ciddi bir vergi geliri kaybına neden oluyor doğal olarak. Para yine yurt dışına çıkıyor, ancak vergi geliri 0.
Halbuki bu tip vergiler konusunda biraz daha yumuşak olunsa, insanlar farklı yollara başvurmaz ve vergi kaybının da önüne geçilmiş olur.
Ancak tekrar ediyorum, cari açık bu şekilde kapatılamaz!
Üretmeliyiz, bir ürünü, malı üretmek için kullanılan her şeyin, yüzde yüz ”Türk Malı” olması şart değil, ancak firmanın şirketin yüzde yüz Türk Firması olması şart. Kaliteli üretip öncelikle ülkemizde kullanılmasını, vatandaşların ürünlere kolay ve ucuz ulaşmasını sağlamalı, sonra da yurt dışına ihraç ederek cari açığın büyümesini engelleyebiliriz. Ne mi üreteceğiz? Aklınıza ne gelirse…
Peki biz ne yapıyoruz? Elimizdeki değerli Türk Firmalarını da yabancılara satıyoruz maalesef.
Örnek konuya uygun olsun, dünya çapında kaliteli bir cep telefonu üreten firmamız olduğunu düşünün, çıkardığı ürünler ile sektöründe dünyanın en iyileri ile yarışıyor. Ülkemizdeki vatandaşlar ”ülkemde üretilen mal” diyerek bu firmanın ürünlerini kullanıyor. O meşhur ”yerli malı kullanmama” tabusunu yıkıyor olsun.
Bu firmanın da kaderi, maalesef bir kaç yıl içinde yabacı başka bir firmaya satılmak olacak. Para yine yurt dışına gidecek.
Üretim konusunda dünyanın sayılı ülkelerinin başında geliyoruz, ancak bu konuda çok düşük seviyelerde olduğumuz gibi, hızlı ve istikrarlı bir şekilde geriye gidiyoruz.
Sevgili Elbruz46, ekonomi alanındaki derin bilgilerinden faydalanmak istiyorum. Bu yüzden sana bir soru sormak istiyorum. Madem bu kadar cari acık problemimiz var, neden bütün kar eden işletmelerimiz yabancılara satıldı ( Misal Türk Telekom). Her alo diyen vatandaş aslında bir ithalatçı olmuyor mu ? Bu örnekleri çoğaltabilirim ki gerek olmadığını düşünüyorum, anlatmak istediğimi verebildim diye düşünüyorum.
Ayrıca birşey daha merak ediyorum. Bizden daha ucuza satabilen ekonomiler bunu nasıl başarıyor ? Her ülke bu cihazları kendi ülkesinde üretmediğine göre bunun bir açıklaması olmalı, değil mi ?
Kimsenin memleketi veya vatandaşı düşündüğü felan yok. "Cebim daha çok ve çabuk nasıl dolar" hesapları bunlar.
Neyse..
keske telefonu geri yurtdisina cikaranlardan alinmasa.. 2 haftaligina ailemizi ziyarete geliyoruz.. türk hatti takip konusamiyacagiz kendi telefonumuzla ülkemizde..
O 300 Tl lik Telefonu 1000 TL yapan üretici değil devlettir. Tabii asgari ücretli Androidli telefonu ne yapacak, ver eline 3310’u tepe tepe kullansın değil mi
Kaç tane 300 TL’lik telefon vergiler yüzünden 1000 TL olmuş? Kaç kişide 3310 kalmış?
Maksadın anlamak mı yoksa laf sokmak mı bilmiyorum!
Öncelikle TT satılmadı, 49 yıllığına kiralandı. Bunu bir düzeltme olarak bir kenara koyalım.
Cari Açık meselesi en basit şekilde anlatılacak olursa bu ülkeden çıkan para ile ülkeye giren paranın farkıdır.
Dünyada hiç bir ülke yok ki A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını kendi ülkesinde üretip dışarıdan bir şey almasın.
Her ülke bir takım şeyleri üretir, ihtiyacından fazlasını dışarıya satar, bunun karşılığında kendi ülkesinde ihtiyaç duyulan ürünleri alır.
Mesele şurada. Eğer üretip yurt dışına sattıkların yani ihracatın, yurt dışından aldıklarını karşılamıyorsa burada sorun ortaya çıkıyor demektir.
Bir yere kadar cebinden karşılarsın aradaki farkı.
Şöyle diyelim Ben sana 100 liralık bir mal sattım, senden de bunun karşılığında 130 liralık bir mal alacağım, fark 30, Benim cebimde 30 liram olduğu sürece ben bu farkı karşılar senden ürünü sorunsuz şekilde alırım.
Peki ya benim cebimde 30 lira kalmaz ise?
Sana 100 lira ya sattığım ürün karşısında alacağım 130 liralık ürünün 30 lirasını ne yapacağım?
Bu kez devreye işte en kötü senaryo devreye giriyor…
Ben bu 30 lirayı bulmak için borç alacağım dışarıdan çünkü zaten benim cebimde yok…
Tabi bu 30 lirayı borç almakla da iş bitmiyor bunun bir de faizi olacak.
Benim borçlu olduğum ülkeler sürekli benim işlerime karışacaklar…
Ben 100 liralık üretimimi bu kez arttırmak zorundayım ama bu kolay değil.
Hem 100 liralık üretimimi ihtiyacım olan 130 liralık ürüne denk seviyeye getirmeliyim hem de bu arada borç aldığım ülkelere borcumu ödeyebilmek için 130 liranın üzerine çıkmalıyım.
Bunu nasıl yapabilirim?
Maliyetleri kısarak,
Maliyeti nasıl kısacağım?
Ya ürün kalitesini düşüreceğim,
Ya işçiye daha az ücret vereceğim,
Ya da enerjiye daha az ücret vereceğim…
Ürün kalitesini düşürürsem sana daha önce 100 liralık ürün satıyordum ama kalite düşünce sen bunu almak istemeyeceksin ya da daha ucuza alırım diyeceksin.
Yani kaliteyi düşüremem…
İşçiye zaten az ücret veriyorum asgari ücret yetmiyor bir işçiye. Bunu da yapamıyorum.
Enerji kaynaklarım yok, Enerjide tamamen dışarı bağımlıyım onlar ne fiyat biçerse artık o…
Ben bağımsız bir ülke olmak istiyorsam yurt dışına borcum olmayacak. Ya da varsa dahi rahatlıkla ödeyebileceğim bir seviyede olacak.
Dışarıya sattığım ürünlerin çeşitliliğini ve fiyatlarını yüksek tutmam gerekecek.
Ve en önemlisi benim senden aldığım mal sayısını düşürmem gerekecek.
Türkiye bu konuda öncelikle Cep Telefonu ve 2.0 üzeri Otomobillerde vergiyi arttırarak bu tüketimi kısmak istiyor.
Bu bir ekonomi politikası. Ve bu politikalar gerçekler üzerine kurulur. Şöyle olsaydı böyle olsaydı üzerine değil.
Lafa gelince herkes milliyetçi…
Bu nasıl milliyetçilik bu nasıl vatanseverlik anlamıyorum…
6 ay sonra modası geçecek, burun kıvırılacak bir cep telefonu için ülkesine küfür eden gençlerle dolmuş ortalık…
Söyleyin bana teknoloji ile yarışacak gücünüz var mı?
Bugün herkes S3 peşinde mi? 6 ay sonra 2013’te Samsung yeni bir cihaz duyuracak sonra forumda millet yaygara koparacak S4 niye bu kadar pahalı vıdı vıdı vıdı…
Yoruldum ben artık…
Siz ülkeye, hükümete, ekonomistlere, alayına küfür etmeye devam edin…
Allah sonumuzu hayır eylesin.
bu arkadaş neyin kafasını yaşıyorsa ondan istiyorum. senin ortaya saçacak çok paran olabilir ama ben 1 litalık mala 5 lira verecek kadar enayi değilim. istediğim malı istediğim yerden alırım. buna biri çıkıp hayır diyemez. her yasak kendi açığını da beraberinde getirir.
49 yıllığına kiralandığında, yurt içinde yaptığı karı kendi ülkesine götürmüyor olsa gerek(!). Sadece TT nin yıllık karını ve ne kadarını kendi ülkesine götürdüğünü göz önünde bulundur ( ve bu gibi yabancı sermaye şirketlerinin sayısını da kabaca tahmin et) , sonra otur yeniden düşün. Gerçekten cari açığı kapatmak, telefon-bilgisayar gibi ürünlere getirilen 100TL gibi komik rakamlarla mümkün olur mu ( ki 100TL eklesem bile buradan daha ucuza geliyor). Ben bunu sinekten yağ çıkarma atasözüne benzetiyorum ve samimi bulmuyorum. Öncelikle yabancı sermayeye peşkeş çekilen yerler geri alınsın, ondan sonra ne denirse eyvallah!
Eee aldım ben telefonu ne b*k yiyecem şimdi?
Geçici bir süre eski telefonla idare ediceksin gibi.
Gel de küfür etme.
Köşe başı telefoncularda bu iş olmazmı acaba ?
Abi öyle yapınca garanti gider. Yoksa yüksekovadan da alırdım ben yarı fiyatına.
geçmiş olsun kalleşçe yolamazsak yasaklarız diyorlar…
Abi ben devlete ihanet olmasın diye ucuz telefon cennetinin içinde olmama rağmen almıyorum, bunlar zorla diyor git al kaçak telefonu paran örgüte gitsin!!
Abi ben devlete ihanet olmasın diye ucuz telefon cennetinin içinde olmama rağmen almıyorum, bunlar zorla diyor git al kaçak telefonu paran örgüte gitsin!!
Bu kadar da olmaz abi ya. İkidir zıttıma gidiyorsun devlet..
Bu na da cari açık kılıfı uyduran arkadaşlar gülümseyin sdn ahalisi saçmalık bunlar şimdi vergiler konuşun da uzun uzadıya bir yorum yazarım buraya ama konu siyasete kayıyor diye kilit vurulur o yüzden sadece gülümsemek ile yetiniyorum.
Kayıtlar başlamış galiba.
Bildiğimiz gibi geçtiğimiz Cuma günü yürürlüğe giren yeni har(a)ç uygulaması ile birlikte artık yurtdışından getirilen cep telefonları için 100 TL harç ödeyeceğiz.
İlgili haberimizde de belirttiğimiz gibi elektronik kimlik bilgisine (IMEI) sahip cihazların kayıt işlemi, Maliye Bakanlığı tarafından harç işleminin yatırılmasına ilişkin Tebliğ yayımlanıncaya kadar durdurulmuştu.
Velhasıl BTK’nın bilgilendirmesine göre, bugün itibarı ile başlamış tekrardan.
Yani toparlayacak olursak:
Artık yurtdışından telefon alacak olursanız ilk olarak vergi dairelerine gidip 100 TL harç bedeli yatırmak zorundasınız. Oradan aldığınız makbuzun aslı ile de kayıt merkezlerine gidip kaydınızı yaptıracaksınız.
Bu arada ola ki merak edenler vardır, abone kayıt merkezlerinin harç bedeli alma yetkileri yok doğal olarak. Haliyle ilk olarak muhakkak vergi dairesine gitmeniz gerekli.
Arkadaşlar bu kayıt merkezi dedikleri yer neresi?
Turkcell, vodafone, avea abone kayıt merkezleri yapıyor.
Teşekkür ederim. Peki bunlara gittiğimde sadece kendi hatlarına mı açık oluyor telefon?
Bir de bu telefona sadece micro sim giriyor, micro sim çıkartmak kaça mal olur?
bu hükümete artık laf yok beddua var
Şahsen ben hiç kayıt yaptırmadım ama bu şekilde açıklandı. Sadece kendi hatlarına açık olacağını sanmıyorum. En iyisi hangi servisi kullanacakasan onun abone merkezine gidip bir sorman olur. Mikro sim en çok 8-15 tl arasıdır.
ben turkcell kullanıcısı olduğum halde vodafone bayisinden kayıt yaptırmıştım. kayıt için herhangi bir vodafone numarası istiyorlar bende yoktu adam anlayışlı çıkmıştı kendi numarasını yazmıştı.
Aslında hat taşısam ve mikro sim olarak istesem bedavaya gelir. Bana mikro sim verin derim vermiyor musunuz siz bilirsiniz o zaman hattımı taşıyorum rakip gsmye nedir yani.
Olmadı keserim sağını solunu olur sana mikro sim.
şununla kesersen daha sağlıklı olur bence http://www.mobilcadde.com/iphone-4-v…rt-kesici-1100
Hacım naptın ya, 27TL yani
o zaman bi gsm bayisine gidip hocam şunu bi zahmet keser misin diyeceksin artık senin ikna kabiliyetine kalmış bedava kestirmek
Hangi hattı kullanıyorsunuz bilmiyorum ama timlerde bedavaya kesiyorlar
Evet bunu deneyebilirim Yapmazsa alacağız elimize cetveli bıçağı, internette var anlatımları
Evet bunu deneyebilirim Yapmazsa alacağız elimize cetveli bıçağı, internette var anlatımları
Valla bi turkcell yok bende de.
@__kadıköyRAP__ bence hazır kesilmiş bir mikrosim bul onu referans olarak kullan senin simin üstüne koy öyle kes
Dediğinin bi benzerini yapacağım hocam bi pdf belgesi var çıktısını alınca üstüne koyuyorsun simi neresinden falan kesmen gerektiğini gösteriyor.
Haberde denildiği kayıt yasağı kalkmış. Sim kartı kesmek o kadar zor değil. İnternetde örnekleri vardı.
BASIN AÇIKLAMASI
15.06.2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Amme Alacaklarının Tahsil
Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 20 nci maddesi
ve Kanunun Yürürlük maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan “Harçlar Kanunu
Genel Tebliği” 16/06/2012 tarihli ve 28325 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Tebliğ’de, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini (IMEI) haiz
cihazların kayıt altına alınması işleminden önce, Vergi Dairelerine 100 TL harç bedeli yatırılması
gerektiği hususu hükme bağlanmıştır.
Bu kapsamda Abone Kayıt Merkezleri tarafından gerçekleştirilecek kayıt işlemleri esnasında,
diğer gerekli belgeler ile birlikte 100 TL’lik harcın yatırıldığına dair, üzerinde pasaport sahibinin TC
Kimlik Numarası veya Pasaport Seri Numarası ile isim, soy isim ve kayıt yapılacak olan cihazın IMEI
numarası yazılmış olan, Vergi Dairelerinden alınmış belgenin (makbuzun) aslının da 15.06.2012
tarihinden itibaren başvuru sahibi tarafından Abone kayıt merkezine ibraz edilmesi gerekmektedir.
15.06.2012 tarihinde, Maliye Bakanlığı tarafından harç işleminin yatırılmasına ilişkin Tebliğ
yayımlanıncaya kadar Kurumumuzca durdurulmuş olan elektronik kimlik bilgisine (IMEI) haiz
cihazların kayıt işlemine, 19.06.2012 tarihi itibarı ile Abone Kayıt Merkezleri tarafından yukarıda
belirtilen biçimde yeniden başlanacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Bu arada Vodafone ücretsiz micro simkart veriyormuş.
Vodafone Cep Merkezleri ve anlaşmalı zincir mağazalardan ücretsiz olarak yeni bir faturalı Micro SIM hattı temin edebilir veya mevcut faturalı SIM kartınızı, Micro SIM kartı ile ücretsiz olarak değiştirebilirsiniz.
Faturasızların başı kel miymiş?
merhabalar arkadaşlar, ben 14 haziranda eldim bu vergi cenneti ülkeye ama yasa resmi gazetede ayın 15. yayınlandı acaba bende 100 tl ödemek zorundamıyım
20 TL de GSM alıyormuş, ebenizi s–…***….
bune sacma sapan düsünce anlam vermek imkansiz en iyisi yurt disi cihazlarin türkiyeye girmesini yasaklayin olsun bitsin
ben daha önce kendi pasaportuma kayıt yaptırdım daha 2 yıl dolmadı, şimdi telefonumun çalındıgı için yenisini almam gerekiyor. Yabancı arkadaşımın pasaportuna kayıt yaptırabilir miyim? Fikri olan var mı?
Üç hafta turkiyede telefonumu kullanabilmem icin 100tl+20tl odemem sacmaligin daniskasi yokmuu bunun baska bir alternatifi telefonumu turkiyede birakmayacagim ki ben….
yazık valla telefonları bile yurt icinden aldıracaklar illa o zaman şu fiyatları indirin vatandaş kazıklanıyor boyle turkiyede cok yeni kendi kafalarına göre yasalar cıkıyor ne olacak bizim halimiz bilmem………….
tatildeyim. telefonum kesildi. yabanci turist olsam ne olacak?Her yil biktim bu uygulamalardan.
Böyle bir Uygulama yurtdisindan izine gelen vatandaslar icin tam bir iskence.
zaten 2 senede 1 telefona izin verdikleri yetmiyormuş gibi bi de 100 tl alın ,haram olsun,böyle vergi mi olur.
merhaba;
ben sadece türk vatandaşı olup yurtdışında okuyorum.Türkiye ye 1.5 aylığına tatile geldim ve telefonumu kaydettirmem için son 6 günüm kaldı. şimdilik yurdışında yaşadığım için simlocklu telefon almayı tercih ettim 5 ay sonra simlock etkisiz hale gelicek.
1.sorum: tekrar giriş çıkış yaptırdığımda telefonu kaydettirebiliomuyum? 2.sorum: şayet telefonu şimdi kaydettirsem simlock kalktığında yani 5 ay sonra Türkiye de telefonu sorunsuz kullanabilirmiyim?
cevap verirseniz çok memnun olurum. şimdiden çok ama çok teşekkür ederim…
Yurtdisindayim izinlerde tatile aile ziyareti icin Turkiye` ye geliyorum, her iki senede bir yeni abone ile telefon aliyorum, bundan onceki zamanlarda kayitlarda sorun cikiyordu, kayit oldugu halde bir sms geliyor telefonunuz kapanacak diye, simdi ben her iki senede bir kayit yaptirmak zorundamiyim, daha kolay yol var iken: mesela yurtdisindanmi geldi telefonu pasaport numarasina kayit edilsin, zaten bu adam yurtdisindan gelmis ve gidecek hadi uzerine 50 lira alsin, ama insaf yaa tatilmi yapacam telefon kayit derdi ilemi ugrasacam, simdi ben telefon tuccarimiyim, kacakcilikmi yapiyorum? Lutfen yetkililer bunu OKUYUN..
ABD nasıl kabul etsin bizi..?bu kadar saçmalıktan sonra
telefoncular vatandaşları sömürmeye devam etmek istiyor başka birşey değil galaxy s3 burada 2.000 TL Almanya’da 530 Euro oda 1.200 TL civarında bu mu adalet ? yine dışarıdan almak daha mantıklı tabiki 1.300 TL ye gelecek sonuçta 🙂
ülken kazanacağını kazanıyor biz 750 liraya çalısıyoruz arkadaş 1000 lira fazladan veremiyoruz yani yurt dışından hediye geliyor telefon sen aylık 5bin alıyoruz galiba konusuyorsun
2000 li yillarda Erbakan furyasiyla yurtdisindaki Türklerin ellerindeki dövizleri nasil kapariz düsüncesinin Tayyip’le devam eden furyasidir olay. Yurtdisinda 5 milyon vatandasi bulunan bir ulke boyle bir uygulama yaparbilir mi? Bahsi gecen ulke Turkiye ise YAPAR!
Bu 5 milyonun bircogu her yaz izin icin memleketine geliyor.. Zaten yoluk tavuk halinde geri dönüyor (idi) ki simdi birde bu hakki elinden alindi, alkislar size!!!!
Resmen diyorki, arkadas sana parasiz bu memleketin havasini dahi solutmam!!! Ver parayi al nefesi…
Deselerdi ki; yurtdisinda getirilen telefonlari en fazla 30 gun kullanabilirsiniz, bunun sonrasinda 100 TL ucret aliriz, amenna derdik bizde….
KAYIT YAPTIRTMIYORUZ A.Q….. Askerlik icin 5200 euroyu da yaptilar 10.000 euro…. YAPMIYORUZ A.Q!!!!!
Getirdigimiz hatlari kullanmak daha hesapli! Yeter artik soyuldugumuz!!!
“Bugüne kadarki sistemde yurtdışından getirilen telefonlar 10 TL gibi bir ücretle pasaporta kayıt ettirirebiliyordu. Ancak bu kayıt işlemi yapacak pasaportun sahibinin en fazla 1 ay içinde Türkiye’ye giriş yapması ve 2 yıl boyunca başka bir telefon kaydı yaptırmamış olması gerekiyordu.”
yani artık harç 100tl oldu ve aynı pasaportla istediğimiz kadar cihaz kaydettirebilecek miyiz??? yoksa yine bu 2yıl sınırı falan kalacak mı?
artık napacaklarını şaşırmışlar bu nedir ya 40 dolara (75 tl ) sıradan bi tlf aldım maksat işimi görsün 110 tl verip kulanabilecem saçmalığa bakarmısınız. 2000 tl de olsa yine saçma bi uygulama zaten türkiyede dünya kadar vergi ödüyoruz. yurtdışına gidip gelirken uçak biletlerinden alınan vergiyi kaldırsınlar ozaman bizde telefon için verelim harbiden yakında oksijen içinde bi vergi gelir hiçte şaşırmayız…
Merhaba, ben hollandada yasiyorum fakat turk kimligimde var. Passaportum yok, sadece turk kimligi ve tc numarasi var. Ocak ayinda uzun bir sure icin Turkiyeye gelecem. Paasport olmadan kimligim ile de telefonumu kayit yaptirabilirmiyim? Hic bir yerde aradigim cevabi bulamadim, yardimici olabilirmisiniz?
xx Berna
abi al helal olsun.100 değil 200 al.al almasınada,sanane benim bi telefonu kaç sene kullanacağımdan.belki kaybettim.belki teknoloji manyağıyım.sanane.millet bunu bir şekilde kullanmanın yolunu buluyor.çakıyor bi imei ondan sonra diyoki al sana 100 tl.of of.benimde elimde 2 adet galaxy 3s var.sanırım merdiven altlarında yapmaya başlamışlar klonlama işini…canımdan çok sevdiğim devletim vallaha billaha o 200 tl yi sana vermeyi çok isterdim.ama sory…..
madem yurt disina para akisi olmasin diyorsunuz bana bir tane TURK muhendislerin uretigi yuzde yuz TURK mali olan bir telefon soyleyin !!!!! Kendi telefonlarini urettilerde bizmi almadik bu para hangi yoldan yaparsan yap yurt disina gidecek zaten sadece bu odedigimiz vergilerle biz kaziklanacagiz o kadar sizin bu devleti savunma amacinizi merak ediyorum acaba bi cikarinizi mi var?
devlet baba öpmek için vardır arkadaşım, başka çare yok.
bu devlet, hakimine, savcısına, polisine, öğretmenine, askerine onca maaş ödüyor, bi dünya dolusu yatırımlar yapıyor, her başın ağrıdığında gittiğin doktor ve ilaç için asgari 50 tl. para ödüyor…
almadan vermek Allaha mahsus.
Bende sen ve senin gibi tiplerin bu yabancı hayranlığını anlamıyorum.
Sütünüzde bir sorun var galiba sen ve senin gibilerin.
Bu Devlet Doğrusu ve yanlışı ile bizim.
1200 tl lik bir iphone 3000 tl ye kadar cıkıyor ozaman yapsınlar dünyadaki fiyatlarla aynı herkes ülkesinden alsın bazı arkadaşlarda savunuyor anlayamadım artık yurtdısından gelen telefonlara kadar düştüler vergi için vergiler cenneti Türkiye
slm. ben yurtdısında kaldım şimdi tekrar gecici dönüs yaptım . aldıgım ucuz telefonuma bide vergı mı vercem . ulkemi seviyorum fakat bu olay yuzunden soguyorum su insanlardan bide hediye getirmiştim şimdı nolcak bende bilmiyorum . çünkü bir telefon açtırabiliyorum .ooffff takmıyorum sızı . ya ben geri dönecegım zaten yurtdısına. elbıse aldım ona da mı alacak lar vergi . ama başka ulkelerde alıyorlar vergi aay butun ulkeler karleş. bizde olalım karleş o zaman
İngiltere, italya ve ispanya gibi ülkeler ekonomik kriz yaşarken biz öpücükle ayakta durmuyoruz, her iyiliğin bir mutlu sonu vardır.Sen verirsin vergi ben veririm evlatlarımız ileriki nesillerde daha rahat eder.
S3 yokken S2 almistim passporta kayitli simdi S3 alacam Tr ye gidince kendime kaydettirmeyecegime gore kime kaydettireceim bunu ? 120 tl sorun degil bu sorun bence
ne sacma bir is bu ya kime ne belki ben her ay telefon getirtiyorum alla alla ya
almanyada calısanların şansı senelerimizi verdik 42 yıl oldu ne bi araba ya izin var ne de telefona.sırtımızdan dovız kayandılar . bari emeklı olanlara musade etsınler arabayıda telefonuda. benden bi öneri
Yani bizi ithalatçıların çok fahiş fiyatlarla kazıklamasına ortaklık ediyorsunuz…Valla çok hoş, seçilmek için ”oyu” biz koyunlardan, lüks hayatın nimetlerinin sonsuzluğunu ithalatçılardan alıyorsunuz…
ne diyeyim…allah belanizi versin…cilemiz yetmiyor birde türkiyemizde bize eziyet ediyorlar….alamanciyizya…
Ulke boyle devam ettigi surece millet her turlu yalisi yapar. Cunku resmen milleti yanlis yapmaya itiyolar. Utaniyorum ulkenin bu durumundan. Kendi ulkenizde esir gibiyiz !!
100 tl harc : ))
alin bakalim gözunus doymadi paraniz biti eeee nyapacan hani bir türkiyde insanlari oldurun yurdisindada calisanlarin parasina gözkoyun hirsislar gitmiyenedek geliyecem cunku bunlar hirsizlar yasiklar olun sizlere ve sizsecenler
Ne yani devletimizde vergi almasinmi yabanci mal satisindan turkiyede.o zaman uretici kendisi ucuzlatsin turkiyedeki vergi farkini goze alarak.
mantığın bittiği ülke dur ,ben iki yıl önce 100 ytl yı razı olmadığım halde ödedim. internet şartı iki yıl aradan sonra sımdı aynı teli kullanamıyorum, kapanmış nıye dıye araştırdım bu tasarı ıkı sene gecerliymiş tekrar bir işlem yapak zorundayim ne saçma ısın yoksa bır daha ode 130 ytl . yakında yurt dışından gelen arabalara bır tasarı gelse hıc şaşmayın. lafın kısası ayak bastı parası ne edeceksin allah ta 1000 ytl istememişler