Bir süredir gündemimiz mutasyona uğramış olan koronavirüs. Uzmanlar her ne kadar virüslerin bu şekilde form değiştirmesinin olası olduğunu söylese de Oxford Üniversitesi, Güney Afrika’da ortaya çıkan ve İngiltere’deki yeni virüsten daha tehlikeli olduğunu aktardığı mutasyona uğramış koronavirüs için uyardı.

Mutasyona uğramış koronavirüs ABD’ye sıçradı

Mutasyona uğramış koronavirüs ABD’ye sıçradı

İlk kez İngiltere'de görülen ve dünyayı alarma geçiren mutasyona uğramış COVID-19 tüm önlemlere rağmen ABD'de ortaya çıktı. Daha bulaşıcı olduğu bilinen virüsün ülkeye nasıl geçtiği henüz bilinmiyor.

Mutasyona uğramış koronavirüs Güney Afrika’da daha fazla yayılıyor

Kısa bir süre önce koronavirüsün yeni bir mutasyonu keşfedildi. Güney Afrika’da da yoğun bir şekilde görülen bu virüs, bölgede büyük hasar bırakacak deniyor. Aşı çalışmalarının tam gaz devam ettiği bu süreçte, aşıların mutasyonlu koronavirüse karşı tam etkili olup olmadığı bilinmiyor.

Söz konusu virüs hakkında açıklama yapan Oxford Üniversitesi’nden John Bell, “Aşının Güney Afrika’da görülen mutasyona karşı etkili olup olmayacağı konusunda büyük bir soru işareti bulunuyor. Bence mutasyonların aşının bütün etkisini yok etmesi mümkün değil ancak belirli oranda aşıları etkisiz kılabilir” diyor. Bell, mutasyonlara yönelik de aşı üretiminin gerekliliğine vurgu yapıyor.

Oxford-AstraZeneca, mutasyona uğramış koronavirüs

Güney Afrika’da Oxford-AstraZeneca aşısı için denemelere liderlik eden Prof Shabir Madhi, BBC’ye verdiği demeçte, Güney Afrika’da görülen mutasyona uğramış virüsün aşıya karşı daha dayanıklı olabileceğini vurguladı.

Koronavirüs bilançosu Güney Afrika’da oldukça vahim. Zira vaka sayısı 1 milyon 88 bini aştı. Afrika Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede 24 saat içinde 288 kişi hayatını kaybetti. Bununla beraber toplam ölüm sayısı 29 bin 175 bine yükseldi. Güney Afrika, mutasyona uğramış koronavirüs hakkında detaylar vermiş ve bunun ardından aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülke Güney Afrika’ya uçuşları durdurmuştu.