Tam adı Ludwing Mies van der Rohe olan ünlü mimar 1886 yılında Almanya’nın Aachen şehrinde dünyaya geldi. Çocukluğunda taş ustası olan babası ile duvarcılık atölyelerinde çalıştı. 1913 yılında Berlin‘e taşındığı ve burada kendi mimarlık bürosunu açtı.
Almanya’da Nazi döneminin başlamasıyla baskılara maruz kalan Mies van der Rohe, 1938 yılında ABD’ye göç etti. Yeni eserlerini burada üretmeyi sürdüren mimar, 1969 yılında hayatını kaybetti.
Eserlerinde sadeliğe vurgu yapan Mies van der Rohe, ‘less is more’ yani ‘az çoktur‘ fikrini ortaya atmıştır. Modernizmin babası olarak da kabul edilen Rohe, dünya çapında tanınan Alman mimarlardan biridir.
Gökdelen inşa etmeyi çok isteyen mimarın en önemli eserleri Barselona (ya da ALman) Pavyonu, Fransworth Evi, Twin Towers, Federal Centre gibi örnek yapılara imza atmıştır. En minimalist yapısı Farnsworth evidir.
Puro sevgisi ile de bilinen Rohe’nun en ünlü sözlerinden biri de ‘Tanrı detayda gizlidir‘ olmuştur. Moden mimarlığın babası olarak kabul edilen Rohe’u unutmayan Google, ona özel bir logo (Doodle) tasarladı.
Bir sonraki sayfada ünlü mimarın eserlerinden örnekler görebilirsiniz.
{pagebreak::2}
Mimarın en önemli eserlerinden biri olan ve Alman Pavyonu olarak da bilinen Barcelona Pavyonu
ABD’de inşa ettiği Fransworth Evi
:: Yeni Doodle’ı beğendiniz mi?
mutlu yıllar
eksisi olsun
Tek kelime ile harika tasarımlar.
Bir grafik – tasarım öğrencisi olarak mesleğimin bir kolu dahi olsa üstadın mesleğiyle ilişkili olduğu için gurur duydum kendimle 🙂
faceoook of the american 😀
nice yıllara
şu yukarıda ki binalar hiç bi özelliği yok. gece kondu yapsa daha çok ilgimi çekerdi. alman pavyonu ne ya! benzin istasyonları kadar bile estetik değil.
bu ne lan :S
süpermiş beeeeee
cok puro içiyor ama adamın 100000 yaptı teknoloji
adam gökdelen hayranıymış, peki bu ne? Hiç beğenmedim.
google in tasarımı adamınkilerden daha güzel olmuş valla
Alman Pavyonu’nu benzin istasyonu kadar bile estetik bulmayan arkadaşım, iyi ki dünya senin gibi düşünenlerden müteşekkil bir gezegen değil. Bu yüzyılda bile böyle düşünenlerin olduğu bir dünyada daha 1900’lerin başında yaptığı bu duru, süslemesiz eserlerle nasıl bir cesarete sahip olduğunu bir kere daha kanıtlayan, dünyanın en cesur mimarlarından biri olan Mies van der Rohe’yi saygıyla anıyorum.
Önemli olan çıraklıkta Şehzadebaşı Camii, Kalfalıkta Süleymaniye Camii ve Ustalıkta Selimiye Camii gibi abideler tasarlaya biliyorsa bir insan o zaman ona minnet duyulur ve ölüm yıldönümünde anılır. Yahudi, Hristiyan Irkçılığıysa alın size ırkçılık dincilik…
tanrı detayda gizlidir… olagan süpheliler filminden aklımda kalan 3-4 cünleden biri 🙂
bizim köyün ahırların girişine benziyor.. Rahmetli memmet emide büyük mimarmış)))))
yorumları okudum yapılan yorumlardan mehmet emmi yorumununu okuyunca kahkahayı patlattım .Müthiş zeka, bu millet gerçekten görmesini bir millet
Ben sizin babanızım ben nedersem op olur :;)
ben sizin babanızım ben ne dersen o lur.
toprağı bol olsun
http://youtu.be/Xh17e4YU7qw
Tek kelime ile harıka doğayı sevenler için doğa ile uymlu bu kadar güzel eserler tasarlamış çok sade ve göz alıcı Fransworth evinde yaşamak isterdim
emeğe saygıyla, hiç bir insanın unutulmaması dileklerimle.
Topu topu 2 tane resim var, öve öve bitiremeyenler görüyorum. Ne forsu var bunların? Gören de bir şey yaptı sanacak. Hani yaptığı güzel eserlerin resmi olsa anlayacağım da 2 tane resim topu topu öve öve bitirememişsiniz yok müthiş yok bilmem ne. Yapmayın Allah aşkına bunlarda ne var yahu? Biz Mimar Sinan görmüş bi milletiz gerçekten yapmayın
SüpermiŞş
bilemeyen yorum yapmasın, bu tasarımlar 1940-1960 ların..bu tarihler sizin için bişey ifade edermi o ayrı bir konu
Mies Van der Rohe u bu kadar yüzeysel anlatırsanız ve eserlerine bu kadar sınırlı yer verirseniz böyle yorumlar kaçınılmaz olur. Haberi hazırlayan arkadaşın biraz daha sorumlu olması gerekirdi bence.
Barcelonadaki eseri güzel olmuş ama diğeri biraz duvarlar bakımından abez durmuş:):):):):):):):):):):):):):):):):):):)):):):):):):):):):):):):):):):):):)
bu ne la anlamadım,
koca sinan ne puro içerdi nede modernliktakıntısı vardı aşkı yaşamıştı eserlerini 1000 yıl sonrası için planladı bu şahsiyeti insan olduğum için küçümsemiyorum fakat vicdani tartım Mies van der Rohe çok koca sinana hayranlıkla bakıyor
Adam; Bütün dünyanın takdir ettiği bir mimari deha.
Yorumcular; Entellektüel sanat danışmanları. Birisi Rahmetli Mehmet Emmisinin yaptığı ahırla, diğeri görüp bildiği en büyük mimari şahaser olan benzin istasyonuyla mukayese ederek eleştirmişler.
çok güzel çok beğendim mutlu yıllarrrrr
Hiç mi bir türk büyüğü ölmemiş. Hep ecnebi amcalar ölmüş. Google da hep yabancıların tanıtımı yapılıyor.
bu ünlü mimarın eserlerini görünce inşaat mühendislerinin neden mimarlardan nefret ettiklerini anlamış oldum. bütün mimarlar bu değerli(!) mimar gibi olsaydı, intiharların en çok görüldüğü meslek grubu herhalde inşaat mühendisleri olurdu!
adammış
Bu kadar mı sığsınız ya. Hayatta tanıdığınız tek mimar Mimar Sinan. O büyük ustayı da ancak ve ancak ırkçılık dürtüleriyle beğeniyormuşsunuz izlenimi doğuyor insanda. Mimar Sinan usta bugün veya 1900’lerin başında yaşasaydı nasıl binalar yapardı hiç birimiz bilemeyiz ama şunu eminim ki Mies van der Rohe’yi mimarinin doğruları adına tebrik ederdi. Bilginiz olmayan bir konuda görüş elbette belirtebilirsiniz ama bu kadar aşağılayıcı yoruma gerek var mı? Hem de mimarlık tarihinin bu kadar önemli bir figürüne. İçinizdeki Cem Yılmaz dürtüleriyle yorum yazıp ne kadar tatlı espiri yaptığınızı düşünüyorsunuz muhtemelen. Ama hiç değil. Mies van der Rohe’nin yapıtlarını ahırla kıyaslayıp eşit tutan komik arkadaşım son sözüm de sana: O mimarlıksa bu da mimarlık diyorsun ya, o zaman sen insansan, emin ol bir armut da senin kadar insan.
Sinan ile ne alakası var bunun.Neden Sinan ile kıyaslıyorsunuz anlamak mümkün değil. Burada en iyi mimarlar sıralaması yapılmıyor ki. Mies’in doğumgününde Mimar Sinan’ı mı doodle yapsalardı, bakın bu Mies’ten iyi diye… Mimar Sinan için de doodle hazırlandığını bilmeyen cahillere söylüyorum. Mies van der Rohe ne puro içtiği için, ne de başka bir dinden olduğu için değil çok iyi ve bugünün mimarisinin temellerini atan bir mimar olduğu için burada konu ediliyor.
bir de bakarken anlayabilsen a benim canım kardeşim çamur atmaktan başka ne yaptın şimdiye kadar
merhaba mutluluk sende kimsin !
ben kadir hangi kadir deli kadir ulen 😀
bu ne yaa
mutlu yıllar
Göze hitap eden yapıtlar yapmış adam eserlerine dikkat etimde ressam gibi sert ve keskin darbeler hakim adeta fırça kullanılmış gibi..
süper ve mutlu yıllar
harika bir iş çıkarmış tebrik ederim ayrıca nice yıllara
mutlu yıllar …
değerli adammış
Türk olsaydın ve şu an yaşasaydın Sayın Erdoğan bey seni TOKİNİN BAŞINA GETİRİRDİ.
yaptıgı eserler hiçte fena degil,merak ediyorum acaba bizdeki Selimiye camii kadar uzun ömürlü olucakmı;yada bir depremde puf mu? olucak :))
arkasında faydalı eserler bırakmış,dünya çapında şöhrete sahip bilim ve sanat alanında takdire layık kıymetli müslüman -türk şahsiyetlerimiz en az bu insanlar kadar yad edilmeyi hak ediyorlar.İlgililere duyurulur…
ben bu kişiyi tanımıyodum artık bilgilendim
Fransworth Evini bizim laz uşakları Tonozlar üzerine oturtulmuş ahşap evlerde yüzlerce yıldan beri uyguluyor.
neyse
Yapılardan ruhu ve yuva sıcaklıgını çıkarırsanız o zaman bu resimde gördünüz ve adına modern mimari dediğiniz yıgıntılar ortaya çıkar. Saframbolu evleri dedigimiz evlerle karşılaştırdıgınızda bu farkı görürsünüz. Üstelik o evleri yapanda meşhur mimarlar degil. Mimar sinana gelince onuneserlerini karşılaştıracak bir seğmentde adam değil bu şahıs. Biri dediki 90 lı yıllarda mimar sinan yaşamış olsa idi nasıl eser yaratırdı. 1500-1600 yıllarda yaşamış adam selimyeyi yapabiliyorsa bu yıllarda yaşasaydı eserini düşünemiyorum bile. Bunların yaptığı yanında müştemilat olabilirdi ancak
çok güzeldi işime çok çokçok yaradı.! bbu siteyi seviyorum bn ayşe damdam
bir de adını Ludwig Mies Van Der Rohe yazsanız…
Ah benim sevgili ama bir o kadar da cahil milletim. Neden bilmediğin konularda burada atıp tutarsın. Bilmemek ayıp değil ama bilmediğin konuda burada boşuna zırvalayıp rezil olmak ayıp. Eğer Google bu adama özel logo yapıyorsa var sen düşün rahmetlideki Allah vergisi yeteneği. İnşAllah ilerde bizim de böyle gururlanacak mimarlarımız olur. Evet geçmişte Koca Sinan gibi ne muhteşem mimarlarımız vardı ama kaçımız onları tanıyor, anısına sahip çıkıyor ki?
hiçbir fikri olmayan insanlar nede güzel dalgaya alabiliyorlar iki satır okudukları şeye göre. arkadaşım hepiniz bu ülkenin geri kalmış vatandaşları olduğunuzu gösteriyorsunuz tebrikler.
Adam harikalar abidesiymiş…. Bu yüzyılda nah bulunur böyle adamlar.
Gerçi bu adamında bir eksisi vardır muhakkak:)
tek kelime ile mükemmel tasarımlar 🙂
Yorumların hepsi çok hoş. işte benim ülkemin insanı. hepinizi seviyorum. iyiki varsınız. :))
MİMARLARIN MİMARI NİCE MUHTEŞEM ESERLERE İMZA ATMIŞ YÜCE MİMAR,YANİ MİMAR SİNAN (ŞANI DEĞER KOCA SİNAN) BİZLER ONUN BIRAKTIĞI ESERLERİ HALA İLK GÜN Kİ KADAR KALİTELİ VE KONFORLU YAPILARI KULLANIYORUZ.ONUN İÇİN BİZLER KENDİ MİMAR’IMIZA SAHİP ÇIKALIM ONU RAHMETLE VE ŞÜKRANLA ANIYORUM.HERKESİN YORUMLARINA DA SAYGI GÖSTERİYORUM.
Alt resimdeki evmiymiş…
DEĞERLİ ADAM NE DİYEYİM VALLA
allahramet elesin 🙁
Türk mimarlarımız varken elin gavuruna güzel yorum yapıyorsunuz bazıları hariç birazda kendi vatanınızdakileri örnek verin..
Mimarlık bir meslek, bir sanat dalı. İnsanlar mimar olabilmek için günümüzde fakülte eğitimi alıyorlar. Mimarlık mesleği ile uzaktan yakından ilgisi olmadığı halde, insanların böylesi eleştiriler yapması inanılmaz. Biraz objektif olalım. Elbette Mimar Sinan ile gurur duyuyoruz. Burada konu Mimar Sinan’ın eserleri değil. Konu Mies van der Rohe’nin mimarlığı ve eserleri. Twin Towers’ların da mimarı olan bir mimar hakkında yorum yaparken, lütfen bizim değerli mimarımızla karşılaştırmayalım. Onun eserlerine saygı duyarak yorum yapalım. Bazı arkadaşlar, çok komik yorumlar yapmışlar. Oysa o eserlerde ne integral hesapları yapıldığını biliyorlar mı? Ya da şöyle diyelim; acaba bu yorumu yapan arkadaşlar integralin ne olduğunu biliyorlar mı? Bu yorumları yapan arkadaşlar, Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullandığı matematiksel hesapların inceliğini biliyorlar mı? Lütfen herkes haddini bilsin. Ben haddimi biliyorum ve dünyaya önemli eserler bırakan tüm mimarlara saygı duyuyorum. Mimar Sinan’ı, hiç bilmediğim mimarlık mesleği ile değerlendirerek başka herhangi bir mimar ile aynı kategoriye koyarak eleştiri yapmaktan utanç duyuyorum. Elma ile armutu karşılaştırmak gibi bir cehalete düşmek riskini göze alamam. Tabi elma ile armutu karşılaştırmak deyimini de anlayamayacak kadar sığ düşünceli kişilerin bu yorumu da farklı değerlendireceklerinden eminim!!!!
kim 500 milyar yarışmasında çıkar mı la
Google ın doodle ında yer alacack daha büyük tasarımcılar var .
Barcelona payvonu icin yorum yapmak icin yillarca mimarlik okumaniz ve o binayi farkli perspektiflerden bakmaniz lazim ustadim