Ülkemizdeki döviz kurunun uzun süredir sabit kalmaması nedeniyle, tüketiciler akıllı telefon alırken büyük problem yaşıyor. Ülkemize ithal edilen ürünlerin dolar kuru üzerinden giriş yapması, son kullanıcıya gelene kadar fiyatların katlanmasına neden oluyor. Peki doların düşmesine rağmen telefon fiyatları neden düşmüyor?
Dolar düşüyor, fiyatlar düşmüyor! Peki neden?
2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum gibi sebeplerle dolarda çok ciddi yükselişler yaşandı. Dilerseniz daha fazla uzatmadan videoya geçelim.
https://youtu.be/SfEaXQW8k4g
Dolar, 5 Kasım tarihinde 8.50 seviyelerinden işlem gördü. Dolar seviyesinin yüksek olması doğal olarak ülkemize ithal olarak gelen ürünleri de etkiledi. Bunlar arasında tabii ki teknolojik ürünler de var. Peki dolar seviyesi 8.50’den, 7.05’e düşmesine rağmen, telefon fiyatları neden değişmedi? Fiyatlar değişse bile, bu fiyatlara yeteri kadar indirim yapıldı mı? Yani telefon fiyatları ne kadar olmalıydı?
Ülkemizde bir telefon aldığınızda, o telefonun maliyetine ek olarak sırasıyla; Kültür ve Turizm Bakanlığı kesintisi, TRT bandrolü, ÖTV ve KDV ödüyorsunuz. Biz bu videoda, 5 Kasım’daki (dolar 8.50) telefon fiyatlarından bu vergileri düşüp telefonun maliyetine ulaşacağız. Daha sonra bu maliyeti 8.50’den dolar cinsine çevireceğiz. Elimizdeki doları ise 7.05’ten bozacağız. Böylece doların değişmesiyle, telefonun ülkemize geliş fiyatındaki değişimi de göreceğiz. Telefon fiyatını TL’ye çevirdiğimizde, üzerine az önce bahsettiğim vergileri ekleyeceğiz ve bu telefonun olması gereken satış fiyatı karşımıza çıkacak. Son olarak telefonun olması gereken satış fiyatıyla da bugünkü, yani güncel, fiyatını karşılaştıracağız.
Hükümetimiz sağolusun fırsattan istifade edip 100 dolar altı cebi altında 200 e çekiverdi
Yiğit can beye maşallah 🙂
Yiğit Can bey çok sempatik ve güzel anlatmış 🙂
200 $ ve altındaki telefonlara uygulanan politikanın kalkması adına ve ayrıca kdv ve ötv zamlarının %50 fırlamasıyla , üstüne de uzaktan eğitimin zorunlu olması ile birlikte büyük bir zorluk ve sorunlarla karşı karşiyayız . DUYUN SESIMIZI SAYIN YETKILILER…
Vergili fiyat üzerinden vergisize nasıl gideleceğini söylememişsiniz burası biraz eksik olmuş. Yani vergili fiyattan vergisiz fiyata gidiş tam olarak anlaşılmıyor yaptığınızdan. Falanca telefonun tüm vergilerini çıkardığımızda ortaya çıkan fiyat bu demişsiniz. Nasıl hesaplanacağını göstermemişsiniz. Ama bir telefona ödenen vergileri ve olması gereken fiyatı çok güzel bir şekilde ortaya koymuşsunuz ve bu fiyatların ne kadar mantıksız olduğunu göstermiş olduğunuz için teşekkür ederim
aksine artıyor note 10 plus bakıyorum usd 7.70 lerdeyken 7100 seviyesindeydi şimdi usd 7,08 oldu fiyatı 7400/7500 seviyesinde
TRT, ÖTV ve KDV %8’i geçmemeli. Kültür bakanlığı vergisi kaldırılmalı. Vergiler ve diğer masraflar çok yüksek. Üretim olmayınca hazine vergilerden geçinmek zorunda kalıyor maalesef.
Üstüne düşmeyin reklam yaptıkça fiyatları yükselir
TELEFONUN YARISI VERGİYMİŞ YA 😀 HÜKÜMET DE HAKLI HALK TELEFON MANYAĞI
Vergisiz fiyatı düşünce vergileri de düşüyor oransal olarak. Hesabınız yanlış. Misal vergisiz eski kur fiyatı 2000 TL olan cihazın KDV si 360 TL oluyorsa, vergisiz yeni kur fiyatı 1800 TL olan cihazın KDV si 324 TL oluyor. Yani yaptığınız hesabın daha altında olması gerekiyor fiyatları.
Yine geldik sorunun baş kaynağı üretime neden üretmiyoruz herşeyi sebep ne? Devlet fabrika v.b acmayıp çarkı döndürmek için üretmeyen insan gücüne vergiler getirir ise dolar düştüğü halde fiyatlar inmez.faizlere bahane bulunur herkes çok kazanmanın derdinde ahlak şart
Vergileri düşünce yarı fiyatı neyse olsun bir tane telefonda devlete alırız jsjskdhdhsjsj
Ne yazık ki korona ile birlikte kimse iş yapamıyor ve devletler vatandaşın ihtiyacı olan parayı dağıtmak, sağlık sistemine yatırım yapmak ve aşıları tedarik etmek gibi gibi bir çok iş için karşılıksız para dağıtmak zorunda. Bunun için ya para basmak yada vergileri yükseltmek zorunda. Dövizin düşmesi vergilerin düştüğü manasına gelmiyor, vergiler döviz düşüşünün üstünde. Bunu o bu şu devlet çözemez tümden ekonomik bir problem.