En yeni mobil teknolojilerin ve cihazların duyurulduğu Barselona‘daki Mobile World Congress‘in açılışında dünyanın en büyük GSM şirketlerinin CEO’ları konuştu.
İlk olarak Telecom Italia CEO‘su Franco Bernabè‘nin söz aldığı panelde, GSM şirketlerinin şu anda 6 milyar kişiye hizmet verdiği ve 2015‘te bu rakamın 9 milyarı geçeceği belirtildi. Eğitim, sağlık, ticarette yaşanan değişimden bahseden Franco Bernabè’nin ardından sözü China Mobile CEO’su Li Yue aldı.
Rakamlar, salonda şaşkınlıkla karşılandı
Şirketlerinden baheden Yue‘nin verdiği rakamlar inanılmazdı. 900 bin baz istasyonu, 1 milyon mağaza, 655 milyon aboneden bahseden Yue, mobil internet stratejilerini paylaştı. Akıllı ve kolay kanallar üzerinden müşterilerine ulaşmak istediklerini belirten Li Yue, açık platformlarla geliştirilen uygulamaları, kullanışlı arabirimlerle günlük hayata uygulayacaklarını belirtti.
Kendi diliyle konuşmasını yapan Li Yue‘nun yaşattığı iletişim sıkıntısından sonra katılımcılara, esprileriyle bir anda sıcak bir hava estiren Vodafone CEO‘su Vittorio Colao ise çok önemli bilgiler verdi. Birçok ülkede faaliyet gösteren Vodafone‘un elde ettiği bilgilere göre 2016‘ya kadar 10 milyardan fazla cihazın internete bağlı olması, 2.3 milyar cihazın da kendi arasında haberleşmesi bekleniyor.
2011’de neler oldu?
Vittorio Colao‘nun verdiği diğer bilgiler arasında şunlar var; 2011 verilerine göre e-posta kullanımında %57, tarayıcı üzerinden sörf yapmada %53, sosyal ağların kullanımında %38, download işlemlerinde %30, upload işlemlerinde %25, internet üzerinden video ve ses aktarımı konusunda ise %20 artış yaşandı.
Kullanıcıların beklentilerini masaya yatıran Vodafone CEO’su Vittorio Colao, %100 erişilir olmak, hizmetlerin kusursuz olması ve güvenlik ve gizliliğin korunması, güven başlıkları altında talepleri topladıklarını belirtti.
Türk çiftçisi, teknolojide dünyaya örnek oldu
Konuşmasına devam ederken tüm dünyaya örnek olarak gösterdiği projeler arasında Vodafone Türkiye tarafından gerçekleştirilen Vodafone Çiftçi Kulübü‘nü katılımcılara anlatan Colao, Türkiye’de 600 bin çiftçinin kullandığı bu servis sayesinde 2020‘ye kadar tüm dünyaya 140 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini belirtti.
Tüm katılımcılara örnek olarak Türkiye’nin gösterildiği an.
Ayrıca bu çözümlere benzer olarak eğitim ve sağlık hizmetlerinde kullanılacak mobil teknolojilerle dünyaya önemli katkıda bulunacaklarını anlattı.
Üzerinde çalıştıkları yeni teknolojiler arasında zengin içeriklerle mesajlaşma imkanı sunan RCS/Joyn, SIM‘lere yerleştirilmiş NFC üzerinden alışveriş, Visa ile birlikte devam eden yeni nesil ödeme sistemleri ve açık standartları örnek gösterdi.
Son olarak söz alan AT&T CEO’su Ralph de la Vega ise mobil teknolojilerin kullanımına dair gelecek tahminlerinde bulundu. 2011‘de 0,6 milyon Exabytes olarak ölçülen mobil data kullanımının 2016‘da 18 kat daha artmasının beklendiğini belirten Vega, yine 2016‘da tüm data trafiğinin %70‘inin videoların oluşturacağını açıkladı.
:: Projenin dünyaya katkısı için ne düşünüyorsunuz?
Bana ne katkısı olacak hiç !!!
Bedava görüşme yaptırmayacaklar ki. Kandırılan hep nihai tüketici.