Bilim insanları, 3D (3 boyutlu) yazıcı ile kişiselleştirilmiş hap kapsülleri geliştirdi. Araştırmacılar, hastaların bireysel ihtiyaçlarına ve karmaşık sağlık sorunlarına çözüm bulmak için kapsülü tasarladıklarını açıkladı. Bu sayede hastalar birden fazla ilacı tek kapsülle alacak.
Çalışmayı East Anglia Üniversitesi (UEA) araştırmacıları yürüttü. UEA ekibi, 3D yazıcı ile tasarladıkları ilaçların gelecekte insanların kişisel sağlık sorunlarında kurtarıcı bir yol olacağını söyledi. Bu ilaçların en önemli özelliklerinden biri tek kapsülde birden fazla ilaç yutmak. Bir diğer önemi ise kişiye göre doz miktarını ayarlamak. Araştırmaya UEA Eczacılık Okulundan Dr. Sheng Qi liderlik etti. Aralarında Loughborough Üniversitesinden Dr. Andy Gleadall ve Prof. Dr. Richard Bibb‘in de bulunduğu ekip, makaleyi International Journal of Pharmaceutics‘de yayımladı.
3D yazıcı ilaçları kimler için?
Bu hap teknolojisi, yeni bir katmanlı üretim yöntemi benimsiyor. Böylece uzmanlar, ağızdan alındığında kapsülden vücuda ilaç salım oranını düzenlemiş ve yüksek gözenekli yapılarda ilacın 3D baskısına imkan tanımış oluyor. Dr. Qi çalışmaya ilişkin konuştu. Qi, “Kişiselleştirilmiş tıpla, her hastaya özel doğru doz ve ilaç kombinasyonlarına sahip haplar üretmek için yeni üretim teknolojisini kullanıyoruz. Bu, hastaların minimum yan etkilerle maksimum ilaç faydası elde etmesini sağlayacaktır.” dedi.
Qi, açıklamasının devamında ise ilacın kimler için önemli olduğunu anlattı: “Bu tür tedavi yaklaşımları özellikle her gün birçok farklı türde ilaç almak zorunda kalanlara fayda sağlayacaktır. Örneğin, yaşlı hastalara, kanser, akıl hastalığı ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi karmaşık rahatsızlıkları olan hastalara göre.”
Tek kapsülde birçok ilaç
Dr. Qi son olarak, “Bu çalışma, gelecekteki kişiye özgü ilaç teknolojisinin temeli.” dedi. Araştırmacılar, 3D baskının, talep üzerine gözenekli farmasötik katı dozaj formları üretme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olduğunu belirtti. Gözenekli farmasötik katı dozaj formu ile kastedileni şöyle açıklayabiliriz; birkaç hastalığı bulunan ve gün içinde ayrı ayrı kapsüllerde çeşitli ilaçlar almak zorunda olan bir hasta için tek kapsülde gözenekleri ile birbirinden ayrılan ilaç dozlarının bulunması.
Farmasötik 3D baskı araştırması, son beş yılda hızla gelişen yeni bir araştırma alanıdır. En yaygın kullanılan 3D baskı yöntemleri, baskıdan önce ilacın spagetti benzeri filamentler halinde işlenmesini gerektiriyor. East Anglia Üniversitesi ekibi, yeni bir yöntemi araştırdı. Bu, filament kullanmadan hızlı bir şekilde gözenekli farmasötik tabletler üretebilen yeni bir 3D baskı. Sonuçlar, gözeneklerin boyutunu değiştirerek, tabletten vücuda geçen bir ilacın hızının düzenlenebileceğini ortaya koydu.
yan etkisi vardır şimdi bu şeylerin.