ADSL‘in ülkemize gelmesiyle birlikte ortaya çıkan ve ilk günlerde kimseyi rahatsız etmeyen dizi siteleri, sevdiği bir bölümü TV‘de kaçıran internet kullanıcıları için bulunmaz bir nimet oldular. İlk dönemlerde bundan kimse de şikayet etmedi. Çünkü o zamanlar TV kanallarının internette olmak ve buradan bir gelir modeli oluşturmak gibi politikaları yoktu.
Şimdi durum öyle değil.
IPTV yatırımlarının yanı sıra TV kanalları ve ödemeli TV’ler de web’e gözünü dikmiş durumdalar. Yayınladıkları dizileri, uygun fiyatlar karşılığında internet kullanıcılarına satmak isteyen kanalların önündeki en büyük engellerden biri de dizi siteleri.
Önemli Yatırımlar Var
Yatırımlarından gelir elde etmek isteyen markalar arasında Tivibu ve Digiturk gibi önemli markalar ve TV kanallarının bizzat kendileri var. Bu girişimler sayesinde çok düşük fiyatlarda seçenekler sunulmasına rağmen, ücretsiz ve hızlı çözüm sunan dizi siteleri nedeniyle hedeflenen satış rakamlarına ulaşmak mümkün olmadı.
Şimdi sırada hukuksal mücadele başlıyor. Bu mücadele, MP3 dağıtımı yapan sitelere karşı gerçekleştirilen operasyona çok benziyor. Meslek birliği tarafından organize edilecek olan bu operasyona, internet üzerinden TV yayını satışı yapmak isteyen markalar da destek verecekler.
Operasyonun adımları şu şekilde gerçekleşecek;
- Haksız kazanç elde eden dizi siteleri tespit edilecek.
- Ulaşılabiliyorsa, dizi sitelerine resmi talepte bulunulacak.
- Ulaşılamıyorsa, hosting şirketine talepte bulunulacak.
- Son çare olarak, Türkiye’den erişim engellenecek.
- Hukuksal işlemler devam edecek.
{pagebreak::Sansür mü?}
Sansür Olarak Değerlendirmek Doğru mu?
Topun ucunda, doğrudan oynatıcı sayesinde dizi izleten siteler olduğu gibi, dizilerin reklamsız ve HD hallerini dosya paylaşım siteleri üzerinden dağıtan siteler de olacak.
Bu operasyonun neden yapıldığını çok iyi anlamak gerekiyor. 22 Ağustos eylemlerinde olduğu gibi, konuyu çok iyi anlamadan sansür operasyonu olarak değerlendirmek, adil bir duruş olmayabilir.
Madalyonun diğer yüzü olan internet üzerinden TV yayını yatırımı yapan markaları da dinlemek gerekir. Onlar açısından bakıldığında, telif hakları için dünyanın parasını ödüyorlar, sağlıklı bir altyapı kurmak için devasa yatırımlar gerçekleşiyor, sistemler arkasında büyük bir insan kaynağı çalışıyor.
Bilişim pazarında dinamo görevi yapan bu tür sistemlerin ayakta kalması için, sağlıklı bir gelir modeli kurulması gerekiyor. Aksi durumda, gelir elde edemedikleri için hem yatırımlar sonuçsuz kalıyor hem de yetişmiş insan kaynağı için yeterli istihdam sağlanamıyor.
Operasyona niyet eden markalardan aldığım en son bilgiler bu şekilde.
Yabancı olup da Türk kanalarında yayınlanmayan dizileri yayınlayan siteler ne olacak?
Türk dizileri zaten bir işe yaramaz kapansın gitsin
Bizim dizileri paralı versinler internetten.Gör bak bu sefer 5 kere izlemem..
Aptal kutusunda da dizileri yayınlayan kanalları kapatsınlar.
O zaman yabancı dizileri bilgisayara çekelim
Bu işin birde maddi boyutu var bu web siteleri tv kanallarına darbe vuruyor… Böyle bişeyi bekliyordum açıkcası bu yasak geçen yıl Kurtlar vadisi dizisiyle başlamıştı zaten… Pana film arkadaş benim haricimde kimse yayınlayamaz dedi çıktı yanii böylelikle bütün dizilerin önünü açmış oldu…
Tamam biz her ne kadar izlemiyoruz desekte tv dizileri Türkiye de büyük bi yer işgal ediyor vede ortada büyük bi pasta oluşturuyor… Bu pastadan tv kanalları pay vermek istemiyorlar… Bakalım buna nasıl engel olacaklar…
Böyle bir operasyon gelmesi en çok; asıl amacı yabancı dizi yayınlamak olupta yanında yerli dizileri veren sitelerin haksız yere kapatılmasına neden olacaktır. Aslında şöyle olabilirdi: yerli diziler içeren siteleri madem yerli kanallar kapattırıyor, o halde bu tür siteler sadece yabancı dizileri yayınlasın. Fakat bu seferde cnbce gibi yabancı dizi yayın yapan kanallarda "bizim başımız kel mi" diyecekler Birçok diziseverin mağdur edileceği kanaatindeyim.
Ben de indirir izlerim. Peh…Çok da tın…
Bu arada aklıma da gelmişken söyleyeyim. Eğer dizi siteleri, yerli dizileri gerekli ikazdan sonra kaldırdığı halde, sadece yabancı dizi içermesine rağmen yine kapatılma durumuyla karşılarsa bu saçmalığın daniskası olur. + zaten kapatılma durumu olsa bile, çeşitli dosya host sitelerine dizi uploadlarının önüne geçemezler ki zaten böyle bir sistem var. Online izleyemese de indirerek izler artık kullanıcılar. Bir de tv kanallarına darbe falan vurulduğunu sanmıyorum. Hani film korsancılığı olsa anlarım ve buna bende karşıyım da zaten en büyük vurgunu onlar yemekte. Ama dizi korsancılığı diye bir deyim yok ki piyasada. Tv kanalı o yayınladığı diziden zaten yeteri kadar "hit" vs alıyor yani reklam parası büyük oranlarda katkı sağlamakta. Adamların bir derdi yok aslında web yayınlarından. Ama şuan ki maksatları: "Web yayınlarını ben yapayım + ekstra para kazanayım kaygısı". Yoksa öyle dizileri yayınlayan kanallar kolay kolay darbe alamazlar
çokta tın download forever
TİVİBU parmağıda vardır bu işin içinde kan emici ttnet IPtv satışını arttırmak için BÜYÜÜK destek vermiştir kesin
Bilişim pazarında dinamo görevi yapan bu tür sistemlerin ayakta kalması için, sağlıklı bir gelir modeli kurulması gerekiyor. Aksi durumda, gelir elde edemedikleri için hem yatırımlar sonuçsuz kalıyor hem de yetişmiş insan kaynağı için yeterli istihdam sağlanamıyor.
Bu söz biraz yanlı gibi. Diziler için, örneğin Muhteşem Yüzyıl dizisi, bu diziyi internetten para kazanmak amacıyla mı çekiliyor, hayır. TV’den kazanmak amacıyla yapılıyorlar. Dolayısıyla internetten izlemeyle ilgili herhangi ciddi bir yatırım yapılmıyor. Biraz zor olur diye düşünüyorum.
+ Ayrıca şunu da söyleyeyim; kimse dizi izlemek için küçük de olsa ücret vermez :
Bu kadar sadece bazı kişilerin "daha çok" para kazanması için alınmış. İnsanlar iş bulup çalışacak, sağlıklı bir gelir modeli oluşacak diye de her şeye para vermek zorunda değiliz ya.
Neyse zaten sadece yabancı dizi izliyorum onlar da Zamunda’da var
Oldu başka zaten tv den seyredince özet bölümle beraber 3 saat tv nin başında oturtursanız milletde internet ten izler. engel olamazlar .Korsan mp3 siteleri hala açık millet çatır çatır indiriyor.Her halta burununu sokuyor şu yapımcılar bırakın internet olmaz ise zaten kim takip ederki
%100 haklı arkadaş…
1-) Daha çok para kazanma kaygısı…
2-) Türkiye’de yayınlanmayan yabancı dizinlerinde ZAN altında kalıp sansür tehtidiyle karşı karşıya kalması… (MP3 olayında meydana gelen ÜLKEMİZDEKİ TELİF HAKLARI İLE ALAKASI OLMAYAN Anime MP3 veya Oyun Soundtracklerinin ZAN altında kalması gibi…)
3-) Ben şimdiye kadar daha 5651 dahilindeki “UYAR KALDIR” sisteminin doğru düzgün işlediğini görmedim ki burada da göreyim. MÜYAP’ın mahkemelere şikayet ederek sansür uygulattığı birçok site gibi buralarda uyarılmadan direk mahkemelik olup sansürlenecek… (En azından ilk başlarda uygulasalar da bu sitelerin ileriki dönemlerdeki kaderleri ilgili kurum veya kuruluş tarafından uyarılmadan mahkemelik olmak olacak…)
4-) PRİME TİME saatlere koyarak reklamlarla ortalama 50-60 dk süren bir diziyi 2 saat veya 2 buçuk saate (Özetle birlikte 3 saat oluyor resmen…) getirmekte hiç ETİK BİR DAVRANIŞ DEĞİL… Bu yüzden insanların internet vasıtasıyla izlemesini kınamadan önce bunlara da dikkat etmek lazım…
Sonuçta ne kadar önüne geçilmeye çalışılsa da alternatif yöntemlerin varlığı sonucu insanlar yine de bunları bir şekilde izleyecekler. Ben açıkçası işin telif hakkından ziyade “PARA KAYGISI” olduğu kanaatindeyim. Çünkü son dönemlerde “internet üzerinden TV” olayı iyice abartılmış durumda… Dolayısıyla artık ilgili kurum veya kuruluşların buraları da bir “ALTIN YUMURTLAYAN KAZ” olarak gördüklerini düşünüyorum. Hem işin içine internetle ilgili hukuksal süreç giripte sansür görmediğim olay da yok belirtmek isterim. AYRICA HERŞEYDEN DE PARA KAZANMAYIVERİN ARKADAŞ… BURASI AMERİKA VEYA HOLLANDA DEĞİL Kİ İNSANLAR HERŞEYE PARA ÖDEYEBİLSİN. DÜŞÜK GELİRLE ÇALIŞANI VAR, ASGARİ ÜCRETLİSİ VAR, EMEKLİSİ VAR… YAYINLANMIŞ ŞEY ÜZERİNDEN TEKRAR PARA KAZANMAYA ÇALIŞMA KAYGISI DA BİRAZ “EH BE ARTIK…” DEDİRTİYOR. Benim şahsi düşüncelerim bu yönde…
zaten bir çoğuna uyarı gidince türk dizilerini kaldırdılar. tivibu gibi sistemlerin yaygınlaşması ile bu firmalar baskıyı arttıracaktır.
Tekelci bazı firmalar büyük söz sahibiler ve her dediklerini bir şekilde yaptırıyorlar.Bu tekelci firmalar bence halka büyük zarar veriyor.Fiyatlar düşmüyor,rekabet yeterli düzeyde olmuyor.Dayatmacı,benim istediğimi yapmak zorundasın gibi bir tutumları var.Halkı yüksek ve sabit fiyat politikalarıyla sürekli sömürüyorlar.Firma ismi vermek istemiyorum çünkü yazım yayınlanmaz,yayınlansa bile bu firmalar benim de defterimi dürerler.Öylesine agresif bir tutum içindeler ki diğer küçük firmalara adeta yaşam hakkı tanımıyorlar.Sürekli rakip firmalara dava açılıyor,küçük firmaları ya satın alıyorlar ya da hisselerinin büyük miktarını ele geçirmeye çalışıyorlar.Büyük balık küçük balığı yutar misali.Sadece kendilerinin yaşam hakkı olduğunu düşünüyorlar onlar için gerisi önemli değil.Bir taktikleri de işlerine gelmeyen internet sitelerini kapattırmak ya da dava açmak.Eee ne de olsa en güçlü avukatlara sahipler.Devlet başkanlarına bile baskı yapabiliyorlar.
tv de yayınlanan diziler zaten berbat ,kapatsınlar hepsini.
normal tv yayınlarıda paralı olsun hatta kelle hesabı olsun ,evde 4 kişi tv izleyen 4 kişilik ücret ödesin,buda yetmez parasını veripte tv izlemeyenden ceza parası alınsın .buda yetmez reklamları izlemeyendende ceza olarak ekstra para alınsın evet bunlar yapılsın
Dizilerin yayıncısına (TV kanalına ) para kazandıramaması gibi bir durum kesinlikle mümkün değil. Arada bir tutulmayan dizileri saymıyorum. Dizinin yapım aşaması bile sağ olsun sponsorlar zaten yapımcı firmayı ihya ediyorlar neredeyse bedavaya çekiyorlar. Üstüne üslük yayıncıdan da alıyorlar bide tuttu mu kim tutar onları hamudu ile götür. Bence problem "AÇGÖZLÜLÜK" başka bir açıklaması yok. Korkarım ki kurunun yanında yaşta yanacak ve yabancı dizilere de yasak gelecek..!!!
şöyle bir şey varki insan bir bölümünü kaçırdığı diziyi bir daha izlemek istemez. internet bu bakımdan büyük bir avantajdır. o zaman her dizi için ayrı bir official site açılsın kim ne kadar izledi bilinsin. o site harici yüklemeler kabul edilmesin. bence yasaklanması dizi sektörü açısından da büyük bir dezavantaj olur.
Ezel YouTube kanalı aracılığıyla geçmiş bölümleri ücretsiz veriyordu. Ayrıca YouTube’dan da az da olsa (diğer alternatiflere göre) gelir elde ediyordu.
Emek hırsızlığı edebiyatı yapacak değilim, sonuçta benim de öyle her albüme ya da her DVD’ye verecek kadar çok param yok 🙂 Ama her filmin, dizinin sonunda emeği geçenlerin isimlerini gördüğümde vicdanım sızlamıyor değil…
Hayatında hiçbirşey üretmemiş ve üretmeyen insanın üretmeye saygısını da bekleyemezsiniz… Sonuçta hepimiz hayatımızda daha çok para kazanabilmek için çalışıyoruz, öyleyse daha çok para kazanmak isteyenlere neden kinle yaklaşıyoruz? Çalışıyorsan karşılığını almak istersin…
Evet hepimiz korsan kullanıyoruz ama bu öyle göğsünü gere gere söylenecek, gurur duyulacak bişey değil diye düşünüyorum…
kanallar dizileri verirken saatlerce reklam vermeyi iyi biliyorlar.. oradan kazandıkları yetmiyormuş gibi bir de bu yolları deniyorlar. pes valla! zaten internette sansürden geçilmez oldu. bunun adına da ister sansür deyin, ister telif.. hiç birşey farketmez!