Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO), Dikey Uydu Fırlatma Taşıtı (PLSV) adını verdiği roketle adeta tarih yazmayı başardı. İşte, uzay yarışı adına bu önemli gelişmenin detayları.

Uluslararası Uzay İstasyonu reklam alıyor!

Hindistan tek roketle 104 uyduyu uzaya taşıdı!

Hindistan, 23 yıllık süreçte PSLV roketi ile uzaya 122 adet uydu taşımıştı. Bu roketle bir defada en fazla taşınan uydu sayısı ise, Haziran 2016 tarihinde 20 adetle gerçekleştirilmişti. ISRO’nun son başarısı ise, tek bir uzay görevinde 104 adet uyduyu uzaya göndermesi oldu. Yani neredeyse, 23 yıllık süreçteki sayıya bir günde erişildi. Bu da bir dünya rekoru anlamına geliyor!

17-02/15/isro-104-uydu-02.jpg

Hindistan, Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden fırlatılan PLSV-C37 roketi, 88 adet Dove adı verilen uydu ve 16 adet Cortosat-2 serisi uydu taşıdı. ABD merkezli Planet tarafından üretilen Dove’lar ile Dünya’nın yüksek çözünürlüklü görüntülerinin çekilmesi planlanıyor. Hali hazırda 50 Dove uydusunun da yörüngede olduğu ve yeni uydularla birlikte insan tarihindeki en büyük uydu filosunun oluşturulduğu ifade ediliyor. Hindistan’ın Cartosat-2 serisi uyduları ise, Pakistan ve Çin’e yöneltilmiş durumda ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme özelliğine sahipler.

104 uyduluk fırlatma ile ISRO’nun, Rus uzay ajansı Roscosmos’un Haziran 2014’te yörüngeye gönderdiği 37 uyduluk rekoru da egale ettiğini not olarak düşelim.

:: Bu önemli uzay görevi hakkında ne düşünüyorsunuz?