Ülkemizde fiber internet altyapısının genişletilmesi konusunda çeşitli zorluklar ortaya çıkıyor. Servis sağlayıcılar izin sorunlarından ve maliyetlerden yakınırken, kullanıcılar günümüzde hala ADSL gibi düşük hızlı bağlantılara maruz kaldığı için zorluk yaşıyor. İnternet hızının artmasının ülke ekonomisine katkı sağladığı yapılan araştırmalarda da açıkça kanıtlandı.
İstanbul’da fiber altyapı maliyetinin yüzde 80’inin kazıdan kaynaklandığını belirten İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Yücel Karadeniz, kazı izni yetkisinin de İBB’den ilçe belediyelerine devredilmesinin bürokrasiyi artırdığını, zaman ve kaynak israfına neden olduğunu söyledi. Karadeniz, “İstanbulluların yaşam kalitesini artırmak için İBB olarak fedakârlığa hazırız” dedi.
Fiber altyapı artık 39 farklı izin gerektiriyor
İnternet servis sağlayıcısı kurumların her birinin kendi altyapılarını kurmasının ciddi maliyetler oluşturduğuna dikkat çeken Karadeniz, aynı bölgelerde tekrar edilen altyapı yatırımlarının mutlaka önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Fiber altyapıda Aralık 2020’de yapılan mevzuat değişikliği ile kazı ruhsatı izninin Büyükşehir Belediyelerinden alınarak ilçe belediyelerine verildiğini hatırlatan Karadeniz, İstanbul’da yatırım yapmak isteyen kuruluşların her ilçede farklı bir yönetimden, şehir genelinde ise 39 farklı ilçeden onay almak zorunda kaldığını söyledi.
Karadeniz, “Mevcut politika ve düzenlemeler geniş bant yayılımı için doğru koşulları sağlayamıyor” dedi.
Pandemi sürecinde hızlı ve kaliteli internete olan ihtiyacın daha net anlaşıldığını ifade eden Karadeniz, “Ülkemizin fiber abone oranları yüzde 5-7 seviyeleri ile gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kaldı. Dünyada sabit geniş bant internette 105, dijital yaşam kalite endeksinde 54. sıradayız.
Her alanda gelişme için geniş bandı stratejik bir unsur olarak görüp fiber altyapının domino etkisinden mutlaka yararlanmalıyız. İstanbullulara en iyi dijital deneyimi sunmak ve yaşam kalitesini artırmak istiyoruz” diye konuştu.
İBB, ORTAK YATIRIM İÇİN FEDAKÂRLIĞA HAZIR
Yücel Karadeniz, fiber altyapıların daha etkin yaygınlaştırılması için yerel yönetimler ile telekom şirketlerinin içinde olacağı ortak çalışmaların çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu uygulamanın bir an önce devreye alınması, ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümü açısından çok büyük kazançlar sağlayacak. İBB olarak bu konuda her türlü katkı ve fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Paydaşlarımızla birlikte her zaman çözümün destekçisi olmaya devam edeceğiz.”
İBB FİBER ALTYAPISINI GENİŞLETİYOR
İBB son bir yılda; İstanbul Otogarı, sosyal tesisler, metro istasyonları, Miniatürk, Yenikapı Kültür Merkezi, İBB Çözüm Merkezleri, Enstitü İstanbul İSMEK, Atatürk Ormanı, Yıldız Parkı, Kemerburgaz Kent Ormanı’nın yanı sıra 1.000’e yakın başka önemli noktaya fiber altyapı ulaştırdı.
İBB’nin yaptığı yeni çalışmalarla, İstanbul genelindeki ortak genişbant (fiber) altyapı uzunluğu 3 bin 862 km’ye yükseltildi. İBB’nin telekomünikasyon iştiraki İSTTELKOM AŞ tarafından yürütülen çalışmalar, Bakırköy, Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa ve Beylikdüzü ilçelerinde aralıksız sürdürülüyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2021 yılı 3. çeyrek verilerine göre; Türkiye geneli fiber kablo uzunluğu 455 bin 219 km, İstanbul’da ise 60 bin 386 km.
Ooooo ölme …. ölme. Bu kafa ile daha çok bekleriz. Altyapılar ile ilgili bir kurum ve bakanlık kurulmalı. İşleri sadece altyapı geçecek yerlerin planlamasını yapmak olmalı. Aynı yere kafasına göre herkes kazma vurmamalı. İzinlerler sadece bu kurumdan hızlıcana alınmalı ve fiber vb. döşenmeli. Biz bu gereksiz bürokrasi ile daha yıllarca fiberi göremeyiz.
Binalarının önünden fiber geçmesine rağmen milyonlarca kişi fiber internet alamıyor. İnsanlara zorla VDSL’i dayatıyorlar. Yeni yapılan binalara fiber veriliyor diye bir kara zihniyet sahibi firmadan ne beklenirki!…..
Yan sokakta fiber internet varken ve boş port sayısı 3 olmasına rağmen bize binamızın adsl ve vdsl den başka seçeceğimizin olmadığını hatta vdsl de bile en fazla 50 mbps desteklediğini söyleyip internet sağlamıyor bize operatörler
Anca bahane anca bahane.. fiber işinde birçok ilçe faaliyete geçti sırf büyükşehirler izin vermiyordu şimdi engel kalktı. Küçük ilçelerde işler arttı birkaç ilçe bu işi yaptım görüyorum
Herkes kafasına göre işlem yapıyor sonra kazılan yerlere vurulan asfaltların qyri bir dert aynı yolda 1 metre arayla yok elektrik yok kanalizasyon yok telefon yok şu bu diye 10 tane kapak hepsi çukurda arabayı kurtaracağız çukurdan diye uğraş veriyoruz
Selamlar esenyurtda fiber altyapı yok yapsınlar cekmiyor internet yavaş
Bıktık artık şu Pendik aydos Ertuğrul gaziyede fiber hat çekilsin 100 m ötede var bizde yok 12 MB le surunuyoruz
Aynen ya kardeşim, bende aynı mahalledeyim. Ben de 12 aliyorum
Bulunduğum bölgede daha altyapı yok fiber inde gelmesini bekliyoruz Sancaktepe Atatürk mah.Fidan sok. Sancaktepe/İSTANBUL
silivrinin yazlık bir bölgesinde oturuyorum bulunduğum yerde vdsl bile yok adsl var 16mbps fiber veya vdsl nasıl getiririz diye sorduğumuzda imza toplayın diyorlar.Yav nasıl imza toplayayım ben adamlar yazın geliyor sadece bide üstüne üstlük umursamıyorlar sadece yazın burada oldukları için. Yeni modem alırken diyorlar vdsl alın geldiği zaman işinize yarar diyorlar fakat 10 15 senedir hala adsl kullanıyoruz. Rezillik diz boyu.
Kısacası ibb , kazı iznini benden alın parayı da bana verin diyor
Zaten öyle adamım, bu olayı bu noktaya getiren zaten eski yönetim. Atıyorum Turkcell Superonline fiber altyapı yapmak istiyor ama İBB o kadar fazla para istiyor ki firma yanaşmıyor! Bi de diyor ki bana senelik bakım ücreti için kazı yapacaksın onun da parası var bunun içinde. Adamlar “Fiber kablolar senede 1 bakıma ihtiyaç duymuyor” dese de bir işe yaramıyor. İmamoğlu sundu bu konuyu meclise, indirelim diye.
5G’de henüz bir gelişme yok. Tarih bile yok. O kadar berbat durumdayız.
Kardeşim biz normal adsl bile kabulü onu da bulamıyoruz ki sokakta hiç telekominikasyon alt yapı yok…