Son zamanlarda teknoloji başta olmak üzere çeşitli sektörlerde işten çıkarma olayları artmaya başladı. Bunun son örneği Nvidia ile 40 milyar dolarlık anlaşması bozulan yarı iletken üreticisi Arm’nin girdiği maddi çıkmaz sonrası İngiltere ve ABD’deki işgücünü yüzde 15 oranında azaltma kararı diyebiliriz. Bu kapsamda 1.000 kişi işten çıkarılmıştı.
Yukarıda gördüğünüz üzere işten çıkarma kararlarının ardındaki asıl neden yaşanan maddi sorunlar olarak öne çıkıyor. PlayStation markasıyla konsol sektörüne damga vuran Sony de kısa süre önce benzer bir karar aldı. Ancak bu kararın asıl nedeni maddi sorunlardan ziyade PlayStation 5 konsoluyla başlayan dijitalleşme süreci.
Sony açıkladı: İşte Game Pass rakibi abonelik hizmeti!
Sony, uzunca bir süredir iddialarla gündemde olan Xbox Game Pass rakibi PlayStation Plus abonelik hizmetini sonunda duyurdu.Sony, dijitalleşme nedeniyle bazı işçileri işten çıkaracak
Konsol dünyasının enlerinden PlayStation, 2020 yılında PS5’in duyurulmasıyla ciddi bir dönüşüm sürecine girdi. Özellikleri, tasarımı ve oyunculara sunduğu ayrıcalıklar itibariyle yeni nesile hitap eden konsol, çip krizi başta olmak üzere birçok nedenden dolayı stok sıkıntıların gölgesinde çıkışını yapmak zorunda kaldı.
Yeni nesil konsolun çıkmasıyla dijital ve fiziksel oyun satışı arasındaki denge de büyük ölçüde değişti. 2021 yılı ele alındığında Sony’nin sattığı PlayStation oyunlarının yüzde 62‘lik kısmını dijital oyunlar oluştururken, fiziksel oyunlar ise yüzde 38 seviyelerinde kaldı.
Sony, sadece kendilerinin değil dünyanın dijitalleşme sürecine girdiği gerekçesiyle mağaza ve perakende alanında çalışan işçilerinin bir kısmını işten çıkarma kararı aldı. Bu noktada Kuzey Amerika operasyonlarını yürüten yaklaşık 90 kişinin işten çıkarılmasına karar verildi. Bu durum ilerleyen dönemlerde devam edecek mi hep birlikte göreceğiz.
Axios tarafından yayınlanan raporda pandemi döneminin dijitalleşme sürecini daha da tetiklediğine vurgu yapıldı. Bu süreçte insan teması minimum seviyeye indi ve oyun konsolları çevrimiçi web siteleri üzerinden daha çok satılmaya başlandı. Aynı durum oyunlar için de geçerli. Bu nedenle fiziksel oyun satışları gözle görülür bir seviyede düştü.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Sony, dijitalleşme sürecinde bu gibi işten çıkarmalara devam eder mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.