Bilgisayarlarımızın belki de en önemli parçalarından biri depolama birimleri. HDD alternatifi SSD’ler hızı ile ön plana çıksa da bazen HDD kadar dayanıklı olamayabiliyor. Peki ama bilgisayarda yer alan temel verilerimizi koruyan SSD depolama birimleri için sağlık testi nasıl yapılır? SSD’nin ne durumda olduğunu ve kondisyonunu öğrenmek mümkün mü? Bu soruların cevabını içeriğimizde sizin için cevapladık.

PlayStation 5’e Samsung 980 PRO SSD taktık!

SSD sağlık testi nedir ve nasıl yapılır? İşte en iyi 5 program

Solid State Disk ya da Türkçe karşılığıyla Katı Hal Sürücüsü, son on yıldır bilgisayarların en önemli parçası haline geldi. SSD diskler hem daha küçük yapıları hem de hızlarıyla HDD teknolojisinin en büyük alternatifi. Ancak bu yüksek hızın korunması için SSD disklerinizin performansını da kontrol etmeniz ve sürekli sistem denetimine sokmanız önemli. Bu anlamda SSD depolama birimleri için Windows, Sürücüleri birleştir ve iyileştir ayarı ile belli sıklıklarla iyileştirmeler yapıyor. HDD için disk birleştirme gerekirken SSD için kırpma işlemi yeterli.

ssd sağlık testi, ssd sağlığı, ssd sağlık testi, ssd hataları
SSD’nizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için SSD sağlık testi programlarını kullanmanız gerekiyor

Tüm bu çabalara rağmen SSD sağlığı için endişelendiğinizde ise SSD sağlık testi programları imdadınıza yetişiyor. Ancak bu programlar önemli ipuçları veriyor olsa da bu verileri okuyabilmeniz gerçek sorunu tespit etmek adına önemli. Tüm SSD modelleri S.M.A.R.T adı verilen ve SSD performans ve durumunu işleyen teknolojiye sahiptir. Böyle SSD sağlık testi programları da bu verileri çekerek SSD’nin performans verilerine göre durum raporu çıkarabiliyor.

SSD sağlık testi programları önemli olsa da öncelikle kullandığınız SSD modelinin kendi yazılımını kullanmanız da fayda var. Özellikle SSD’nizin güncelleme ihtiyaçları ve gerçek verilerine bu programlar sayesinde ulaşabilirsiniz. Buna karşın SSD sağlığı ile ilgili detaylı verilere ulaşmak için tavsiye ettiğimiz programları kullanabilirsiniz.

1- CrystalDiskInfo

SSD kullanıcılarının belki de SSD sağlık testi için kullandığı en popüler programlardan biri CrystalDiskInfo. Oldukça kullanıcı dostu olan program, SSD’nin mevcut performansı için kullanıcılara önemli veriler sunmakta.

CrystalDiskInfo, SSD S.M.A.R.T verileri arasında SSD ömrüne önem veren bir uygulama. Her üretici SSD modelleri için belirli bir okuma ve yazma sınırı belirliyor. Bu anlamda da bu sınır aşıldığı zaman SSD ömrünü tamamlamış varsayılıyor. CrystalDiskInfo SSD sağlık testi programı da sağ üst köşede yer alan SSD Health değeri ile bu ömrü yansıtıyor.

ssd sağlık testi, ssd sağlığı, ssd sağlık testi, ssd hataları
CrystalDiskInfo, en popüler sağlık testi uygulamalarından biri

Burada yazan yüzde ifadesi SSD ömrünün ne kadar kaldığını ifade ediyor. Bu anlamda karşınıza çıkan sayı SSD ömrünün ne kadarı harcandığına dair bir rakam değil. Belki de CrystalDiskInfo programının en büyük handikapı da bu veriye göre hareket etmesi.

Her ne kadar SSD ömrünün aşılması bir uyarı olsa da bu ömür SSD’nin çalışmadığına işaret etmiyor. Yine de program sık güncellenmese de SSD sorunları ile alakalı önemli bilgileri de kullanıcıya veriyor. SSD için anlık sıcaklık verisini de sağlık verisinin hemen altında görmeniz mümkün.

Bu anlamda program SSD modelleri için kullanıcılar sıcaklık değeri tavsiyeleri de yapıyor. Ancak bu değerin üzerinde çalışma her zaman sorun teşkil etmiyor. Önemli olan SSD’nin çalışmasını engelleyen kritik br soruna sahip olup olmadığı.

Bu bilgiye program penceresinde en başta yer alan Critical Warning sayısı üzerinden ulaşmanız mümkün. Yine yedek blok kullanımı da SSD’nin kritik hata verip vermemesi açısından önemli. SSD eğer mevcut bloklarda hata ile karşılaşırsa yazma ve okuma için yedek blokları devreye sokabiliyor. CrystalDiskInfo programı “SSD sağlık testi nasıl yapılır?” sorusuna verilen en iyi cevaplar arasında.