Güneş enerjisi, farklı yöntemlerle M.Ö 700 yılından beri kullanılıyor. Öyle ki, bazı savaşlarda gemilerin, dev aynalar üzerinden güneş ışığının yansıtılmasıyla yakıldığı biliniyor.
Ancak bugün bildiğimiz anlamıyla modern güneş enerjisi panellerinin icadı 1950’lere dayanıyor.
Ne var ki o günden bugüne dek güneş enerjisi panellerindeki etkinliğin arttırılması için yapılan çalışmalar çok cılız kaldı.
Bilim insanlarının bu alana hiç ilgi göstermemesi ise, petrol şirketlerinin güneş enerjisi çalışmalarını engellemesiyle açıklanmaya çalışıldı.
Ancak o günler geride kalmış gibi görünüyor. Tesla gibi dev şirketler artık güneş enerjisini ucuz bir enerji kaynağı olarak pazarlamaya başlamışken, güneş enerjisi panellerinde de yeni gelişmeler yaşanıyor.
Bilim insanları yarış halinde
Bilim insanları şimdi Asia-Pacific Solar Research Conference’da, 16 cm2’lik standart güneş enerjisi panellerinde üretim etkinliğini %12.1’e çıkardıklarını açıkladılar.
Daha önceki rekor ise %12 idi. bu, panellere gelen güneş enerjisinin %12.1’inin elektrik enerjisine çevrilebilmesi anlamına geliyor.
2009 yılında 16 cm2’lik panellerin etkinlik oranının %3.9 olduğunu hatırlayacak olursak, yaşanan gelişme daha kolay anlaşılabilir.
Söz konusu etkinli oranı yükseldikçe, çok daha küçük panellerle, daha büyük cihazları çalıştırmak mümkün hale gelecek.
Bu da, Elon Musk’ın hayalini kurduğu gibi, otomobillerin üzerine yerleştirilecek küçük panellerle, elektrikli otomobilleri neredeyse hiç şarj etmeden, yakıta hiç para harcamadan, sonsuza kadar sürebilmek anlamına geliyor.
Ya da evlerin çatısına monte edilecek panellerle, ömür boyu elektrik faturası ödemeden, tüm evi elektrikle ısıtmak, soğutmak ve çalıştırmak da mümkün.
Tüm bunların olabilmesi için de güneş enerjisi panellerinin daha yüksek üretim etkinliğine ulaşması gerekiyor.
:: Sizce, tamamen güneş enerjisiyle çalışan bir dünyayı ne zaman göreceğiz?
Elektrik faturasız??? Hocam bi Türkçe dil kursuna mı yazılsak? Tamlamalarda sıkıntı var gibi.
Bizim ülkede o biraz zor. Elektrik faturasına elektrik hariç herşeyin parasını yazan bi devlet var.
Biz göremeyiz çünkü bizde milletin taa orasına koyan devletten destekli , yandaş elektrik dağıtım şirketlerimiz var.
Faturasız diye bir şey yok. Güneş panellerin bakımı kurulumu vs var. Olmaz yani.
ülkemizde G.K.V gelir artık yine vergi alırlar yine…
Biz göremeyiz o zamanları
Dünya para uğruna gelişmeyi yavaşlattı ve durdu umarım o50 70arasındaki hızlı gelişme evredine tekrar girmiş olalım
Günümüzde pahalı ve yer kaplayan bir uygulamadır. Bir futbol sahası panel ile bir odayı 24 saat aydınlatabilirsiniz sadece.
bizdeki vergilerle o da zehir zıkkım olur
Biz kafadan 150 yıl sonra bu sisteme uyum sağlarız. Devletimiz birde sayaç koyar üzerine süper yüksek vergi öderiz 🙂 Doğruya doğru.
Bunu başaracak ülkeler illaki vardır bizde bedava enerji asla olmaz. Bedava bir hizmeti vatandaşına sunmak zorlarına gider malum ….
Herkes şikayet ediyor yönetimden ama yinede iktidar yapıyorlar
Panellerin etkinlik oranı değil, verimlilik oranı (efficiency), yani üzerine düşen ışığın enerjisinin ne kadarını elektrik enerjisine dönüştürebildiği.
bu seferde elektrik üretim vergisi alırlar bizden
Güneşin bir mum gibi eriyip etrafa alevler saçacağı günden önce ondan iyi yararlanmak gerek.
Konya'ya 1 milyar dolarlık, 1000 MW lik devasa bir santral yapıyor devlet. 1000 civarı türk mühendis iş sahibi olacak ve %75 yerli üretim olacak. hükümete teşekkürler !
Bize gelmez onu anca elin iskandinavı kullanır biz lafını yaparız
Güneş enerjisinin gelişmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Verimlilik artarsa telefon güneş paneli ile kaplanır güneş panelli ekranda yapılırsa belki telefonu hiç şarja takmayacağız. Zaten o zamanlar telefonlar daha az elektrik harcayacak ve pil teknolojisi gelişecek. Bu sayede geceleride çalışacak. Zaten bunu tesla arabalara uygulayınca arabaları şarja takmak gerekmeyecek. Elon musk teslanın günümüzdeki hali.
Bedava elektrik – vergisiz elektrik Oldu canım başka derdin varmı. Öyle sadece konuşmaya devam et.
elektrik faturası gelmez onun yerine 2 katı kullanım vergisi alırlar .
Kaçak güneş enerjisi kullananları da bize ödetirler. Lol
Yabancı bir devlet eve kurulan güneş panellerinden yıllık elektrik üretim vergisi alıyor hangi devlet olduğunu hatırlayamadım ama bizim devletimizde alır vergi yani ücretsiz elektrik üretmek bi hayal ülkemiz için
3 ay 40 derece ülkemde her yere güneş paneli koyalım
Elektrikli otomobiller üretilecek ve biz de bedava kullanacağız öyle mi? Hadi petrol şirketlerini geçtim, peki devlet benzinden aldığı p'lik vergiden vaz geçer mi allah aşkına. Ama hayal kurmak bedava, ona birşey diyemem.
Devletin güneş tarlası yapması güzel ama bunu işletmeler için kullanmalı halk kendi çatısını kullanıp kendi enerjisini kullanıp eksik yada fazlayı sisteme katmalı yoksa anlamı azalıyor, şeffaf panelleri üretiyor almanya düşün evin camı elektirik üretiyor bizde de mantık bu olmalı enerji devrimini yakalayacak fırsatımız hala varken devlet buna destek vermeli tek el olmamalı.
gelecek mobil teknolojide beyler. her şey küçülüyor artık. merak etmeyin bedava araba kullanıyormuşsunuz hissini verirler ama tıpkı iPhone 7 çıktığında iPhone 6S çöp olma yoluna giriyorsa arabalarda da aynısı gerçekleşebilir. Ama dengelerin değişmesi gerekiyor fosil yakıtları elinde tutan dev firmaları yıkmak hiç de kolay olmayacaktır. BP, Shell, Aramco, PetroChina, Gazprom gibi firmaların yok olduklarını ve ya dönüşüme uğradıklarını bizim neslimizin göreceğini sanmam. Aslında Aramco dönüşebilir haa kursunlar Arabistan çöllerine panelleri cayır cayır güneş yakıyor zaten ama Gazprom'un işi çok zor
Hadi hayirlisi bakalim.
Yurtdışından aldığınız enerji kaynakları (petrol ve doğalgaz gb.) İçin bütçe açığı vermek yerine yenilenebilir enerji sistemlerinden vergi alınmasın böylece maliyetler düşer ve birçok kişi tükettiği enerjiyi bu tip yenilenebilir sistemlerden karşılar Bunun sonucu hem ucuz enerji kullanılır hem de devlet butçe açığı ile karşılaşmaz.
Karga