Bazı dünya ülkeleri ile kıyasladığımızda Türkiye yüksek teknoloji alanında geride kalıyor olsa da, her geçen gün yeni yatırımlar yapılmaya devam ediliyor. ASPİLSAN, Avrupa’nın ilk Silindirik Lityum İyon pil tesisi ile bu konuda sevindirici bir adım attı.
ASPİLSAN, yeni silindirik Lityum İyon pil tesisini tamamladı
ASPİLSAN, yerlilik oranı en yüksek şirketler arasında bulunuyor. Hisselerinin de yüzde 98’lik bir kısmı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının elinde bulunuyor. Bu nedenle yıllardır TSK’nın ihtiyacına göre, kara, hava ve denizde kullanılan cihazlara özgü pil ve bataryalar üretiyordu.
Bununla birlikte artık yalnızca ülkemiz için değil, tüm dünya için önemli bir konumda bulunmayı hedefliyor. Bu doğrultuda 1.5 milyar TL’lik yatırım ile kurulan Avrupa’nın ilk silindirik Lityum İyon pil tesisi, aynı zamanda dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor.
Burada üretilecek yeni nesil batarya paketleri ve silindirik piller, tüm dünyadaki teknolojik cihazların içerisinde kullanılmak üzere ihraç edilecek. Tabii bu noktada ASPİLSAN’ın ülkemizde tek olmadığını belirtelim.
Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde elektrikli otomobillerini piyasaya sürecek olan Togg, batarya üretimi konusunda Çinli Farasis şirketiyle daha önce bir anlaşmaya varmıştı. Bunun sonucunda kurulan Siro’nun ise 15 gigavat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacağı söylendi.
Hatta Togg’un batarya üretimindeki ortağı olan Çinli Farasis şirketi, 8 dakikalık şarj ile 250 km gidebilen (yüzde 80+ dolum) ve 1.5 milyon km kullanım ömrü sunan yeni nesil bataryalarını Siro’nun Gemlik tesislerinde üretecek.
Bu nedenle önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde ülkemizin pil üretimi konusunda Avrupa başta olmak üzere tüm dünya için bir merkez haline gelmesi bekleniyor. Yerli gelişmiş çözümler, yapılan ortaklıklar ve de teknoloji transferleri sebebiyle de direkt olarak son teknoloji ürünleri piyasaya sürebilecek.
Tabii ASPİLSAN’ın bu noktada duruşu biraz daha farklı. Zira şirket, öz patent ve lisanslar ile üretim yapacak. Yani tamamen yerli bir ürün ortaya çıkaracak. Yıllık üretim kapasitesi 220 MWh olan bu yeni tesiste, dakikada 60 hücre üretilecek. Bu da yıllık olarak 21 milyon 600 bin adet hücreye tekabül ediyor. Üretilen pillerin kapasitesi 2800 mAh, gerilimi ise 3.65V olacak.
– Silindirik lityum iyon pil hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Helal olsun
Pilava dökülen yağ boşa gitmez, yapsınlar yapılanın kötüsü olmaz, Allah çalışana verir. Bugün emekleyen yarın koşar, ayağa kalkmadan yürünmez.
Başarılar dilerim.
Üretilen piller kalem pillere benzemiyor nerede kullanılacak piller acaba
18650 büyük ihtimal
Görseldir onlar. Standartlara uygun üretirler merhaba
Bunlar klasik 18650, 21700 vs piller, laptop bataryalarında, scooterlarda, elektrikli arabalarda, elektronik sigaralarda her yerde görülür, fiyatları kalem pillerden daha pahalı fakat çok daha yüksek gerilime sahipler
Çok iyi
Bu piller yilllardir üretiliyor dünyada .. yeni birşeyler yapmak lazım.. takip edilen değil taklit edilen biz olmalıyız ..
Ben robot degilim bana pil takamazsiniz.
İnşallah fiyatları ithal ile aynı pahalilikta olmaz
Hammaddesi pahalı pillerin muhtemelen pek farklı olmaz
Ülkemizde lion pil konusunda büyük bir açığımız vardı insallah son bulur. Tabiki fiyatı da çok önemli bizim için
Çok iyi yapanların eline sağlık
Ben bisikletinin 30/40km menzilini nezaman 100km ye çıkaracak sabırsızlıkla bekliyorum
Sanırım 18650 piller Japon ile Çin üretimi piller arasında bir kalitede olacak. Li-po pil üretimi de yapılıp modelcilerin ve sivil kullanım alanlarının ihtiyaçları karşılanırsa iyi bir ihracat kapısı olabilir.
Bu 1,5km.giden akunun degisimde ucreti ne kadar olacak.
1.5 milyon km yapmaya ömür yetmez.
Fabrika kurduk yerli ve milli deniyor ama yüksek teknoloji diyoruz fabrika kurduk diyoruz ama üretimi yapacak makinalar ekipmanlar tamamen yabancı başka ülkeden geliyor yarın o ülke ile bozmuşsak adam yedek parça vermese fabrika allaha emanet .yerli ve milli sözde
Ne gerek var değilmi fabrika dilan kurmaya direk pilleri dışardan almaya devam edelim değilmi
:))
Ah be Adocan. Neden bu kadar sığ düşündün? Teknoloji transferini hiç duymadın mı? Üretim bir başlasın bakalım, endişe etme, makineyide memlekette üretirler.
Ülkemizde pil üretimini asla küçümsemiyorum, tabii ki her türlü fabrika kurulsun, üretelim, ihraç edelim. Ancak biz ne zaman fabrika yapan fabrika kurduğumuz zaman, o zaman göbeğimizi kesmiş olacağız ve gerçek bağımsız sanayi ülkesi olacağız.
Su audi mercedes bmw fabrikalaimda kaliteli araclar ureten fabrikalarin ekipmanlari almanmi?bu ne ulke dusmanligi arkadas.dunyanin gic bir ulkesinde uretdigi urunu %100 kendi ulkesinde ureten yoktur ya seve seve ya ope ope uretdigi araca yirt disindan parca/ekipman almak.zorundalar
Zaman la onlarda yerli olur inş istiyorsunuzki emeklemeden koşalım
Yav he he
Aspilsan pil üretiminde kullandığı makinaları kendisi çok daha ucuza üretti. Esas üretim makinalarını aspilsan üretti geriye kalan diğer makinalar dışarıdan tedarik edildiki bunlar basit makinalar.
Inşallah şarj edilebilir olurlar!
Türkiyenin bu tür teknoloji yatırımlara ihtiyacı var. Malesef çok geç kalındı. Bu tür yatırımları devlet desteklemeli . Türkiye ancak teknolojik yatırım ve üretimle büyüyebilir. Hızlı tren, tünel, yol, otoban gibi para yutan yatırımlar bir kenara bırakılmalı. Rüzgâr ve güneş enerjisi, tarımsal sulama ve teknolojik yatırımlara öncelik verilmeli.
Tespit çok doğru.
Piller 5.000 mAh olsa daha iyi olurdu.
Gelecekte enerji depolama sonra devrim yaratacak sistemi bulanın sırtı yerine gelmez. Lityum eski teknoloji yeni katı hal teknolojileri radyoizotop teknolojileri hidrojen pilleri geliştiriliyor. Aspilsanın bu teknolojilerin gerisinde kalmamalı
Geç kalmış bir imalat.katma değeri yüksek imalatlara devletin desdek vermesi çok önemli.işaat inşaat.bir yere kadar.ülkemize hayırlı olsun.
Tebrikler mükemmel başarılar
Açılış tarihi ne zaman
Vatandaşların aspilsan hisselerini nasıl alınabileceğini reklamlarda öğretilirse vatandaşlar milli değerleri güçlendirmek için mutlaka hisselerini alacaklardır böylece ekonomik olarak güçlenen şirket daha büyük yatırımlar yapabilecektir.
Artık üret kardeşim be üret yeter cekten caktan bıktık
Gurur duyuyorum, süper kapasitor ve iyon pillere ilgim çok. Ulkemizin üretmesi gurur verici.
Harika
Bu tesisin Ülkemizde yapacağı büyük hizmetlerini şimdiden tebrik ediyorum.
Keşke bu tip yüksek teknoloji hamlelerine 15 yıl önce başlansaydı, yine de neresinden başlasak kâr
Üretime başlıyor diye başlık atmışsınız ama yazının içinde ne zaman başlanacak belli değil muamma…
1974 Kıbrıs Barış harekatından sonra Ecevit zamanında ABD ambargosu dan sonra halkın katkısıyla kurulan bir şirket atılım yapmíş hayırlısı olsun inşallah satılmaz
Hayırlı olsun
Ben jeoloji yüksek mühendisiyim.Arazi çalışmaları yapıyorum.arazide lityum içerikli kil buldum.Bu değeri nasil değerlendirebiliriz.
Allah razı olsun yapanlar dan
Tesis kuruldu üretime geçiyor yazılarını okumaktan bıktık. Piyasaya çıkışında görelim artık.
Tabiki gurur verici ülkem adına
Emeği geçen herkese tşk
Allah yapanlara kolaylık versin zihin açıklığı versin
Ne kadar süre gidecek acaba normal pillere göre