Dünya, 4.5 milyar yıldır Güneş’in etrafında dönüyor. Bu süreç boyunca gezegen üzerindeki yaşamın kitlesel yok oluşlar nedeniyle 5 kez baştan başladığı tahmin ediliyor. İçlerinden en çok bilineni ve sonuncusu ise 10 kilometre çapındaki bolid tipi bir meteorun gezegene çarpmasıyla birlikte dinozorların yaşamına son verenidir. NASA ise bu olayın tekrarlanmaması için Johns Hopkins Üniversitesi ile birlikte yeni bir gezegen savunma stratejisi oluşturdu. Bu gece yapılacak fırlatmada bu sistem test edilecek. İşte detaylar…
NASA, DART görevini bu gece başlatıyor! Uzaydaki gök taşına çarparak yörüngesini değiştirecek
Gezegenimizin uzak tarihine baktığımız zaman depremler, devasa yanardağ patlamaları, tüm yüzeyin donması ve meteor çarpması gibi kitlesel yok oluşa sebebiyet verebilecek birçok olayın gerçekleştiğini görüyoruz.
Yakın gelecekte ise bunların içerisinde yaşamamız en muhtemel ve de hazırlıksız yakalanacağımız olay meteor çarpması olacak. Fakat Dünya’nın yüzeyinde artık bizler için korkutucu gelse de meteor karşısında savunmasız kalan dinozorlar yaşamıyor.
Artemis I görevi başarısız oldu! NASA, yeni uçuş için tarih verdi
Geçtiğimiz haftalardaki başarısız deneme ardından Artemis I göreviyle ilgili açıklama yapan NASA, yeni fırlatma tarihini açıkladı.İnsanlar, geliştirdikleri teknolojiler ile uzaya, Ay’a ve hatta Mars’a bile gidebilecek seviyeye geldi. Öyle ki önümüzdeki 20 yıl içerisinde diğer gezegenlerde koloni kurulması bile hedefleniyor. Dolayısıyla artık Dünya’ya çarpacak bir meteor varsa bunu henüz gelmeden tespit edebilir ve önleyebiliriz.
Tam olarak bu konu üzerinde çalışan NASA ve Johns Hopkins Üniversitesi, gezegenin etkili biçimde savunmasının ilk adımını oluşturabilmek için geçtiğimiz dönemde uygulamalı fizik deneyini gerçekleştirdikleri projeyi hayata geçirme kararı aldı.
DART olarak bilinen bu görev kapsamında NASA bugün uzaya bir roket fırlatacak. Hedefi ise büyük bir yıldızsının daha küçük bir yıldızsının yörüngesinde döndüğü ikili yıldızsı sistemi olan 65803 Didimos sistemindeki Dimorfos’tur.
Birincil yıldızsı Didimos yaklaşık 780 m çapında. Uydusu Dimorfos ise yörüngesinden yaklaşık 1 km uzaklıkta ve 160 m çapında. Didimos sisteminin kütlesinin 528 milyar kg, Dimorfos’un ise 4,8 milyar kg olduğu tahmin edilmektedir. DART burada küçük kardeşi hedefleyecek.
Fakat kabaca anlatmak gerekirse, DART roketi aylar veya yıllar sonra gezegenimize isabet edecek olan bu meteora henüz çok geç değilken çarparak patlayacak. Amacı bu meteoru binlerce parçaya bölmek değil. Yörüngesini 1 derece bile saptıracak kadar bir etki uygulamayı başarırsa meteor mevcut yörüngesinden çıkarak olası senaryoda gezegeni teğet geçecek.
Not: Fırlatma gece 1:30 gibi gerçekleşecek. NASA’nın canlı yayınını izlemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Düşünsenize meteora yanlış yerden çarpıp meteorun dünyaya inişini 2 saat bırakıyor ve meteor Avrupa’nın kuzey batı yonune düşüyor sizce ne olurdu ?
Tebrikler nasa büyük is basartilar bravoooo
colun ortasina dusecek tasi uzwrimize dhsurecekler
Süper kahraman NASA. Meteor düşecek ama sadece NASA umursuyor. O sırada uzayda çalışmalar yapan diğer ülkeler, düğün konvoyuna katılmış kornalara basıp, bağırıp, çağırarak huzuru bozmakla meşguller. Hiç düşünmüyorlar yaşlısı var, hastası var, yeni doğmuşu var. Dünyayı düşünürler mi.
İnsan yaşamını tehtit eden unsurları uzayda aramayın.dünyanın içinde arayın.nükleel silahlar,gelişen teknoloji ile birlikte beraberinde getirdiği çevre kirliliği ve ülkelerin kendi çıkarları için herşeyi kendilerinde mübah görüp işledikleri insanlık suçları.
Görüntüyü açtık ama bilgi çıkmıyor video açılmıyor Sanki gizli gibi çok açıklık yok
Madem ki 4.5 milyar yıl boyonca yaşam sürüyor Dünyamızda ve 5 defa sıfırlanmış , nerden biliniyor ki önceki var oluşlarda , bizlerden daha medeni ve teknoloji yaşamlar olmadığı ! ??