Günlük yaşamın içine hızla giren drone’ların yarattığı tehditler artık onlar hakkında toplu bir çözüm üretme gereğini de beraberinde getirdi.
Drone’ları havada vurup düşürecek elektromanyetik tüfekler geliştirildi ancak çözüm drone’lara karşı insan müdahalesinin yetersiz kaldığı durumlarda işe yaramıyor.
Örneğin sürekli uçakların inip kalktığı hava limanlarının geniş arazisi içinde drone’ları elinde silahlı nöbetçilerle kovalamaya çalışmak pratik olarak mümkün değil.
Her drone’un peşine bir bekçi takmak mümkün değil
Ya da hızlı otomobil yarışlarında aniden piste giren bir drone’u, onca hızla hareket eden otomobillerden birine çarpmadan durdurmak için insan üstü bir çaba gerekebiliyor.
Geçtiğimiz aylarda, Avrupa’da bir maratonu izleyen seyirci grubunun üzerine kontrolden çıkmış 1 kilo ağırlığında drone düştüğünde, izleyiciler arasında yer alan yaşlı bir kadın başından yaralanmış ve beyin kanaması riskiyle bir gün hastanede tutulmuştu.
Avrupa’da bir konser sırasındaysa müzisyen Enrique Iglesias’ı yakından çekmek isteyen meraklı bir gencin drone’u sahneye kadar sokması, Enrique Iglesias’ın parmağını kesmesi ve çok fazla kan kaybetmesiyle sonuçlanmıştı.
Deutsche Telekom şimdi bu sorunlarla baş edecek kapasiteye sahip, mantıklı bir çözüm geliştirmek üzere çalışma yaptığını açıkladı.
Alman GSM devinin planına göre, belli bölgelerde devreye sokulacak elektromanyetik alanlar bu alanlarda yabancı drone’ların çalışmasını engelleyecek. Sadece doğru donanıma ve şifreye sahip drone’lar bu alanlarda uçabilecek.
Böylece hava limanları, konser alanları, askeri araziler, özel mülkler gibi alanlarda yabancı drone’ların yarattığı terörün önüne geçilmiş olacak.
:: Sizce drone yasakları Türkiye’de ne kadar etkili olur?
İyi olmuş. Hatta Türkiye'de şehir içinde bulundurma yasaklanmalı. Ülkemizde her 4 drone kullanıcısından 2'si sapık 1'i terörist.