Sıkıştırma yazılımları konusunda ücretsiz şekilde derdinize derman olabilecek bir yazılım var. Bu yazılım, aynı zamanda bir sıkıştırma algoritması ve dosya biçimi olarak da karşımıza çıkan 7Zip. Bu yazılım, son sürümleriyle beraber benzerleriyle arasındaki işlevsel farkları kapatmaya başladı ve daha iyice bir seçenek olmaya başladı. Belki henüz WinRAR kadar kullanışlı bir arabirimi yok; fakat aradaki fark gittikçe kapanıyor.

Şu an elimizde olan ve incelediğimiz son sürüm olan 4.24 beta; 7z, ZIP, CAB, RAR, ARJ, GZIP, BZIP2, Z, TAR, CPIO, RPM ve DEB dosya biçimlerini açmayı destekliyor ve arasında Türkçe’nin de olduğu 57 dilde yerelleştirme desteğine sahip. Sıkıştırma için ise Zip, 7Zip, bZip2, Tar ve GZip biçimleri destekleniyor.

 

Yazılımın olumlu yönleri, bir çok biçimi açabilen ücretsiz (ve GPL ile dağıtılan) bir sıkıştırma programı olmasıyla başlıyor. Ayrıca bu yazılım, SourceForge.net’teki etkin projelerden. Uzun süre sessizlik dönemine asla girmiyor. Sürekli değiştiğini ve rakiplerine yaklaşacak yeni özellikler eklendiğini görebiliyorsunuz. Dosya sıkıştırma konusunda, WinACE’de olduğu gibi, bir çok teknik detay sunuyor. Eğer bu detayların anlamını biliyorsanız dosya türüne göre daha uygun/güçlü sıkıştırma tekniği belirleyebilirsiniz.

7zip biçimi, çok tutulan RAR biçimi ve RAR biçimini kullanan WinRAR ile yarışıyor ve bir çok zaman da sıkıştırma oranı olarak onu geçebiliyor. Özellikle katı arşivleme (solid archive) konusunda neredeyse birebir tekrar eden dosyalarda inanılmaz bir üstünlük sağlıyor (tecrübe ile sabittir). Bunun yanında bir çok dosyayı Zip’lemek yerine 7Zip aracılığıyla kendiliğinden açılır arşiv haline getirmeniz, çoğunlukla Zip’in kendisinden daha iyi bir verimde sıkıştırma sağlıyor.

Tabii bir çok olumsuz durum da söz konusu. Bu gücün bedelinden de bahsetmeliyiz: Çok yüksek sıkıştırma oranlarında (örneğin arabirimde Ultra olarak göreceğiniz 32 MB sözlük kullanan kipte) inanılmaz derecede yavaş kalıyor. Sıkıştırma güçlü de olsa bir süre beklemeniz gerekiyor. Bu konuda örneğin WinRAR, sıkıştırma yeteneğine göre oldukça hızlı. Ama örneğin proje dosyalarını bir kaç kişi arasında paylaşacaksanız ve ülkemizdeki Internet bağlantı genişliklerini hesaba katıyorsanız bu bir süre beklemeye değecektir.

 

Sonuç olarak, 7Zip biçimi ve yazılımı, sıkıştırıp bir kenarda depolayacağınız veya Internet üzerinen göndereceğiniz dosyaları sıkıştırmak için olduğu kadar, bir çok dosya türünü ücretsiz olarak açabilmenizi sağlaması açısından yeteli bir yazılım.

 

:: 7Zip’e ulaşmak için http://www.7-zip.org/tr/ adresine gidebilirsiniz.
:: Bu konuyu SDN forumlarında tartışmak ve kendi görüşlerinizi bildirmek için tıklayın.

SDN