Massachusetts Instıtute of Technology (MIT), geliştirdiği çözüm ile kullanıcıların kitap kapaklarını açmadan, kitap içerisindeki yazıları okumalarına olanak tanıyacak.
Leonarda Da Vinci‘nin kitapları, İncil vb. kullanıcılar tarafından ellendiği takdirde yıpranma tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilecek kitaplara yönelik olarak geliştirilen çözüm, kitapların güvenilir bir korumaya sahip olmasına odaklanacak.
Kitap sayfalarını açmadan okuyabileceksiniz
Engadget’ta yer alan habere göre MIT bilim insanlarının bir görüntüleme hesaplama sistemi ile geliştirdikleri çözüm, kullanıcıların kitap kapağını açmadan, sayfaları teker teker okumalarına olanak tanıyacak.
Terahertz radyasyon kullanılarak taranacak kitaplar, sayfalar arasında bulunan 20 mikrometre hava boşlukları sayesinde kullanıcılara sayfa görüntülerini aktarabilecek.
Uzmanlar ise hasarsız bir şekilde kullanıcılara kitap sayfalarını aktaracak çözümün, gerek kullandığı terahertz radyasyon nedeniyle gerekse de eksik metin çıkarabilecek olması nedeniyle yeterince güvenilir olmayacağını belirtiyorlar.
MIT araştırmacıları yöntemin her kitap üzerinde uygulanamayacağını kaydediyor. Ayrıca sistemin henüz test aşamasında olduğunu ifade eden araştırmacılar, kitabın ilk 9 sayfasının net bir şekilde, geriye kalan 11 sayfasının ise flu şekilde okunabildiğini ifade ediyor. Henüz kitabın toplam 20 sayfası okunabiliyor.
#video_13012#
MIT‘in geliştirmeye açık olan projesinde ilk olarak Rus yazar Lev Tolstoy‘un “Savaş ve Barış” romanını kullanıcılara sunması bekleniyor.
Tarihçiler ise çözümün, hassaslık derecesi oldukça yüksek kitapların çözümlenmesinde son derece yardımcı olacağının altını çiziyorlar.
Bayılıyorum bu üniversteye
Mit'nin sadece kütüphanesinin yıllık bütçesi bizde 5 devlet üniversitesinin toplam bütçesi kadar. Ee tabi her şehre üçer beşer üniversite isimli yüksek lise açarsak.
Yok artik bu kadarını da beklemiyordum
Vay be hayalimdeki okul
ben hayatımda bu kadar salah bir icat görebilmedim
Radyasyon var , çocuk yok.
Hmm evet