Bilim dünyası, tarihinde tesadüf eseri bulunmasının ardından günlük hayatın vazgeçilmezlerinden haline gelen pek çok keşfi barındırmıştır.

Wilhelm Conrad Röntgen röntgeni, Isaac Newton evrensel kütle çekimini-hareketin üç kanununu, Alexander Fleming penisilini tesadüf sonucu bilime ve beraberinde insanlığa kazandırmıştır.

Bilinmeyen Mucitler #2

Tarihin daimi olarak tekerrür ettiği bir dünyada, bu kez MIT tesadüf eseri hayatımıza yeni bir buluş getirmiş durumda.

MIT araştırmacıları, geleneksel sürümüne oranla daha güvenli, daha ucuz ve daha çevreci bir yüksek performanslı depolama pili üretmeye çalışırken metalin eritilmesi esnasında bir yanlışlık çıktı. Yanlışlık sonucu elde edilen çalışma ise araştırmacıları çok daha fazla tatmin etti.

16-08/26/mit-smelting-01.jpg

Teknolojinin Bilinmeyen İlginç Gerçekleri

MIT’in tesadüf eseri buluşu

MIT Malzeme Bilimi Profesörü Donald Sadoway, yüksek kapasiteli batarya çözümü üretmek amacıyla bir dizi yeni test yapıyordu.

Söz konusu testlerin varsayımlarında depolama pilinin şarj ettiklerini düşündüklerini belirten Profesör, deney sonucunda ise pil şarjı yerine sıvı antimon ile karşılaştıklarını ifade etti.

Deney sonucunda elde edilen antimon sülfürün, iyonik iletken olarak hareket kabiliyetine sahip olduğunu dile getiren Profesör, üretilen maddenin yüzde 99.9 oranında saf metal olduğunu sözlerine ekledi.

16-08/26/tumblr_mmjup8jh4f1r01w8mo1_1280.jpg

Geleneksel cevher üretme tekniklerinde üretilen büyük miktarda sera gazı karşısında çevreye neredeyse hiçbir zararı olmayacak yüzde 99.9 saflıkta metalin pil depolama, cihaz şarjları teknolojisinde kullanılabileceği kaydediliyor.

Bu demek oluyor ki, üretimi gerçekleştirilen yeni buluş sayesinde teknoloji şirketlerinin tercihine bağlı olarak üretilen depolama pilleri, bataryalar herhangi bir olumsuz çevresel etki yaratmayacaklar.

Bilinmeyen Mucitler #3

Araştırmaya ve deneye dair diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

:: MIT’in bilim dünyasına “tesadüf eseri” kazandırdığı çevreci metalin, teknoloji şirketleri tarafından geleceğin teknolojilerinde kullanılacağını düşünüyor musunuz?