Huawei ve ZTE yasaklandı. ABD Çin’e karşı ekonomik önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Trump bir süredir Çinli markaları kıskaca aldı ve iç pazarda güçlenmelerini engellemenin yollarını arıyor.
İlk olarak ZTE’nin İran ambargosunu delen ticari ilişkileri nedeniyle ABD’de yasaklanması hamlesi gelmişti. Daha sonra ise CIA ve FBI gibi istihbarat örgütleri Huawei ve ZTE’ye yönelik casusluk suçlamasıyla halkı uyaran bildirgeler yayınlamıştı.
Huawei ve ZTE yasaklandı! Peki yasak hangi kurumlarda geçerli?
Trump’ın son hamlesiyle birlikte resmi yollarla Huawei ve ZTE yasaklandı. Şu an için devlet kurumlarında ya da devlet kurumlarıyla çalışan iştiraklerde Huawei ve ZTE yasağı devreye girmiş durumda.
ABD, ZTE’ye karşı elinde bir koz bulundursa da Huawei’yi yasaklamanın o kadar da kolay olmayacağının farkında. Ancak bu hamle akıllı telefon liginde zirveye oynamak isteyen Huawei’nin planlarını bozacak gibi görünüyor.
Trump göreve geldiği günden beri Çin ekonomisini ABD’ye bir tehdit olarak görüyor. Ülkenin en değerli markası olan Apple’ın iPhone’u Çin’de üretmesi de başkanın hoşuna gitmeyen detaylardan.
ABD’li firmaları ülkeye çekmekte pek başarılı olamayan Trump, Çinli firmaları ise çoktan kara listeye almış görünüyor.
Kamu kurumlarına ve iştiraklerine satış yapamamak hem ZTE hem de Huawei’yi sarsacaktır. ZTE uygun fiyatlı ve sağlam akıllı telefonlara sahip.
Bu da devlet kurumlarının ZTE’yi tercih etmesini sağlıyordu. Şimdi ise bu satışlar yasal olarak engellendi. Tam da ZTE‘nin daha önce uygulanan yasak için ABD hükümetiyle anlaşmaya vardığı dönemde böyle bir yasağın gelmesi manidar.
Huawei ise akıllı telefonun yanında, mobil İnternet altyapısı ve baz istasyonu gibi alanlarda önemli patentlere ve teknolojilere sahip. Yasakla birlikte Huawei’nin de önemli bir gelir kaybı yaşayacağı ortada.
Huawei yetkilileri ise ABD’nin bu yasak kararını anayasaya ve ticari özgürlüklere aykırı olarak nitelendirdi. Şirketten bu konuda resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, bu mesajı Huawei’nin hukuk mücadelesi başlatacağına dair bir işaret olarak görebiliriz.
ABD bir taraftan Çin’e karşı sert önlemler alırken şimdiye kadar Çin’de ABD mallarına koyduğu vergileri artırarak bunlara cevap verdi. Çin devletinin hissedar olduğu bu iki büyük şirketine uygulanan yaptırım karşısında nasıl bir tutum izleyeceği ise merak konusu.
İki gün önceki haberi yeni mi veriyorsunuz gündemi takip edin biraz.
Hayret ettim. Eleştiri yapmışsın ve yayınlamışlar. Kesin gözlerinden kaçmıştır
Ben sana başgan olamazsın demedim
Adam olamazsın dedim…
ZTE ve Huawei büyük mobil altyapı üreticilerinden. Baz istasyonları ve mobil altyapılar için önemli çözümleri var. Vazgeçilemez’e yakın ürünleri var. 🙂 Herkez 5G ‘ye eçerken 3G de kalacaksanız bilemem tabiki.
Huawei daha öncede başka devlerlerden ambargo yemişti en azından dile getirilmişti. Huawei’nin “Bu dile getirdiğiniz casusluk suçlamalarını uluslararası kabul görmüş standartlarda test ederek kanıtlayın; O zaman boynumuz kıldan ince” tarzında bir cevabı vardı.
ÇİNDE APPLE’A YASAK KOYSUN.
Çinde apple telefonlar yok denecek kadar az satiyor zaten
Çin de ne telefonlar var kim takar Apple’ı
Apple hisseleri ilerleyen vakitte dusecege benziyor
Çin Amerika’ya ambargo koysa Amerika ortak bir yol bulmaya çalışır, dayanamaz ama Amerika Çin’e ambargo koyarsa sarsacak kadar zarar veremez..
Eceli gelen Trump…..
Çin, Apple’a yasak koyamaz çünkü Apple, Çin’de çok ciddi üretim yapıyor.
Amerika’nın tepe taklat gittiğini şu dünya gözüyle görür müyüm acaba!
trump abd nin başına geçtiği günden bu yana ülkelere atar yapmaktan başka birşey yapmadı.çin ı phone üretimini yasaklarsa ne olacak merak ediyorum.
Kendi zararına olur diliyorum
Dünyada başka ülkelere ihtiyaç duyan ülkelerin başında abd geliyor. Adamların yaşantısına bakıyorum israf ve göşteriş dolu dünyanın anasını ağlatıyorlar.
Dünyanı karşısına aldı Trump bunu kötü ödeyecek
Yazık olmuş Amerikalılara
ZTE telefonlari zaten abd de kullanilmiyor ama diger urunleri kullaniliyor. Fakat burada ki onemli mesele ZTE onemli bazi parcalari amerikan sirketlerinden aliyor. Bu parcalari parayisla albilmek icin 🙂 zaten yakin bir zamanda 3 milyar dolar gibi bir para odemeyi kabul etmisti ama anlasilan yetmemis 🙂
Çin pazarında iPhone azınlıkta diğer taraftan Çin’in dolar bazındaki ekonomisi haddinden fazla güçlü pekâlâ iPhone üretimini yasaklar neden yapmıyorlar bilmiyorum ama çok sürmez diyorum çünkü Çin’de Amerikan ekonomisini derinden sarsacak kadar dolar sutoğu olduğu söyleniyor.
IPhonu ureten cinliler zaten. Dolar stoku amerikan ekonomisini etkilemez. Cunku dolar amerikadan geliyor. Ve istedikleri kadar dolar basabiliriler. Ama Cin dunyanin en buyuk altin rezercine sahip ulkesidir. Cin in birseyleri yasaklayacagini dusunmuyorum ben. Sadece vergileri arttirabilir. Bu da amerikan ekonomisine en buyuk darbedir. Cunku vergiler artarsa diger taraftaki kazanc orani azalir, fiyatlari yukari cekerlerse satamazlar dolayisiyla gene kazanc azalir. Bakalim ne olacak. Bekleyip ogrenecegiz.
Cin usa yi cok yakinda falakaya yatiracak.
İyi de bunun yazılımını yapan sizsiniz
Uygurlara yapılanlar da insan haklarına ve hürriyetlerine aykırı. Sayın firma yetkilisinin bu konuda da sesini çıkarmasını beklerim.
iki tane zalim devletin ayni kemigi paylaşmasi
Çin e karşi biseyler yapmak gerekiyordu. Bu son derece dogru bi karar. Çin butun dunyada uretimi sonlandirdi. Bence sadece trump degil butun dunya çine karsi onlem almak zorunda. Yoksa butun dunya beterin beteri olacak