20 Ocak’ta yemin ederek ABD’nin 46. Başkanı olarak resmen görevine başlayan Joe Biden, 2017 yılında Donald Trump’ın emriyle çıkılan Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılacaklarını açıkladı.
Avrupa’dan iklim değişikliği ve küresel ısınma uyarısı
Çin ve Amerikanın ardından en büyük sera gazı salınımına sahip Avrupa'dan, iklim değişikliği ve küresel ısınma için uyarı verildi. Ülkelerin kritik önemler alması zorunlu kılınacak.Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan 3 yıl önce çekilmişti
Hararetli bir seçim sürecinin ardından nihayet koltuğu Donald Trump’tan devralan Joe Biden, geçtiğimiz gün düzenlenen yemin törenin ardından ABD’nin 46. Başkanı olarak mesaisine başladı. Beyaz Saray’daki ilk gününde Trump’ın kararlarını tersine çeviren tam 17 farklı kararnameye imza atan Biden’ın icraatlarından biri de Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmak oldu.
Hatırlayanlar olacaktır, her fırsatta küresel ısınmaya inanmadığını ve bunun büyük devletleri sınırlamak için bir düzmeceden ibaret olduğunu savunan Trump, 2017 yılında anlaşmadan ayrılmıştı.
İlk olarak 2015 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması, ABD de dahil olmak üzere 197 ülkenin küresel sıcaklık artışlarını 2 santigrat derecenin altında sınırlamasını şart koşuyor. ABD, o zamanki Başkan Barack Obama yönetiminde, Kongre’den onay almaksızın anlaşmaya katıldı, ancak bu durum halefinin yani Trump’ın aynı şekilde anlaşmadan çekilebilmesi için kapıyı açık bıraktı.
Korkulan oldu ve yukarıda da belirttiğimiz gibi 2016 yılında göreve gelen Trump, bilimsel gerçeklerden tamamen uzak bir şekilde Paris İklim Anlaşması’ndan ayrıldıklarını duyurdu. ABD bugün, Biden’ın imzasıyla ülkenin iklim şefi Christiana Figueres dahil, pek çok kişiden tepki gören bu karardan resmen dönmüş oldu.
Türkiye’nin henüz tabi olmadığı anlaşma, sera gazı emisyonunu 2030’a kadar 56 milyar ton düşürmeyi ve bu sayede küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutmayı hedefliyor.
baylan beye haberi için teşekkür ederiz