Yakın zamanda ABD ile Çin arasında oluşan krizden etkilenen şirketler arasına Huawei de katılmıştı. ABD merkezli birçok firma ile tek taraflı olarak lisans anlaşmalarını iptal etmek zorunda kalan şirket için yetkililer yeni açıklamalarda bulundu.

Qualcomm, Huawei’ye mesaj gönderdi

Qualcomm, Huawei’ye mesaj gönderdi

Huawei'nin ilişkileri sekteye uğrayan Amerikalı tedarikçilerinden biri de Qualcomm'du. Son olarak, Qualcomm Huawei ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Yeşil ışık yaktı...

Huawei krizinde süre artırımı olmayacak

Android her ne kadar özgür bir işletim sistemi olarak lanse edilse de ülkeler arasındaki krizden nasibini aldı. ABD ve Çin arasında yaşanılan ekonomik gerginlik kısa zamanda şirketlere sıçradı. Yetkililerin açıklamaları ile birlikte ABD merkezli olmayan firmalar da söz konuşu şirketler ile çalışmayacağını beyan etti. Bu sebepten dolayı başta Huawei olmak üzere birçok Çin menşeili firma kendi işletim sistemlerini çıkarma yoluna gitti.

Akıllı telefon piyasasında önemli bir yere sahip olan şirket geçtiğimiz Mayıs ayında ambargo ile karşı karşıya kalmıştı. Birçok ABD firması ile çalışan şirket için iki kez 90 günlük süre tanınmıştı. Perşembe günü basın mensupları ile buluşan Dışişleri Bakanlığı’nın siber politikadan sorumlu müsteşar yardımcısı Rob Strayer, ABD merkezli şirketlere verilen geçici iznin uzatılmayacağını duyurdu. Yakın zamanda ikinci 90 günlük sürenin bittiğini belirten Strayer bu konuda herhangi bir adım atmayı düşünmediklerini belirtti. 90 günlük erteleme sayesinde şirket kendi içerisindeki sorunlara çözüm arayışına girmişti.

Huawei ambargo sebebiyle Google servislerini kullanamayacak

130 şirketin başvurusu ile ikinci 90 günlük ertelemeyi onaylayan ABD hükumeti bu açıklama ile üçüncü bir şans vermeyeceklerinin altını çizdi. İkinci erteleme 19 Kasım 2019 tarihinde sona eriyor. Strayer ayrıca şirket ile ambargo süresince iş yapmaya devam eden ABD merkezli firmalara ceza uygulayabileceklerini söyledi. Örneğin ABD, 5G teknolojisi için Huawei ile birlikte çalışan şirketlerin bilgi akışını keserek cezalandırabilir. Hükumetin bu konuda herhangi bir adım atıp atmayacağı konusunda net bilgi vermeyen Strayer, detaylı açıklama yapmaktan kaçındı.

Ambargo sonucunda sıkıntılı bir sürece giren şirket yakın zamanda etkilerini daha iyi hissedecek. Google servislerinin kullanımı konusunda Mate 30 ailesinde sıkıntı yaşayan firma, telefonlarını Çin haricindeki ülkelere satarken zorluk yaşayacak gibi gözüküyor. Eğer erteleme devam etmezse firma ARM gibi şirketlerin lisansını almayı başaramayacak. Bu sebepten dolayı telefon üretimi konusunda da sorunlar yaşayacak olan Huawei’nin bu konuda ne yapacağı merak konusu.