Yakın zamanda ABD ile Çin arasında oluşan krizden etkilenen şirketler arasına Huawei de katılmıştı. ABD merkezli birçok firma ile tek taraflı olarak lisans anlaşmalarını iptal etmek zorunda kalan şirket için yetkililer yeni açıklamalarda bulundu.
Huawei krizinde süre artırımı olmayacak
Android her ne kadar özgür bir işletim sistemi olarak lanse edilse de ülkeler arasındaki krizden nasibini aldı. ABD ve Çin arasında yaşanılan ekonomik gerginlik kısa zamanda şirketlere sıçradı. Yetkililerin açıklamaları ile birlikte ABD merkezli olmayan firmalar da söz konuşu şirketler ile çalışmayacağını beyan etti. Bu sebepten dolayı başta Huawei olmak üzere birçok Çin menşeili firma kendi işletim sistemlerini çıkarma yoluna gitti.
Akıllı telefon piyasasında önemli bir yere sahip olan şirket geçtiğimiz Mayıs ayında ambargo ile karşı karşıya kalmıştı. Birçok ABD firması ile çalışan şirket için iki kez 90 günlük süre tanınmıştı. Perşembe günü basın mensupları ile buluşan Dışişleri Bakanlığı’nın siber politikadan sorumlu müsteşar yardımcısı Rob Strayer, ABD merkezli şirketlere verilen geçici iznin uzatılmayacağını duyurdu. Yakın zamanda ikinci 90 günlük sürenin bittiğini belirten Strayer bu konuda herhangi bir adım atmayı düşünmediklerini belirtti. 90 günlük erteleme sayesinde şirket kendi içerisindeki sorunlara çözüm arayışına girmişti.
130 şirketin başvurusu ile ikinci 90 günlük ertelemeyi onaylayan ABD hükumeti bu açıklama ile üçüncü bir şans vermeyeceklerinin altını çizdi. İkinci erteleme 19 Kasım 2019 tarihinde sona eriyor. Strayer ayrıca şirket ile ambargo süresince iş yapmaya devam eden ABD merkezli firmalara ceza uygulayabileceklerini söyledi. Örneğin ABD, 5G teknolojisi için Huawei ile birlikte çalışan şirketlerin bilgi akışını keserek cezalandırabilir. Hükumetin bu konuda herhangi bir adım atıp atmayacağı konusunda net bilgi vermeyen Strayer, detaylı açıklama yapmaktan kaçındı.
Ambargo sonucunda sıkıntılı bir sürece giren şirket yakın zamanda etkilerini daha iyi hissedecek. Google servislerinin kullanımı konusunda Mate 30 ailesinde sıkıntı yaşayan firma, telefonlarını Çin haricindeki ülkelere satarken zorluk yaşayacak gibi gözüküyor. Eğer erteleme devam etmezse firma ARM gibi şirketlerin lisansını almayı başaramayacak. Bu sebepten dolayı telefon üretimi konusunda da sorunlar yaşayacak olan Huawei’nin bu konuda ne yapacağı merak konusu.
😁
Huawei inşallah bir yolunu bulur çok beğendiğim bir firma Nokia dan sonra üzüldüğüm bir firma olur eğer silinirse piyasadan adamlar yapıyor tasarım özellik mükemmel fiyatı da rakiplerine göre çok iyi
huaweinin çöküşü başladı abd ile anlaşma olmazsa kendi işlemcisini de yapamayacak
Şu ticaret savaşı ezberini bir bırakın bence. Huawei’in sorunu bilgi sızdığı için. Geçmişe bakarak bunun birçok örneğini görebilirsiniz. Sırf bu yüzden casusluk suçlamasıyla İngiltere bakanı görevden alınıyor. Niye Xiaomi, Oppo, One Plus, Meizu gibi şirketler u durumdan etkilenmiyor. Huawei’in Çin hükümeti ile yakın ilişkileri var. Yalnız shift delete değil diğer ha er kaynakları da çok ezberden konuşuyor. Tamam telefonları iyi ama bu onla iyi oolması casusluk yapmadıkları anlamına malesef gelmiyor. ABD’nin 5g altyapılarını Huawei’ye emnet etmemesi çok doğal. Bence biz de 5g altyapısını Huawei’ye bırakmalıyız.
Huawei için casusluk yapıyor diyen yorumcu arkadaşa katıklıyorum. Öne sürdüğü gerekçeler mantıklı gelmiyor. Nedeni ise diğer Çinli üreticiler neden hedef alınmadı demiş ve işi bir tık daha ileri götürerek kendince hüküm vermiş. Bu iddiasına şöyle bir yanıt vereyim sadece huawei değil dj ve birkaç Çinli firma da bu yatırımlardan nasibini aldı. Yaptırım uygulanmayan örnek verdiğin Çinli telefon üreticilerine bak incele neden yaptırım yapılmıyor anlarsın. Sana sadece iki neden söyleyeyim. Birinci neden pazar pay dağılımı. İkinci neden kullandıkları donanım abd menşei ürünler neden ambargo uygulasınlar ki. Abd de blackberry davasını hatırlayın. Kaynak kodlarını abd istihbarat örgütüne vermedikleri için ne kadar zor duruma düşürülmüştü. Şimdi abd kendi ürünlerini casusluk amaçlı kullanmıyor diyebilirmisiniz. Neyse gelelim asıl konumuza beniş fikrim samsung un arkasından ikinci sıraya yerleşen huawei birinci sıraya yerleşemeden ipini çekmek istediler olay bu kadar basit.
Adamlar super Telefon yaptilar. Iddia edildigi gibi de bilgi falan toplamiyor.
Sirf yukselisini onlemek Icin 40 takla atiyor USA
ABD teknolojik üstünlüğü kaybedince kudurmuş it gibi sağa sola saldırmaya başladı. Sonun başlangıcı çoktan başladı. Dünya emperyalist güçlerin saldırılarını göğüslemeye başladı.
Benim anlamadığım bu ülkede Amerika seviciliğine soyunmuş insanlar.Adamlar dünyayı sömürüyor.Biraz dallanmaya başlayan olursa hemen tepesine çöküyorlar.