İlk sürümü 2003 yılında yayımlanan Adobe Creative Suite, 10 yıl aradan sonra sektöre veda ediyor. Adobe, 6. sürüm ile birlikte Creative Suite‘in sona erdiğini ve 7. sürümün geliştirilmeyeceğini açıkladı.
Şirketin yeni stratejisi ise bulut tabanlı bir çözüm olan Creative Cloud‘a odaklanmak. Bugün gerçekleşen Adobe MAX konferansında Creative Suite ailesinde yer alan tüm ürünlerin Creative Cloud’a taşınacağını ve bundan sonra Adobe ürünlerinin Creative Cloud paketleriyle kullanıma sunulacağı açıklandı.
Grafik tasarımcılardan video editörlere kadar birçok profesyonelin tercihi olan Creative Suite’in içeriğinde, Photoshop CS, InDesing CS, Illustrator CS, Dreamweaver CS ve Premiere Pro CS programları yer alıyor. Creative Cloud ile birlikte programların sonundaki CS kısaltması da CC olarak güncellendi.
Creative Cloud, Haziran ayında satışa sunulacak. Creative Suite 3 ve daha yeni sürümlere sahip kullanıcılar indirimli fiyatlardan yararlanacak. CS6 için hata düzeltme güncellemeleri sunulmaya devam edilecek.
Creative Cloud Nedir?
Aslında Creative Cloud kavramı Adobe için yeni bir kavram değil. Firma Creative Cloud’u geçtiğimiz yıl hizmete sunmuştu. Adobe‘un sunduğu bulut hizmeti sayesinde kullanıcılar programlara ihtiyacı olduğu zaman ulaşabiliyor ve bu da depolama alanı açısından avantaj sağlıyor. Ayrıca Creative Cloud ile farklı cihazlarınızda aynı dosyada çalışabiliyorsunuz. Bu özelliğin Android ve iOS uygulamalarında da bulunması en önemli artılardan biri.
Ancak Creative Cloud’un sunduğu tek avantaj elbette bunlar değil. Creative Cloud‘un sunduğu bir diğer önemli avantaj ise ücret konusunda ortaya çıkıyor. Sizlerin de bildiği gibi Creative Suite satın almak istediğiniz zaman normal şartlarda 2600 Dolar ya da 6000 TL‘ye varan ücretler ödemek zorunda kalıyorsunuz. Üstelik uygulamayı satın aldıktan sonra bir de güncelleme sorununuz oluyor. Ancak Creative Cloud ile uygulamaları aylık ücret üzerinden satın alıyorsunuz ve satın aldıktaon sonra istediğiniz zaman uygulamanın doğrudan en güncel sürümünü kullanabiliyorsunuz.
#video_2482#
Creative Cloud Ücretleri Ne Kadar?
Tüm programların tam sürümlerini içeren paket, yanında 20GB bulut depolama alanı ve Adobe servislerine tam erişim olanakları ile birlikte yıllık abonelikte ayda 49.99 Dolar. CS3 ve daha güncel sürüm sahipleri için ayda 29.99 Dolar. CS6 sahipleri için ayda 19.99 Dolar. İstenildiği zaman abonelik iptali seçeneği ile ayda 74.99 Dolar.
Creative Cloud paketinde tek programın tam sürümü ise, yanında 20GB bulut depolama alanı ve Adobe servislerine sınırlı erişim olanakları ile birlikte yıllık abonelikte ayda 19.99 Dolar. İstenildiği zaman abonelik iptali seçeneği ile ayda 29.99 Dolar. CS3 ve daha güncel sürüm sahipleri için ise ayda 9.99 Dolar.
Yukarıda yer alan fiyatların bireysel kullanıcılar için olduğunu hatırlatmakta fayda var. İş ve eğitim amaçlı kullanım için fiyatlandırmaları buradan öğrenebilirsiniz.
:: Adobe’un Creative Cloud hamlesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
kesinlikle başarılı olunabilecek bi çalışma çünkü artık sanal makineler devreye giriyor flash bellek bile taşımıyor insnlar yanında ki orjinal bi tasarım 50 60mb boyuntunda oluyor onu ordan oraya taşıımaktansa anında erişmek daha mantıklı fakat adobe şirketi ındesing veyahut Illustrator’un çizim sayfa düzeni sayfa boyutu ön bellek gibi özelliklerini photoshopa dahil etmeli daha çok rağbet görecektirr.
Video editleme nasıl olacak ? Sanal sistemler üzerinde mi?
cs’yi oluşturan yazılımlar tek başına satışa çıkmayacak mı? mesela sadece photoshop’u almak istesek? internetin olmadığı yerde nasıl kullanacağız bu cloud zımbırtısını.
çok hızlı internet bağlantısı gerekiyor, 100 mbit bağlantım olmadan ben tercih etmem.
arkadaşlar yanlış anlaşılma olmasın snaırım burda adobe ürünleriniş online kullanmıyorsunuzyine aynı programlarınızı pc ye kuruluyor yapılan işlemler bulut ortamına taşınıyor anladığım bu benim çünkü kullanmaya denedim pc ye dosya indirmemi ve irde moile eklenti dosyasıda mevcut yani tarayıcınız üzerinde kullandığınız ve her yerden eriştiğiniz bir adobe değil sanırım
internete bağımlı bir proje olmuş dünya da bilmem ama türkiye de pek kullanılacağını zannetmiyorum
Zatı muhteremler kendilerini biçilmiş hint kumaşı sanıyorlar. Yüzlerce muadil program varken alana hayırlı olsun.
adobe bulut teknolojisine geçerse web tasarımcı ve grafikerlerin alternatiflere yönelmesi gerekiyor.