Ahtapotlar, dünyadaki diğer deniz canlılarından daha zeki olmaları ile biliniyor. Bu zeki deniz canlıları temel bulmacaları çözebiliyor, renkler ile iletişim kurabiliyor. Yapılan son çalışmalara göre bilim adamları, ahtapotların RNA’larını düzenlemede de yetenekli olduklarını söylüyor.

İnsandan beş kat hızlı çalışan robot

Gen düzenleme

Canlılar protein yapımında DNA’da bulunan bilgileri kullanır, RNA bu aşamada sadece mesajı DNA’ya iletmekle görevlidir. Ancak Deniz Biyolojisi Laboratuvarı ve Tel Aviv Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, ahtapotların ve mürekkep balıklarının RNA düzenleme adı verilen bir çeşit genetik değişiklikte yetenekli olduğunu keşfetti.

17-04/09/ahtapot-gen-degisimi-shiftdelete.jpg

Mürekkep balığındaki RNA transkriptlerinin %60’ından fazlasının düzenlendiği ve diğer okaliptüs türlerinde de (iki ahtapot ve mürekkepbalığı) benzer bir RNA düzenlemesinin olduğu tespit edildi. Bu düzenleme, gönderilen mesajı ve dolayısıyla çıktıdaki proteinleri değiştirir.

Geleneksel DNA

RNA’larını manipüle etme kabiliyeti, türlerinin muhtemelen standart evrim geçirdiğini ve hızlı fiziksel gelişme yerine beyin gücünü geliştirme eğilimi gösterdiklerini ortaya koyuyor. Teknik olarak bir hayvan, proteinlerinin doğasını değiştirmek için DNA talimatlarını tamamen değiştirmeden RNA düzenlemesini kullanabilir.

17-04/09/murekkep-baligi-rna-shiftdelete.jpg

Ancak tüm bunların şu an için bir hipotez olduğunu unutmamak gerekiyor. Düzenleme mekanizmasının tam olarak nasıl çalıştığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Araştırmacılar bu türlerin gelişmesinde RNA düzenlemesinin oynadığı rolü keşfetmeyi umuyorlar. Sürecin daha derinlemesine incelenmesiyle bu düzenlemenin kistik fibrozis gibi hastalıkların tedavisine yol açıp açmayacağını araştırılacak.