Google, kanser teşhisi için artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip akıllı mikroskop geliştirdi. Akıllı mikroskop, yapay zeka algoritmaları ile hastalık teşhisini kolay ve doğru bir hale getirecek.
Akıllı mikroskop ile hastalık teşhisi
Google araştırmacıları, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin yıllık toplantısında artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip mikroskop prototipini açıkladı. Bu mikroskop, yapay zeka algoritmaları sayesinde doktorlara hastalık teşhisinde büyük kolaylıklar sağlayacak.
Bu mikroskopla hastalık teşhisi için öncelikle insan dokusu mikroskobun lam bölümüne yerleştiriliyor. Daha sonra elde edilen görüntü, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile destekleniyor. Mikroskopta bulunan, kanser hücrelerini tespit etmek için geliştirilmiş sinir ağları dokunun incelemesini yapıyor. Mikroskop eğer dokuda kanserli bir bölüm tespit ederse, bunu kullanan kişiye bildiriyor. Bu teknolojinin, şu ana kadar meme ve prostat kanserinde başarılı olduğu belirtiliyor.
Akıllı mikroskop, küçük laboratuvarlar ve kliniklerin bulunduğu sınırlı kaynaklara sahip ülkelerde kullanılabilir. Ayrıca doktor erişiminin zor olduğu bölgelerde, kolay kullanımı sayesinde hastalık teşhisinin doğru bir şekilde yapılmasını sağlayabilir.
Google geliştiricileri, bu tip bir teknolojinin diğer kanser türlerini ve tüberküloz, sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları tespit etmek için de kullanılabileceğini söylüyor.
Artırılmış gerçeklik teknolojili mikroskop hakkında ne düşünüyorsunuz?