Apple’a lens ve ekran parçaları üreten Çinli Lens Technology’nin Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı ortaya çıktı. Çinli bir teknoloji firmasının Uygurları fişleyen yazılım geliştirdiği konuşulurken, Apple’ın tedarikçisinin insanlık dışı uygulama ile gündeme gelmesi tepkilere neden oldu. Apple ‘Köle işçi’ haberini yalanlarken, ortaya atılan kanıtlar, olması soru işaretlerine neden oldu.

Washington Post’un haberine göre; Müslüman Uygur Türkü nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden tedarikçi firma Lens Technology’e işçi transferi yapıldı. Şirketin fabrikasında Pekin yönetiminin soykırım politikalarına maruz kalan Uygur Türkleri zorla çalıştırıldı. ‘Köle işçi’ Uygur Türkü sayısı binlerle ifade ediliyor.

Çinli şirketler Uygur Türklerini fişliyor iddiası

Çinli şirketler Uygur Türklerini fişliyor iddiası

Çinli şirketler tarafından Uygur Türkleri için yapay zeka destekli yüz tanıma sisteminin test edildiği ortaya çıktı.

Apple yalanladı ama kanıtlar var

Apple sözcüsü, Uygur Türkü işçilerin zorla çalıştırıldığına dair gelen haberi yalanladı. Apple’ın zorla çalıştırmaya “sıfır tolerans” politikasına sahip olduğunu belirtti. Tedarikçiler için belirlenen politikaların ihlali sonucunda, iş feshi yapılacağını aktardı. Ayrıca firmanın tedarikçi firmalarda çalışanlar için de korumacı olduğu ve herkese saygı duyulduğunu belirtti.

İddiayı ortaya çıkaran Tech Transparency Project ise internete sızan iddiaların doğruluğunu savunuyor. Örnek verilen bir belgede, Lens Technology’e ait bir fabrikadaki Uygur Türkü işçilerin işe başlamadan önce alındıkları yere geri gideceği belirtildi. Ancak COVID-19 salgını sonrasında askıya alınan tarifeli uçuşlar nedeniyle Uygur Türklerinin beklediği aktarıldı. Sonrasında tarifeli uçuşların başlamasıyla Uygur Türklerinin seyahat ettiği belirtildi.

apple Uygur Türkü

Başka bir belgede de iş gücü transferinin nasıl yapıldığına dair bir rapor olduğu belirtiliyor. Bu rapora konu olan işçilerin de zorla çalıştırılan Uygur Türkleri olduğu aktarılıyor.

Çin, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uzak bir tesiste çalışma ya da ‘eğitim faaliyeti’ bahanesiyle toplama kamplarında tutulma seçenekleri sunuyor. Çalışmayı seçenler ise iş merkezlerinde tutuluyor. Pekin yönetimi asimilasyon politikaları çerçevesinde 4 milyona yakın Uygur Türkünü toplama kamplarında tutuyor.