Apple’ın giyilebilir teknoloji sektörüne kazandırdığı Apple Watch, sıradan bir saat değil. Bünyesinde barındırdığı sağlık özellikleri sayesinde kullanıcılar kalp atış hız verilerini öğrenebiliyor, EKG çekebiliyor hatta SpO2 ile kandaki oksijen doygunluğunu ölçebiliyorlar. Peki bu veriler tıbbi anlamda gerçekten güvenli mi?

Hardvard Üniversitesi’nde bulunan Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları, tüm kullanıcıların merak ettiği o soruya açıklık getirdi. Apple Watch ile ölçülen kalp atış hızı verilerinin doğruluk payı ve değişkenlik oranına ilişkin yayınlanan rapor, saati özellikle tıbbi amaçlar için kullananları endişelendirecek bilgiler içeriyor.

Apple Watch bir kez daha kalp krizini önledi

Apple Watch bir kez daha kalp krizini önledi

Apple Watch, bir kez daha hayat kurtardı. Cihaz bu sefer kalp krizini erken teşhis etmeyi başararak kendini yeniden ispatladı.

“Apple Watch kalp atış hızı verileri güvenilir değil”

Biyoistatistik uzmanı JP Onnela’nın öncülük ettiği araştırmada, Apple Watch’tan elde edilen sağlık verilerinin bilimsel açıdan güvenilir olmadığı ortaya çıktı. Yayınlanan raporlara göre akıllı saatin algoritmasının hassas olmasına bağlı olarak ölçüm esnasındaki değişkenliği, nihai verilerin de her seferinde farklılık göstermesine yol açıyor. Bu durum, kullanıcının sağlığı konusunda yanlış bilgilenmesine sebep oluyor.

apple watch

ABD’de Massachusetts eyaletinde bulunan Brigham & Kadın Hastanesindeki beyin cerrahisi bölümüyle iş birliği yapan JP Onnela, araştırma görevlisi Hassan Dawood’un Apple Watch cihazından aldığı sağlık verilerini inceledi. Dawood günlük kalp atış hızı değişkenliğine ilişkin verileri 5 Eylül 2020 ve 15 Nisan 2021 olmak üzere toplamda iki kez dışa aktarmıştı. Derinlemesine incelemek için Aralık 2018’in başından Eylül 2020’ye kadar aynı zaman diliminde toplanan verilere baktılar.

Dışa aktarılan iki veri kümesi de aynı zaman periyoduna ait bilgileri içerdiğinden, her iki kümeden alınan verilerin birbirlerinin aynısı olması bekleniyordu. Ancak doktor JP Onnela, akıllı saatin topladığı ham verileri göstermek yerine çeşitli analizlerden geçirip filtreleyerek dışa aktardığını anladı. Tahminler Eylül 2020’de dışa aktarılan bilgilerin, Nisan 2021’dekilere kıyasla farklı bir algoritma kullanılarak analiz edildiği yönünde.

Konuyla alakalı olarak JP Onnela yaptığı açıklamada, verilerin birbirinden çok farklı olması karşısındaki şaşkınlığını dile getirdi. Onnela’ya göre Apple Watch ile ölçülen kalp atış hızı verilerinin ham olmaması kullanıcılar için sorun teşkil ediyor. Bu durum, cihazın bilimsel açıdan güvenilir nitelikte değerlendirilmemesindeki en büyük etken olarak açıklanıyor.