Geleceğin paraları olarak görülen kripto varlıklar hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Özellikle son dönemde kripto para piyasasında meydana gelen dolandırıcılık ve siber saldırı olaylarının artmasının üzerine bu alanda yatırım yapan kişilerde ciddi bir tedirginlik söz konusu.
Bunun bir örneği de geçtiğimiz aylarda yaşandı. ABD’de bir yatırımcı, kripto paralarının kötü amaçlı bir uygulama tarafından çalınması üzerine Apple’a toplu dava açtı.
Apple, kripto para hırsızlığı davasıyla karşı karşıya
ABD’nin Maryland eyaletinde ikamet eden ve aynı zamanda siber güvenlik uzmanı olan Hadona Diep, indirdiği kötü amaçlı bir uygulamanın kripto para birimlerini çalması üzerine Apple Inc’e karşı toplu dava açtı. Davacının iddiasına göre Apple, söz konusu uygulamanın suç faaliyetlerini bilmesine rağmen App Store’da kalmasına göz yumdu.
Bunun yanı sıra şirketi mali bilgilerinin ele geçirildiğini kendisine ve diğer sınıf üyelerine bildirmemesi nedeniyle de suçlayan Diep, tüm dünyada bir anda gündem olmayı başardı.
Apple’a App Store’da barınmasına izin verdiği iddiasıyla dava açılmasına neden olan uygulamanın adı Toast Plus. Dava bilgilerine göre Diep, söz konusu uygulamayı 2020 yılının Mart ayında iPhone telefonuna indirdi. Toast Plus uygulamasının isimlerinin ve App Store’daki logolarının benzer olması nedeniyle tanınmış kripto para cüzdanı olan Toast Wallet’in bir versiyonu olduğunu zannetmişti.
Aynı zamanda 2018 yılının Ocak ayında Diep, kripto para borsası Bittrex’den Rippex adlı güvenli bir kripto cüzdanına 474 Ripple aktardığını, ancak daha sonra Rippex’in kapanması üzerine 2021 yılının Mart ayında Ripple anahtarını Toast Plus uygulamasına bağladığını ifade etti.
Diep, sahip olduğu 474 Ripple’ı yatırım amaçlı elinde tutmak istediğinden söz konusu uygulamayı birkaç ay kontrol etmedi. Ancak Ağustos 2021’de Toast Plus’a kontrol amaçlı giriş yaptıktan sonra hesabındaki kripto paranın çalınmasının yanı sıra hesabının da aylar önce silindiğini tespit etti.
Bunun üzerine araştırmalara koyulan Diep, söz konusu uygulamanın aslında Toast Wallet’in bir versiyonu olmadığını ve insanları benzer logo ve isimle kandırarak kripto paralarını ele geçiren bir yazılım olduğunu tespit etti.
Davacı, Apple’ın bu noktada Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası, Elektronik İletişim Gizliliği Yasası, Maryland Kişisel Bilgilerin Korunması ve Tüketicinin Korunması Yasaları ve her eyaletin Kişisel Bilgilerin Korunması ve Tüketicinin Korunması Yasaları dahil olmak üzere bir dizi yasayı ihlal ettiğini iddia ediyor.