Yollardaki çukurlar, sürüş ve araç konforunu olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra bakımsızlık karayollarında ölümlerin üçte birine neden olmaktadır. Hollanda’da bilim adamları, asfalt ve beton için kendi kendini tamir edebilen malzemeler üzerine çalışıyor.
Watson yeni bir sektöre adım atıyor
Onarım kolaylığı sağlıyor
Asfaltın gözenekli yapısı gürültüyü absorbe ederek avantaj sağlıyor olsa da bu gözenekli yapı aynı zamanda çatlak ve çukurlara neden oluyor. Delft Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, kendi kendini iyileştiren asfalt üzerinde çalışıyor.
Malzemeyi iletken hale getirmek için çelik lifleri asfaltla karıştırıldı. Daha sonra büyük bir indüksiyon makinesi ile oluşturulan ısı çatlakların kapatılmasına yardımcı olur. Malzeme eklenmiş yeni asfalt, tamamen kendi kendini iyileştirici nitelik taşımaz ancak onarım kolaylığı sağlar.
Betonlar da kendi kendini onaracak
Kendiliğinden iyileşen asfalt Hollanda’daki 12 yolda test ediliyor. Normal asfalt yollar 7-10 yıl boyunca iyi durumda kalabiliyor. Kendi kendini iyileştiren asfaltın tipik asfalttan yüzde 25 daha pahalı olabileceği, ancak iki kat daha uzun ömürlü olacağı belirtiliyor.
Araştırma ekibi ayrıca betonun kendi kendine iyileşmesini sağlamak için bakterileri eklemeye çalışıyor. Bakteriler, çatlakları doldurmak için kalsiyum karbonat üretiyor. Ekip, bu bakterilerin doğada 200 yıldan fazla yaşayabileceğini ve bu sayede betonun ömrü boyunca süreceğini belirtiyor. Bilim adamları, insanlara zarar vermeyen malzemeleri bazı yapılara uyguladılar ve iyileştirmek çalışmalarını sürdürüyorlar.
Boş işlerle uğraşmayan milletler
Eski bir haber bu. Ama en azından elalemin sosyal medya hesabını takip edeceğinize bunları yayınlayın.
Alırım bi DAL
Bu haberi ben 2014 yilinda bir Isvicre sitesinde olumustum. Sonra da tv ler de haberi yapilmisti. Hollandalilar ugrasiyordu bunlarla, hatta bazi bolgelere bunlardan dokmusler diyordu haberde.