Güncelleme: Japon astronot Norishige Kanai Twitter hesabından özür dileyerek, boyunun 9 cm değil 2 cm uzadığını açıkladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’da (ISS) görevli bir Japon astronotun boyu sadece 3 hafta gibi kısa bir sürede 9 cm uzadı. Dünyadakinden daha küçük olan yerçekimi, astronotun boyunun uzamasına neden oldu.

Astronotlar kemik kaybı yaşayabilir!

Astronotlar kemik kaybı yaşayabilir!

Uzay radyasyonu ve mikrogravitenin astronotlardaki etkisine yönelik araştırma yapıldı. Uzay radyasyonu, astronotların sağlık durumunu etkileyebilir.

Astronotun boyu 9 cm uzadı

Bilindiği gibi uzaydaki yerçekimi dünyadakine kıyasla oldukça küçük. Bu durum uzaya giden astronotların vücut yapılarını da etkiliyor. Yerçekiminin daha küçük olması, omurgaların ve kemik bağlantılarının gevşemesine neden oluyor. Bağlantılarda baskının azalmasındaki bu durum da boy uzaması ile sonuçlanıyor. Bu nedenle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan tüm astronotların boyları, görev süresince büyüme gösterir.

19 Aralık 2017 tarihinde ISS’e gelen Japon astronot Norishige Kanai’de de bu durum yaşandı. Kanai, sadece 3 haftalık süreçte 9 cm uzadı.

Astronotun boyu

Astronot bunu kendi Twitter hesabından “Günaydın millet, bugün büyük bir duyurum var. Uzaya vardığımızda bedenlerimiz ölçülüyordu ve vay canına, aslında 9 cm kadar büyümüşüm!” paylaşımı ile duyurdu.

Ancak bu büyüme durumu geçici. Astronotlar dünyaya dönüp tekrar daha güçlü yerçekimine maruz kaldıklarında boyları kısalıyor. Bilim insanları sıfır yerçekiminin insan biyolojisini nasıl etkilediğine yönelik araştırmalarını sürdürüyor.

GÜNCELLEME: Haberde bahsedilen astronot Norishige Kanai, Twitter hesabından özür dileyerek 9 değil, 2 cm uzadığını açıkladı.

Astronotlardaki boy uzaması hakkında ne düşünüyorsunuz?