P45’e Giriş
Intel’in P35 yongasını değiştirip yenileyecek yonga olan P45, benzer bir fiyat aralığından başlayarak kullanıcılarla buluşuyor. En azından şu sıralarda P35 halen 110-120 dolar aralığında piyasada bulunurken bu anakartta 157 dolar + KDV verebileceğini düşünüyoruz.
{pagebreak::Temel Bilesenler}
Kime Göre?
P45 yongası temelde daha fazla hız aşırtma için tasarlanmış bir ürün ve sistem voltajları üzerinde daha fazla (ve daha anlaşılmaz) denetimler yapmanıza izin veriyor. Deneyimsiz kullanıcılar için ise bu anakartlarda overclock yapmak tam bir muamma olabilir. Neyse ki overclock yapmasanız bile Asus’un enerji tasarruf sistemlerinden yararlanabiliyorsunuz. Tamam, elektrik tasarrufu için pahalı bir yatırım olabilir; ama doğayı sevmek diyoruz, yeşili korumak diyoruz. Bunlar önemli şeyler.
Üzeride Neler Var?
Asus P5Q Pro anakartı gereksiz fazlalıklardan arındırılmış şekilde gelişmiş sistem özellikleri sunan bir ürün. Bağlantılar ve sistem bileşenleri konusunda eksğini göremediğimiz P5Q Pro, bu noktaya kadar "Pro" ekini hak ediyor. Anakartın üzerinde birbirine bağlı voltaj düzenleyici soğutucusu ve kuzey köprüsü soğutucusunu görebiliyoruz. Güney köprüsü yani ICH 10R‘nin üzerinde ise tek başına bir başka bakır soğutucu bulunuyor. Dört tane bellek yuvası standart hale gelmiş durumda fakat sekiz tane SATA yuvası ürün üzerinde dikkat çekiyor. Bu yuvalardan iki tanesi Silicon Image yongasına bağlı.
{pagebreak::Arka Plan}
Arka Panel
Çok fazla kullanılmayan bağlantılara üzerinde yer vermeyen Asus, burada eSATA, optik ses çıkışı veya ikinci LAN bağlantısını yerleştirmemiş. 6 tane USB bizce yeterli (Berkin standartlarına göre 4 USB az, 6 tanesi yeterli 8 tanesi huzura beş kala anlamına geliyor. Ayrıca 4 tane USB yuvasına sahip anakartı tasarlayanlara sevdiklerinden uzakta açmaları için bir paket gönderiyoruz).
Burada yakından gördüğünüz arka panel çok zengin değil; ama fazlasını ne yapacağız?
{pagebreak::Islemci ve Cevresi}
İşlemci Çevresi
Her tarafta tamamen katı kapasitör kullanan Asus, işlemci çevresini yeterince ferah bırakmış. Büyük soğutucularla ilgili sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz. Sadece üst tarafta bakır ısı emici yerleştirilmiş olması ise biraz garip.
{pagebreak::Yuvalar}
Genişleme Yuvaları
Ürünün üzerinde iki tane PCI Express 16x yuva dikkatler hemen çekiyor. Tabii ikisi aynı anda 16x olarak çalışmadığı için bize "Neden X48 ürettiniz ki? Ne gerek vardı?" dedirtmiyor. Ama yapılabiliyor olduğunu bilmeniz belki ileride işiniz düştüğünde kullanmanıza vesile olabilir. Orta seviyede bir terfi isterseniz bu sistem işe yarayacaktır.
{pagebreak::Bellekler}
Bellekler
Asus, yeni nesi anakartarda sadece DDR3 ile gelmiyor. Bu sebeple DDR2 bellek sahibi olanlara daha makul güncelleme fırsatları sunuyor. Ayrıca zaten DDR3 bellek fiyatlarının hâlâ şaka gibi seviyelerde gitmesi, bu tür ürünlere talebi de düşürüyor.
{pagebreak::Suruculer}
Sürücü ve Panel Bağlantıları
Burada iki tanesi Silicon Image‘dan altı tanesi ise Intel ICH10R‘den gelen SATAII yuvaları mevcut. Ayrıca Silicon Image denetçisi kolay RAID özelliğini BIOS aracılığıyla sunuyor. Sürücüyle falan uğraşmadan işlerinizi halledebiliyorsunuz. Fazladan USB çıkışları için üç başlık (toplam 6 yuva) ve bir FireWire çıkışı da anakart üzerinde unutulmamış.
{pagebreak::Yorumlar}
Son Yorumlar
Asus‘un P5Q Pro anakartına yakından baktık. Ürünle ilgili olarak ekleyeceğimiz birkaç özellik daha var. Asus’un yeni anakartları ExpressGate adlı, size sistemi başlatmadan internet erişimi ve Skype kullanımı sunan yerleşik işletim sistemini üzerindeki özel bir flash bellekte değil sabit diske özel olarak kurulacak şekilde sunuyor. Üründeki BIOS ekranı gelmeden bu uyarıyı görebilirsiniz. Şaşırmayın.
Ürünün kutu içeriği çok yüklü değil. Açıkçası, kim o kadar arka panel, fazladan fanları veya hediyelik eşya gibi paketlenmiş süslü kabloları kullanıyor ki? (Bu çok iddialı bir cümle oldu, neyse çaktırmayın). Asus bu ürünü 157 dolar + KDV gibi güzel bir fiyattan satıyor. 40-50 dolar daha tasarruf etmek isteyenler P35 anakartlar yönelmeyi tercih edebilecekken en yeni teknoloji için fark da ödenebilir seviyede.
Asus P5Q Pro
Anakart
Soket Uyumluluğu: Intel LGA 775
Yonga: Intel P45 / ICH10R
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 8 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 1200 yuvası
İç Bağlantılar: 2xPCIe 16x, 2x PCI, 6x USB, 8x SATA, IDE, 3x PCIe 1x
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve Fare, 6x USB, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, Gigabit LAN, SPDIF çıkış, FireWire
Üretici: Asus/ Tayvan
Temsilci: Asus Türkiye
Fiyat: 157 dolar + KDV
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
İncelemeniz gercektende çok guzel olmas ve bızımle paylastıgınız için tesekur ederim.Ben bu anakartı almak istıyordum ve sizinde inceleminizi okuduktan sonra kesin karrar verdım bunda.
PCI 2.0 destekliyor bu kart x16 değil…
SDN Okuru Tarih: 2008-06-23 14:11:08 , ne yazık ki PCI 2.0 desteklemiyor. Saygılar……
PCI Express 2.0 destekliyor yanlışın var anakartı aldım çok güzel bir kart tavsiye ederim
http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=33909…
pardon benim aldgımı Pro değil karıştırmışım ama yinede 2 side PCI 2.0 destekliyor…
ben p5q anakart aldım.bunda linux a nasıl geçiş yapılıyor acaba…
İncelemeniz gerçekten çok güzel olmuş. Ama bu kartın CrossFire desteği var mı? Bunu bilmiyorum. Bilenler yazarsa sevinirim.