Kullandığımız teknolojilerden, birçok günlük eşyaya kadar, hepsinin üretim aşamasında fabrikaların atık olarak kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, krom gibi kirleticiler ürettiği biliniyor. Bunlar da yaşayan mikro organizmalar için hiç faydalı olan şeyler değil.

Bilinmeyen Mucitler #2

Bu kirlilikle savaşmak için, uluslararası araştırmacılar takımı, minik robotlar geliştirmeyi başardı. Tanesi insan saçının genişliğinden daha ince olan bu mikro robotlar, atık sulara bırakıldıktan sonra, kurşun parçacıklarını başarılı bir şekilde temizleyebiliyor.

Su kirliliğini büyük ölçüde temizleyebilirler

Minik tüpler şeklindeki bu robotlar, üç katman halinde geliyor. Grafen oksit olan dış katman, sudan kurşun parçalarını çekiyor. Nikel olan ikinci katman manyetik alan ile robotun uzaktan kontrolünü sağlıyor. En içteki üçüncü platinyum katman, hidrojen peroksiti çözme işlemi yaparak, suya ve oksijene dönüştürüyor. Böylece robotun hareket mekanizması oluşuyor.

Google, İki Ayaklı Yeni Robotunu Tanıttı

Araştırmacıların yazdığına göre, robotlar 1 saatte atık sudaki kurşun oranını yüzde 95’e kadar temizliyor. Suyun boyutu ve kullanılan robotların sayısıyla doğru orantılı olan bu temizleme hızından öte, robotların tekrar kullanılabilmesi göze çarpıyor.

Robotlar temizlenip tekrar kullanılabilir, hem de toplanan kurşun iyonları tekrardan kullanılabilir. Bir nevi geri dönüşüm sistemi olan bu mikro robotlar için sıradaki hamle, daha fazla kirletici maddenin, daha geniş alanlarda temizlenmesi.

:: Sizce benzer teknolojiler ile, su kirliliği tamamen çözülebilir mi?