Baykar Teknoloji, geliştirdiği İHA, SİHA ve TİHA’lar ve bu hava araçlarının farklı cephelerde göstermiş olduğu başarılar sayesinde son 5 yıldır hem ülkemiz hem de dünya basınında kendine yer edinmeyi başardı. Aynı zamanda Baykar’ın uzun zamandır jet motorlu insansız hava araçları üzerinde de çalıştığı biliniyordu. Son olarak da Bayraktar KIZILELMA (MİUS) ortaya çıktı.
Geçtiğimiz hafta ise Selçuk Bayraktar -Tabiri caizse dronelara fısıldayan adam- MİUS’un beklenen prototipinin artık yalnızca bir fikir olmaktan çıkıp üretim hattına geçtiğine dair ilk fotoğraflı paylaşımı yaptı. Peki Bayraktar KIZILELMA (MİUS), F-16 ve F-35’lerin yerini alarak beklentileri karşılayabilecek mi?
Bayraktar KIZILELMA özellikleri ve beklentiler
- Uçuş süresi/ Havada kalış süresi: 5 saat
- Maksimum kalkış ağırlığı: 6 ton
- Operasyonel irtifa: 35 bin feet
- Görev yarı çapı: 500 NM (deniz mili)/ 900+ km
- Seyir hızı: 0.6 Mach (gelecekte 0.8+ Mach ve 1.2+ Mach hızlara çıkabilir)
- Faydalı yük kapasitesi: 1500 kg (dahili silah istasyonları ile)
Bayraktar KIZILELMA için paylaşılan ilk verilere baktığımızda aslında oldukça umut vadeden bir prototipin karşımıza çıkacağını görüyoruz. Zira bu hava aracı TB2 ve Akıncı’nın yapay zeka özelliklerinin yanı sıra F-16 ve F-35’te gördüğümüz bazı yenilikleri de beraberinde getirecek. Ayrıca diğer İHA’lara nazaran yüksek bir manevra kabiliyetine sahip olacak. Tabii bunun KIZILELMA’nın F-16’lar ile dog fight -it dalaşı- yapabileceği anlamına gelmediğini belirtelim.
Envantere alınacak ilk modellerin Subsonic yani 800+km hıza çıkması planlanıyor. Gelecek dönemde ise transonik (1000+ km/s) ve supersonic (1200+ km/s) modellerin karşımıza çıkması oldukça muhtemel. Ayrıca TB3’lerin de kullanılacağı TCG Anadolu amfibi hücum gemisine de iniş-kalkış yapabileceğini, F-16’larda kullanılan AESA radarına sahip olacağını ve F-35 gibi gövde içerisinde mühimmat taşıyarak (ayrıca yapımında kullanılan malzemeler ve boyası sayesinde) düşük radar görünümüne sahip olacağını da söyleyelim.
Bayraktar KIZILELMA, yeni nesil savaş uçakları (F-35 ve MMU/TFX), insansız hava araçları (TB2- Akıncı, Anka ve AKSUNGUR gibi) ve istihbarat birimleri (AWACS uçakları) ile haberleşebilecek. Dolayısıyla onların gördüğü hedefleri kendi görüyormuş gibi hareket edip vurabilecek. Asli görevleri havadan karaya olacak. Tabii havadan havaya mühimmatlarını da taşıyacak. Fakat bu özelliğin savaş uçaklarına karşı değil, İHA-SİHA-TİHA ve helikopter benzeri hava araçlarına karşı kullanılması bekleniyor.
Motor tarafında ise Baykar’ın Ukraynalı Ivchenko-Progress ile çeşitli anlaşmalar (AI-322F Turbofan Motor ve AI-25TLT Turbofan Motor için) yaptığı biliniyordu. Fakat Rusya tarafından saldırıya uğradıktan sonra Ukrayna’nın verdiği olası sözleri yerine getirip getiremeyeceği henüz kesin değil. Dolayısıyla Baykar, gelecek dönemde TEİ’nin ya da başka ülkelerin kapısını çalabilir.
Ancak aradığını, istediği zaman bulabilir mi sorusu şu an için cevapsız. Ayrıca bir ilki başarırken, özellikle de yeni bir uçak geliştirirken birden fazla aksilik yaşanması, yeni şeylerin öğrenilip prototipin geliştirilmesi oldukça normaldir. Dolayısıyla proje teslim tarihlerinde geniş esnemeler görebiliriz. Bu sebeple ilk uçuş (planlanan 2023) ve teslim tarihleri (planlanan 2025) bir kaç sene gerileyebilir.
Özet olarak söylemek gerekirse, Bayraktar KIZILELMA (MİUS), MMU (Milli Muharip Uçak) üretilene kadar F-16’larla, üretildikten sonra da MMU’lar ile birlikte göreve çıkabilecek. Zaman zaman onların yüksek maliyetli operasyonlarını üstlenecek. Bazen de bireysel gizli istihbarat görevlerine çıkacak. Gerekli görülen durumlarda ise taşıyabileceği çok çeşitli ve sayıdaki mühimmatları ile her türlü hedefi imha edebilecek.
Bu sebeple pek çok havadan karaya senaryoda F-16 ve F-35’lere Akıncı ve Hürjet’ten daha iyi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor. Ancak havadan havaya görevlerde onların yerini en azından şimdilik alamayacak gibi duruyor. Tabii transonik ve supersonic modelleri geliştirilirse, o zamana kadar edinilecek tecrübe ile bilinen sınırları zorlayabilir.
Ülkemiz için güzel bir gelişme. Kendi uydunu,kendi motorunu,kendi işlemcilerini
ve yazılımlarını yüzde yüz yerli yaparsan o zaman tam anlamıyla harika bir iş olur. Yeni dünya sistemi bunu gerektiriyor.
Kendi buğdayını, ay çiçeğini üretirsen kendi kendine yetebilirsin ancak
Japonlar gibi katma değer yüksek teknoloji urettikce 1 tane bayraktar sat adamın ürettiği tahıllı kap hiç önemli değil Japonların da gıdası ithal ekonomileri gayet güzel ve enflasyon gayet normal
Bi bitmediniz a**. Stokçuları
Bi bitmediniz be
Zoruna mı gitti
Senin gibi kafaların bu saçma kıyaslaması ile teknolojik olarak geri kaldık buğday üretimi ülke ihtiyacını karşılıyor ithalat un ihracati için yapılıyor
Herşeyini kendin üretmek mantık değil bence. Parçayı ucuza üretenden satın alıp, parçayı sana satana ürün satmak daha mantıklı. %100 yerlilik modern cihazlar için tamamen saçmalık. Asıl hedef global marka olabilmek olmalı.
Herhangi bir problemde direkt tehdit ve ambargoya başvuran dış ülkeler olduğu için savunma sanayide tam bağımsızlık şart.
Ben çok ümitliyim.
F16, F35 ne ki, boş zamanlarında Mars’a bile gider
Yazılımı silahları yerli olduğu için daha büyük bir gurur ayrıca Kızılelma envantere girince dünyada bu konuda süper güç olacağımız kesin hele TFX envantere girince neler olacak neler
mesela neler olacak?
Nükleer gücün olmadığı sürece istersen gezegenler arası giden balistik füze yap süper güç olman İM-KAN-SIZ!!
EMEĞİ GEÇENLERDEN ALLAHRAZI OLSUN
nedrnirki 41kere MAAİ
ALLAH
41kere MaaşALLAH RABB,M Sizlerden razı olsun.AMİN…..
Harika gözüküyor. İnşaAllah, f16 ve f35’ten bile daha iyi ve daha kuvvetli olacak. ALLAH, hepinize kolaylık versin
Yeterki “Bayraktar Kardeşler” engellenmesin.Onlar sayesinde Türkiye nin savunması en düzeye rahatlıkla çıkar.
Bayraktar ile Dünyaya sesimizi duyurmak Türk dünyasının ONURU oldunuz. Size güveniyoruz Allah nazarlardan korusun sizleri KAHRAMANlar 🇹🇷🇦🇿🇹🇷
Mius tek başına çok anlamlı olmayabilir ama ağ merkezli harpde işler değişir. havada aynı anda 3-5 tane akıncı, 3-5 tane mius ve 3 tanede mmu olursa ve bunlar anlık radar verisi paylaşırsa durumlar değişir. Hem durumsal farkındalık artar bu sayede f-35 gibi hayalet uçaklar için büyük tehdit olur hemde hava üstünlüğü sağlanır.
Bugday ve yag kitligi olan bi ulkede ucak yapilmis kimin umrunda
Buğday ve yağ kıtlığı yok. Bunların hepsi uydurma. Yalan yanlış bilgilere inanıp boş yapmayın burada.
Benim umrumda kardeş. Bu ülkenin tek sorunu ekonomi değil. Öyle bir coğrafyadayız ki nerede bir savaş, ekonomik kriz, terör saldırısı baş gösterse ucu yine bize dokunuyor malesef. Sınırlarımızda sıradan devletler yok, güney ve doğu sınırlarımızın diğer tarafında terör örgütleri hüküm sürüyor. Bize aptalca nedenlerden dolayı yaptırım uygulayan birçok ülke var. İran, Yunanistan, Suriye, Irak, Ermenistan gibi bize düşmanca politika izleyen, oyuncak misali kullanılan ülkeler var. İşte tam da bunlar yüzünden, bugün bir şeyler yapmazsak yarın için çok geç kalabiliriz.
Doğu kardeş ağzına sağlık
Ağzına yüreğina sağlık
eğer silahin uçağın yoksa, dağlar kadar buğdayın, okyanuslar kadar petrolün olsa , onları koruyamazsın elinden alırlar… malımızı, şerefimizi , namusumuzu korumak gibi bir derdimiz varsa, elimizden hiç bir şey gelmese bile, dualarımızla bu kahrmanların arkasında duralım.
Uçağın olmadığı için kıtlık var zaten bu eleştirilecek Bi konu değil bu gelişmeler güzel şeyler buna siyaset karıştırılması.
Bu hava araçlarının motorları yerli mi?
yukarıdaki yazıyı okumaktan acizsen buralarda yorum da yapmanın gereği yok.
Kendi insanımız aşağılık psikolojisi içinde, Batı köpek ol dese, olacaklar.
Bu ne saçma bir başlık kardeşim KIZILELMA bir savaş uçağının yerini nasıl tutsun ? bilginiz olmayan konular hakkında haber yapmayın lütfen.
Yazıyı tamamen okuduğunuzu sanmıyorum. Fakat özet geçmek gerekirse, havadan karaya görevlerde savaş ve bombardıman uçaklarının yükünü büyük ölçüde üstlenebilir. Keza bunu Akıncı ve Aksungur’da yapabilir. Fakat KIZILELMA yüksek hız ve manevra kabiliyetiyle çok daha fazlasını sunuyor. Okumuş cahillerden olmayın lütfen.
Bu gelişmeler bizleri çok umutlandırdı.yapilanlarla gurur duyuyoruz. Allah muvaffak etsin. Dualarımız sizinle. Bir millet ,kendini bekleyebilir,kendi savunmasını yapabilirse ozaman çok daha güzel olur.kurda sormuşlar. Boynun niye kalın diye (kendi işimi kendim yaparım.) Demiş.
Tarım ve hayvancılık böyle giderse hızla geri gidecek ondan sonra metalin yenmeyecek birşey olduğunu anlarsınız.Herşeyden acil tarımı eski haline getirecek ekonomi planı emin olun herşeyden önemli.İşin içinde olan birisi olarak söylüyorum.Tarım biterse herşeyinden özellikle geleceğinden olursun.
Başlangıç için harika özellikler ve giderek artan özellikleri yükselen kabiliyetlerini de katarsak söylenecek söz yok
İşleri güçleri heykel rakı yerli saman olanlar bunların maketini bile yapamaz. Onlar anca mağara devri adetlerini sürdürüp taş yontarlar 😁
Bak buna içilir işte
F16-f35 ne alaka onların yerini alması için mi yapılıyor onların yerini alması için mmu geliştiriliyor saçma bir kıyaslama
Gayet güzel açıklamasını yapmışsınız teşekkürler gerçekçi yaklaşım icin.
Vıcık vıcık yağ ve hamaset dolu uyduruk medyanın yanında sizin gibi kaynaklara çok ihtiyaç var. Kolay gelsin
Kemal Kalender
Biz sija uçak jet füze uydu diyoruz onlar yağ soğan saman diyor eeeee herkes neyi eksikse onu arar
Bu mocup denilen 1/1 ölçekli maket. İnşallah göklerde görmek nasip olur. Ayrıca bu gibi projelerin gizli kalması gerekir.
Sayın Bayraktar’ı ülkemizin savunmasına ve güvenliğine yaptığı katkılardan dolayı tebrik ediyorum.
Nuri demirag a 1940 li yillarda yapilanlarin bu cocuga yapilmasi en buyuk korkum
F16 ile kapışır diyorlar birde 😀 f16 2,02 mach kızıl elma 0,6 mach. Neyseee