İnsan sağlığının baş düşmanlarından kanseri tam olarak ortadan kaldırmasa bile büyük oranda azaltan ve hastanın yaşam kalitesinin olumsuz gitmemesini sağlayan çeşitli tedavi yöntemleri var. Bunların tespiti noktasında çoğu zaman yapay zeka destekli teknolojiler ve baret formundaki cihazlardan faydalanıldığına şahit oluyoruz. Geliştirilen yeni bir kaskın tedavi sürecinde olumlu sonuç verdiği tespit edildi.
Felçli adamın beyin aktiviteleri cümleye dönüştürüldü
Nöroprotez cihazlar sayesinde felçli hastalar yeniden konuşmaya başlayabilir. Yeni bir çalışmada bilim insanları umut verici deneyi paylaştı.Ölümcül beyin tümörü Glioblastoma tedavisinde yüksek başarı gösterdi
Nöroşirürji bölümünden Houston Metodist Nöroloji Enstitüsü araştırmacıları, bir hastanın beynindeki ölümcül düzeydeki tümörü manyetik alan tedavisiyle üçte bir oranında küçülten kask geliştirdi. Tedavisi en zor beyin tümörlerinin başında gelen Glioblastoma’ya karşı etki gösteren cihaz aynı hastalıktan muzdarip olanlar için umut vaat ediyor.
Tedaviye alınan 53 yaşındaki hasta, şarj edilebilir pille çalışan mikroişlemci tabanlı elektronik kontrolöre bağlı üç döner mıknatısa sahip kaskı beş hafta boyunca klinik gözetiminde kullandı. Sonrasında tedaviye eşinin de yardımıyla evinde devam etti. Başlangıçta günde 2 saat uygulanan manyetik alan tedavisi ilerleyen günlerde maksimum 6 saate çıkarıldı. Bu süre zarfında hastanın beynindeki tümör kütlesi ve hacminin yüzde 31’e kadar küçüldüğü tespit edildi.
Kanserden bağımsız bir sebeple yaşamını yitirdiği belirtilen hastanın beyin otopsisinden elde edilen raporlarda, kaskın olumlu sonuç verdiği bir kez daha doğrulandı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından resmî onay alan kaskı geliştiren araştırmacılar, cihazın kemoterapi ve radyasyon tedavisine ihtiyaç duymadan beyin tümörünün çözümüne ilişkin umutları yeşertti.