Tüm Türkiye, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin yaralarını sarmak için tek yürek olurken, önümüzdeki dönemde meydana gelebilecek depremlerde can ve mal kaybına karşı önlemler alınıyor. Bu önlemlerden birisi de, Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurulu’nun yönetmelik taslağını yayınladığı: Ulusal Mobil Uyarı Sistemi.
22 Ocak tarihinde yani depremden iki gün önce yayınlanan “Ulusal Mobil Uyarı Sisteminin Kurulmasına ve İşletimine İlişkin Yönetmelik Taslağı” acil durumlarda kullanıcıların coğrafi olarak belirli bölgelerde bildirimler almalarını sağlayan sistemlerin kurulması ve işletilmesine ilişkin hususların belirlenmesini içeriyor.
Türk Telekom, Elazığ depremi için seferber oldu
Türk Telekom Elazığ depremi için bütün imkanlarını seferber etti. Türk Telekom, depremzedelerin iletişimi için sabit, mobil ve ankesörlü hatlar üzerinde yoğunlaştı.BTK, Ulusal Mobil Uyarı Sistemi’nin detaylarını açıkladı
Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre afet ve acil durumlar ile kamu düzenine, milli güvenliğe ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlara ilişkin bildirimler ulusal mobil uyarı sistemi üzerinden yapılacak.
İlgili kurum ve kuruluşların ve kamuoyunun görüşüne açılan sistem, 4 temel bileşenden oluşuyor. Yukarıda belirttiğimiz herhangi bir acil durumda coğrafi olarak belirli bölgelerdeki kullanıcıların Mobil Alarm Sistemi (CMAS), Hücresel Yayın Sistemi (CBS), Çağrı Öncesi Anonsu ve SMS yöntemlerinden en az birisi ile bildirim almaları sağlanacak.
Bu 4 temel bileşeni biraz daha detaylı açıklamak gerekirse;
– Mobil Alarm Sistemi (Commercial Mobile Alarm System – CMAS) afet durumlarında, gerekli teknik özellikleri karşılayan cihazlara sahip kullanıcıların bildirimler almalarını sağlayan sistem.
– Çağrı Öncesi Anonsu, mobil elektronik haberleşme şebekesinde çağrı başlatılmadan önce arayan aboneye dinletilen ses kaydını.
– Hücresel Yayın Sistemi (Cell Broadcast System – CBS) ise aynı anda belirli bir bölgedeki bütün kullanıcılara metin tabanlı mesaj iletilmesini
sağlayan teknolojiyi ifade ederken, SMS’in ne olduğunu zaten herkes biliyor.
Farkındalık sağlayamak ve kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla yılda en az 1 bildirim ile sistemin çalıştığı test edilecek. İşletmeciler sistem tarafından bu dört yöntem ve çağrı öncesi anonsu ile kendilerine gönderilen bildirimlerin, eksiksiz ve ücretsiz olarak gönderilmesini sağlayacak teknik altyapıyı, yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 3 ay içerisinde kurmak ve işletmekle yükümlü olacak.
Mobil Alarm Sistemi yöntemi ile yapılacak bildirimler; devlet düzeyinde uyarılar, hayati riskler ile ilgili uyarılar ve kayıp/kaçırma duyuruları olmak üzere üç farklı kategoride yapılabilecek
Bildirimler en az 160, en fazla 360 karakter uzunluğunda olacak. İşletmeci gönderilen bildirimleri, azami 1 dakika içerisinde işleyerek kullanıcılara iletilmek üzere yayımlayacak.
Ulusal mobil uyarı sistemi kapsamında çağrı öncesi anonsu yöntemiyle yapılacak bildirimler ise tüm Türkiye’de yayımlanacak. Çağrı öncesi anonsu içeriğinin süresi ise en fazla 15 saniye.
yine rezil olacaklar…
baz istasyonunun kitlendiği bir anda nasıl mobil iletişime geçilebilir.
zeki çocuk baz istasyonları ile çalışmıyor bu sistem
Nasıl çalışıyor?
İlk önce 99 dan sonra alınan deprem vergilerinin hesabını versinler,sonra kanal istanbula harcancak para yerine istanbuldaki hasarlı binaları yapıp kentsel dönüşüme başlasınlar öncelikleri kronolojik sıraya koymadan random işlerle olcak şeyler değil bunlar
2001 den önceki dask ların hesabıni karaoğlan ecevitten sor.
Nedir bu istemezük!
Köprüye hayır
Havaalanı na hayır
S 400 e hayır
Kanal İstanbul a hayır
Nedeni ni buldum hıyar…..
Bu dediklerinizi seçtiğiniz Ekrem bey yapması gerekiyor herşeyi devletten beklemeyin veeeeee işinize bakın
Bence de artık olmalı
Bence yapılsın iyi olur
15 20 katlı binalar var çoğu yerde insanlar nasıl inecek kaçacak.
Aklıma rte gelecek diye enkazdan çıkartılmayan kadın geldi nedense