İşlemci teknolojisi gün geçtikçe çok daha pahalı ve çok daha ulaşılmaz bir yere doğru gidiyor. Ancak Canon yeni bir işlemci üretim teknolojisi ile karşımıza çıktı. Bu anlamda şirket şu an için 5nm işlemci üreten Nanoimprint Litografi (NIL) cihazını duyurdu.
Bildiğiniz gibi dünyada 7nm altında işlemci üretebilmeniz için EUV (Ekstrem ultraviyole litografi) makinelerine ihtiyacınız var. Bu makineleri ise dünyada sadece Hollanda firması ASML üretiyor. Ancak Canon’un bu yeni işlemci üretim teknolojisi sonrası otobüs boyutunda olan bu cihazlar, tahtını kaybetme tehlikesiyle de karşı karşıya. Bu anlamda Çin’in ABD işlemci ambargosunun bu yeni litografi teknolojisi sayesinde sona erme ihtimali var. Peki ama bu yeni işlemci teknolojisi nasıl çalışıyor?
Çin, ABD işlemci ambargosunu yeni işlemci teknolojisi ile delebilir mi?
Canon, optik bir düzene ihtiyaç duymadan şu an için 5nm işlemci düzeyine inebildiklerini açıkladı. Kısacası bu hem cihazın boyutunun küçülmesine hem de maliyetlerin aşağı çekilmesine neden olacak. Ancak önemli gelişmelerden birisi bu teknolojinin optik temelli olmaması. ABD ambargosu, Çin’in optik temelli litografi cihazları edinmesine engel oluyor. Bu anlamda Çin yeni bir çıkış yolu bulmuşa benziyor.
Çin, uzun süredir hem işlemci üretimi hem de birçok alanda ABD ambargosu altında. Şu an için Çinli işlemci firması SMIC, şu an için 7nm işlemci üretebilme seviyesine kadar ilerledi. Ancak daha alt nanometrelere inmesi için optik tabanlı litografi cihazlarına erişemiyor.
Peki ama Canon litografi teknolojisi, optik temelli değilse nasıl çalışıyor? Optik litografi makineleri, 5nm ve altı işlemcilerde kıl kadar ince devre desenleri oluşturmak için optik ekipmanlar kullanıyor. Böylece işlemci üzerine daha sık transistör yerleştirmek mümkün oluyor.
Xiaomi durmuyor: İlk otomobili için dev üreticiyle görüştü!
Xiaomi, Chery gibi otomobil devleriyle ilk elektrikli aracını üretmek için görüşmeye başladı. Şirket henüz Çin'de lisans alabilmiş değil.Canon, NIL litografi makinesi ise transistörlerin yerleşeceği devre deseni oluşturmak için geleneksel optik litografi ekipmanın aksine rezistöre bir damga gibi basıyor. Daha sonra ise bu devre deseni aslına sadık kalarak yeniden üretilebiliyor.
Asıl önemli nokta ise Canon’un bu yeni işlemci teknolojisi sayesinde 2nm işlemci üretim yapabilmesi. Tabii ki Canon tarafından geçen sene başlayan ve 345 milyon dolarlık bu yatırım, 2025 yılında bu seviyeye gelecek.
Peki sizce Çin işlemci üretimi için Canon litografi cihazı ile ABD ambargosunu delebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Canon amerikan-japon şirketi, yarın amerika bunada ambargo koydum der, şimdi bir iki kek amerika yok sadece japonya der(hisse sahiplerinin kim olduguna bile bakmadan) velevki japon deseniz bile japonya abd mandasi, and japonyaya ambargo koyun diyecek japonya hayır koymuyorum mu diyecek?
Canon japon firması. Çin konusunda abdden farklı düşünmeyecek. Ezeli düşman.
Canon ve Çin’i nasıl ilişkilendirdiniz?
Niye Çine karşı ambargo delsin ki? Canon japon markası? Amerika da ne dese japonya yapıyor?
Asla yapamaz, japon ya için ABD çok iyi bir müşteri ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bir çok alanda işbirlikleri var, ABD nin canon u karalisteye aldığını düşünsenize, huaweinin durumuna düşer, e bizde ABD neyi yasaklıyorsa onu almadığımıza göre…kısacası ABD Canon a alım sözü verir, bizim için üretim yap der,,, boş ver çini verme onlara der, conon da onların lafından çıkmaz
İşlemci işine hızlı bir şekilde biz de gitmeliyiz kritik olan ne varsa orada olmalıyız…
Bence delemez, çünkü Canon Japon firması.
Japonya da Amerikan müttefiki.
Izin vermezler
Tsmc dahil Samsung gibi firmaların kısıtı kaldırıldı diye haber okudum. Sanırım Çin için buna gerek kalmadı.
Ambargo iyidir gelişimi teyikler..
Aklı olan her ülke tam bağımsız olur Türkiye hariç
çinde pişer, türkiye düşer… 😀
Canon japon değil miydi onu da mı satın aldı çin?
Çok iyi umarım daha fazla geliştirebilirler
Birçok kişi meseleyi Canon’un bu teknolojiyi Çin’e verip vermiceği üstünden ele almış. Ama asıl mesele optik temelli olmadan da 5nm altına inilip inilemiceği. Yani çin zaten elindeki teknolojiyi geliştirmeye devam ederse 5nm altına inebilicek demektir. Canon’un ne verip vermediği en önemli kısım değil.
Biz Türkler olarak ne zaman yarıiletken teknolojisine tam anlamıyla gireceğiz?
Ben Çin’in kendi litografi cihazlarını geliştireceğine de inanıyorum. Bunun için çalışacak ve geliştirilecek teknolojisi var. Aksine inanmak Çin araştırmacılarının Hollandalılardan daha az zeki olduğuna inanmak olur. Bu teknoloji değilse bile yep yeni bir teknoloji de gelebilir. Bu zaman alsa da o kadar yatırım boşa gitmez.