Yıkıcı her depremin ardından gündeme gelen binalara kimlik kartı uygulaması nihayet hayata geçiyor. Çürük binalarda onlarca kişinin hayatını kaybettiği İzmir depreminden sonra Bina Kimlik Sistemi’nin (BKS) hayata geçirileceğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi tamamladı. Buna göre binalara metrelerce uzaklıktan okunabilecek çiplerle kimlik tanımlaması yapılacak. Yani bir binanın çürük raporu olup olmadığı, ruhsat durumu, depremlere karşı dayanaklılığı gibi verilere vatandaşlar ulaşabilecek. Uygulama sayesinde AFAD gibi kuruluşlar ve belediyeler de binaların durumunu gösteren verileri deprem hazırlıklarında kullanabilecek.

Depremde hayat kurtaran uygulamaları inceledik

Depremde hayat kurtaran uygulamaları inceledik

Depremde hayat kurtaran uygulamaları sizler için inceledik. İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem aramızdan 114 can aldı...

Bina Kimlik Sistemi nasıl işleyecek?

Sabah Yazarı Eda Işık‘ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, Meclis’te kurulan Deprem Araştırma Komisyonu’nda binalara çipli takip getiren sistemle ilgili detayları paylaştı. Hem binanın içine hem dışına iki levha şeklinde çip takılacağını söyleyen Can, böylece, deprem, yangın gibi afetlerde bina ile ilgili verilere ulaşılabilirliğin sağlanacağını ifade etti.  Can çipli sistemin 70 metre öteden bile okunabileceğini belirtti.  Can, depreme dayanıksız evlerin aksaklıklar giderilinceye kadar kiraya verilmesinin önüne geçmek için çalışma yapıldığını ifade etti.

Bina Kimlik Sistemi

Tamamlanmak üzere olan Bina Kimlik Sistemi’nin ne zaman hayata geçirileceği konusunda resmi bir açıklama yapılmasa da yıllardır bu konuda tartışmalar sürüyordu.

Riskli bina stoğunun belirlenmesi ve deprem önlemlerinin hayata geçirilmesi için teknolojiden yararlanmayı sağlayacak kimlik kartı sistemi için Elazığ depreminden sonra muhalefetin verdiği kanun teklifi Meclis’te reddedilmişti.

Teklife göre, her binaya çıkacak kimlik kartında binanın hangi müteahhit tarafından hangi tarihte yapıldığı, teknik şartlar, binanın inşaatında kullanılan malzemeler, yapı denetimini gerçekleştiren firma, bina ruhsatı ve onayı veren kişi ya da kuruluşlar ile bina zemini ve kalitesi gibi bilgilere yer verilecekti.

Bakanlığın sistemi hayata geçtiğinde vatandaşlar, aldıkları evin depreme dayanaklığı ve zemin durumu ile ilgili bilgilere ulaşabilecek.