Koronavirüse karşı en etkili yollardan birisi de maske takmak oluyor. Virüse yakalanma riskini önemli ölçüde düşüren maske kullanımı uzmanlar tarafından da onaylanan yöntemlerden biri oluyor. Peki, çift maske takmak virüse yakalanma oranını daha da düşürüyor mu? Insider tarafından yapılan araştırmada 13 uzmana soru yöneltildi. Çift maske takmak kişileri virüse karşı daha koruyucu hale getiriyor mu?
Çift maske takmak yerine tek koruyucu maske öneriliyor
Business Insider tarafından uzman doktorlara sorularak yapılan araştırmaya göre çift maske takmak koruyuculuğu artırıyor. Ancak şart değil.
Her ne kadar evden çalışma sistemine geçen milyonlarca kişi olsa da bir o kadar da dışarıda toplu taşıma kullanan insan bulunuyor. Haliyle uzmanların görüşlerini dikkate alan insanlar çift maske önerisine de kulak asıyor. Bu noktada takılan maskenin katmanları ve kumaş kalitesi de oldukça önemli.
Sorunun yöneltildiği isimlerden birisi olan Dr. Anthony Fauci, insanların şu anda daha sağduyulu olduğu için ‘çift maske‘ takmayı tercih ettiğini söylüyor. Bir diğer tarafta ise Maryland Üniversitesinden Don Milton, en iyi ve koruyucu maskeyi tercih etmenin yeterli olacağını bu şekilde bir tercih yapıldığında tek maskenin kullanılabileceğini söylüyor.
Çift maske kullanma senaryosu ise çok koruyucu bir maskeniz yoksa ve kullanmak zorunda kaldıysanız geçerli oluyor. Yani kaliteli ve birkaç katmandan oluşan maskeniz varsa çift maske kullanmak zorunda değilsiniz.
Dr. Anthony Fauci, iki kumaş maske takmayı tercih ediyor ve bu tercihini bilimsel bir gerekçeye dayandırmıyor.
Dr. Abisola Olulade ise dışarıda üç katmanlı maske kullanmayı öneriyor. Bunun yanı sıra iş ortamında cerrahi maske kullanmayı ve kalabalıklığın içinde bulunulduğunda ise üç katmanlı maskenin kullanması gerektiğini söylüyor.
Doktorların ve bilim insanların genel anlamda önerisi ise kesinlikle koruyucu ve kaliteli maskelerin kullanılması yönünde oluyor. Üç katmanlı maskeler, cerrahi maskeler ve N95 en çok önerilen maske çeşitleri oluyor.
Türkiye’deki uzmanlardan çift maske önerileri
Türkiye’deki uzmanlar da konu hakkında fikir sunuyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Azap, “Şu an için elimizde çift maske kullanımını destekleyecek bir bilimsel bilgi yok, bunun daha iyi koruduğunu söyleyen bir bilgi yok. Önemli olan kullandığımız tek maskenin, tıbbi maskenin 3 katlı arada bir geçirmez tabaka olan kurallara uygun üretilmiş maske olması. ” diyor. Zaten ABD’li doktorların ve uzmanların da yorumu bu şekilde oluyor.
Öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise çift maskenin bazı durumlarda tercih edilebileceğini söylüyor. ”Çift maske kullanımı konuşma sırasında maskenin burundan ya da çeneden çıkmasını engelliyor. Kulağımıza çapraz olarak taktığımız için de maske sabit hale geliyor.” diyor.
Çift maske takmak hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Bizlerle yorumlarda fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın.
Aşı çıktı Korona bitmek üzere iyi oldu bu haberi yaptığını 😛
Tek maske korumuyorken çift takmanın anlamı malum! Onuda geçtik maskeyle dışkınız size tekrar kulanmanız adına maskeyle iade ediliyor. Tek hedef var sağlıklı kalmsmsmız için oksijenden ve toplumdan mahrum bırakılmak sonrası kolay av yada kobay oluyorsunuz.
Çift maske takan da ne bileyim…..
Düşünmeyen toplumları ister din istersen de bilimle kandırabilirsin. Bu da bilim örneği
Maske takmak karbondioksit solunumunu çok artırır. Bu da yavaş yavaş ölüm demek.
Çift maske takmak çok ciddi durumlar dışında pek mantıklı gelmedi bana.
Ayrıca çok ciddi zehirli gaz ve mikroplu ortamlarda çok farklı filtreleri olan maskeler kullanılıyor.
uyku, sağlıklı beslenme, spor bunlar en önemli korunma yöntemleri.
Ayrıca demleme zeytin yaprağı çayını, korunma yolu olarak çok duymaya başladım.
Koruma bilinçli maske kullanımı ile mümkün sağda solda dur bir sokuklanayım sigara içeyim değil ayrıca çift maske zorlu parkurlarda yetersiz oksijen almaya sebep olabiliyor. Tek maskeyi düzenli ve her gün temizini kullanmak şartıyla kullanırlarsa korunurlar. Ne yazık ki toplum olarak bilinçisizce davranıyoruz.
Bunu sonu yok 3 tak 4 tak