Çin genetiği değiştirilmiş bebekler ile geçen yıl bu zamanlarda gündemdeydi. Fakat bu çalışmayı yapan bilim adamı He Jiankui’nin önce çalışmaları yavaşlatıldı. Ardından ise tutuklama kararı geldi!

Çin’den öğrencilere çipli takip!

Çin’den öğrencilere çipli takip!

İnternet ve sosyal medyanın özgür kullanımı konusunda karnesi pek parlak olmayan Çin, öğrencilere çipli takip sistemini uygulamaya başladı.

Çin, genetiği değiştirilmiş bebekler için tutuklama kararı!

Geçtiğimiz yıllarda HIV virüsüne karşı bağışıklık kazandırıldıkları iddiaları ile gündeme gelen genetiği değiştirilmiş bebekler, bu yıl farklı özellikler ile tekrar gündemde. He Jiankui isimli bilim insanının üzerinde çalıştığı ve ardından oluşturduğu genetiği değiştirilmiş bebekler gün yüzüne çıktığı için, Çin’den tutuklama kararı geldi.

Gelen sızıntılar, haftalardır nerede olduğu bilinmeyen uzun süreli bir belirsizlikten sonra hükümetin araştırmacıyı, Shenzhen’deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki bir konut tesisinde ev hapsinde tuttuğu öğrenildi.

He Jiankui şu an telefon edebiliyor ve e-posta gönderebiliyor, ancak dışarıdan herhangi bir kişi ile görüştürülmüyor. Güvenlikler, insanların fiilen ikamet ettiği yerlere veya araştırmalarına dahil olan ofislere yaklaşmasını önlemek için günün her saati görevde.

Çin genetiği değiştirilmiş bebekler ile gündemde! SDN-2

Üniversite, gözaltına alınma raporlarını aleni olarak reddetti, ancak personel ve He Jiankui’nin iş ortağı Liu Chaoyu ev hapsini doğruladı. Süreç belirsizliğini koruyor. Gen düzenleme denemesinin herkese açık ve bilinir yapılmasına rağmen hala büyük endişeler ve tepkiler var.

Global bilim toplulukları da, Çin’li bilim insanlarının hastalarına aldatıcı bir onay formu vermeleriyle suçladı. İddialara göre formlarda genetik modifikasyon değil, AIDS aşı denemesi yazıyordu. Hükümet, bu tepkilerin ardından tutuklama kararı aldı. Fakat şu an çalışmaların gizli bir şekilde devam ettiğine dair şüpheler sürüyor.

Peki, sizce aslında biraz da ürpertici olan bu olay bilim dünyasının ve insanlığın geleceğine yön verecek mi?