Dünyanın en büyük beş ekonomik gücünden biri olan Çin, teknolojik ürün ve araştırmalar ile ön plana çıkıyor. Adeta kapalı bir kutu olan ülkede, özellikle askeri ve politik alanlarda ne gibi gelişmeler yaşandığını kısmen biliyoruz. Ancak teknolojideki gelişmişlikleri gözden kaçacak gibi değil. Ülkede kullanılan ve Avrupa pazarlarında olmayan sayısız cihaz var ve bunların çoğunluğu günlük hayatta kullanıma yönelik.
Peki, diğer daha büyük teknolojilerin arasında neler var? İşte, Güneş enerjisi yöntemlerinden ilginç otobüslere Çin’deki bazı örnekler.
Çin ve teknolojik ürün yelpazesi: Pandemi yardımcısı dronelar
Ülke genelinde COVID-19 müdahaleleri, hizmet sağlamak için insansız hava araçları ve robotik uçaklar ile gerçekleşti. Bu sayede ülkede bu teknolojilerin gelişmesinde bir patlama yaşandı.
Çin’deki CloudMinds şirketi, salgının adeta başkenti ilan edilen Wuhan‘daki bir hastaneye robot teknolojisini tanıttı. Aynı zamanda alanı temiz tutarken, izole hastalara yiyecek ve ilaç dağıtarak personele yardımcı oldu. Robotlar, insanlar tarafından destekleniyor ve 5G bağlantısı ile onları uzaktan kontrol ediyordu.
Bunun dışında, tarım teknolojisi firması XAG, pestisit püskürtmek için kullandıkları droneları yeniden tasarladı. Böylece, kamusal alanları dezenfekte etmek için onlar da yardımcı oldu. Ayrıca Zhejiang Eyaletinde tıbbi numuneleri taşımak için dronelar kullanıldı ve karayoluyla 20 dakikalık yolculuğu hava yoluyla altı dakikaya indirdi.
Çin sokaklarını aydınlatmak için ChengDu yapay Ay’ı
Chengdu Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Mikroelektronik Sistem Araştırma Enstitüsü başkanı Wu Chungfeng‘e göre, Çin’in güneybatısındaki Chengdu, 2020’ye kadar ‘yapay uydu‘ya sahip olmak istiyordu. Ancak bu projenin gidişatına ne olduğu hakkında bir bilgi eksikliği var.
Planlarını Ekim 2018’de Chengdu’da düzenlenen ulusal bir inovasyon konferansında duyurmuşlardı. Ay, sokak ışıklarını tamamen değiştirecek kadar parlak olacak ve gerçek Ay’dan sekiz kat daha fazla ışık yayacaktı. People’s Daily‘nin haberine göre, 80 kilometre çapa kadar bir alanı aydınlatabilecekti.
Çin, teknolojik ürünlerin dışında farklı tasarımlarla da öne çıkıyor
Yeni bir telefon aldığımızda hemen ona bir kılıf ayarlamaya çalışırız. Zor durumda kaldığımızda ise bu kılıfı yemeyiz değil mi? Ancak Asyalılar yiyor. Ancak Asyalı teknoloji üreticileri buna da bir alternatif getirmiş. Japonya‘daki ve Çin’deki üreticiler, yenilebilir telefon kutuları üretiyor.
HuffPost‘a göre, resmi olarak Survival Senbei iPhone 5 kılıfı ismini taşıyor. Bu, tamamen yenilebilir pirinç krakerlerinden yapılmış bir telefon kılıfı. Ancak fiyatı hiç de makul değil. Çünkü 85 ABD dolarına mâl oluyor ve bu da onu uzun vadede şüpheli bir satın alma yapıyor. Üstelik pratik de değil.
Ekran temizleme robotuna ihtiyaç var mı?
Elektronik bir cihazın ekranını temizlemekten hiç bıktınız mı? Özellikle de pandemi sürecinde ellerimizi dezenfekte ettiğimizde cep telefonlarımızı ve tabletimizi, bilgisayarımızı da temizlememiz gerekiyor. Her ne kadar bunu aksatanlar olsa da!
Ekran temizlemekten bıkıp, “robotu olsa da o yapsa” dediyseniz, evet, robotu var. Aslında Japonya’da yakın zamanda birleşen iki farklı oyuncak firmasının bir araya gelmesiyle oluşan Takara Tomy geliştirdi böyle bir cihazı ilk kez. Daha sonra Çin pazarlarına da yayıldı.
Çin, teknolojik çalışmalarda yeni icatlara imza atıyor: Transit yüksek otobüs
Transit Elevated Bus isimli bu tasarım, ilk olarak 2020 Nisan ayında 19. Çin Pekin Uluslararası Yüksek Teknoloji Fuarı‘nda ortaya çıktı.
Herhangi bir zamanda bin 200 kişiye kadar yolcu ağırlayacak şekilde tasarlandı. Asıl özelliği aşağıdan geçen normal karayolu trafiğinin üzerinde ilerlemesi. Şu anda sadece bir model olarak bekliyor. Ancak yaratıcısı Ben Zhiming, yapım maliyetinin bir metronun beşte birinden daha az olduğunu söyledi.
Yüzen güneş enerjisi santrali
Dünyanın en büyük yüzen güneş enerjisi santrali Mayıs 2015’te tamamlandı. Çin’in Anhui eyaletinde yerel elektrik şebekesine bağlandı.
Bu 40 megavatlık güneş enerjisi tesisi, su basmış bir kömür madenciliği bölgesinin üzerine inşa edilmiştir. Bu, Çin’in fosil yakıt kullanımındaki büyük değişimin bir parçası. The Guardian‘a göre Çin, 2017’nin ilk üç ayında güneş enerjisi üretimini yüzde 80 artırdı.
Çin ayrıca, 2015 yılında 10 mil karelik, karadaki güneş enerjisi santrali olan Longyangxia Barajı Güneş Parkı‘nı da tamamladı. İddiaya göre gezegendeki en büyük güneş enerjisi tesisi.
Elektrikli araçları sürerken şarj eden süper güçlü güneş otoyolu
Çin, otonom arabalar ve elektrikli araçlar için sürüş esnasında şarj edecek bir güneş enerjisi otoyolu inşa ediyor. Sputnik, otoyolun ülkenin doğusundaki Hangzhou ile güneydoğudaki Ningbo limanı ve sanayi merkezi arasında 161 kilometre uzunluğunda olacağını bildirdi.
Otomatik geçiş ücretleri, ortalama trafik hızını yüzde 20 ila 30 oranında artırmak ve Yangtze Nehri Deltası boyunca trafiği rahatlatmak için tasarlanan altı şeritli otoyolda da yer alacak. Bu arada Çin’de bir kilometrelik güneş otobanı daha önce Aralık 2017’de Jinan eyaletinde açıldı. Ancak hırsızların panellerin büyük bir bölümünü çaldığı ortaya çıkınca kapatılmak zorunda kaldı.