ABD’nin Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) katılımını engellemesi ve uzay araştırmalarındaki iş birliğini yasaklaması nedeniyle Çin, kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalara başladı.
Geçtiğimiz aylarda, 15 yıl boyunca görev yapacak olan uzay istasyonunun çekirdek modülü uzaya fırlatıldı. Ardından Tianzhou-2‘yi çekirdek modülüne entegre eden Çin, taykonotları istasyona göndererek birçok görev gerçekleştiriyor. Şimdi ise Çin, BM üyesi olan tüm ülkelerle iş birliğine hazır olduğunu söyledi.
ABD’den şaşırtan karar: Artık uydu yok edilmeyecek!
Çin Uzay İstasyonu, BM üyesi tüm ülkelere açık olacak
Tiangong Uzay İstasyonu‘nda ilk uluslararası iş birliği programını uygulayan Çin, bu deneyi yıl sonuna kadar sürdürmeyi planlıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, şimdiye kadar 17 ülkeden 23 kuruluştan 9 projenin istasyonda yürütülmesi için seçildiğini söyledi.
Toplantıda Wang’a, Çin’in uzay istasyonuna yabancı astronotların katılıp katılmayacağı da soruldu. Bunun üzerine Wang, bilinmeyen biri evreni keşfetmenin ve uzay teknolojisini geliştirmenin insanlığın ortak amacı olduğunu ve diğer ülkelerin iş birliği olmadan elde edilemeyeceğini belirtti.
Çin, barışçıl ve karşılıklı fayda sağlayan kullanım ilkesine bağlı kalarak Fransa, Almanya, İtalya, Rusya ve Pakistan‘ın yanı sıra istasyonun tüm Birleşmiş Milletler üye ülkelerine açık olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi (UNOOSA) direktörü Simonetta Di Pippo, Çin’in istasyonunu açmasının, uluslararası iş birliğini geliştirmek için iyi bir örnek olduğunu söyledi.
Çin Uzay İstasyonu’nun baş tasarımcı yardımcısı olan Bai Linhou ise konuyla ilgili bir röportajında, istasyonun kapsayıcı olduğunu ve yabancı astronotların uyum sağlayabileceğini belirtti. Bai, Tiangong operasyon aşamasına girdiğinde, yabancı astronotların Çin istasyonuna girmesi için iki yolu olacağını söyledi. Bunlardan ilki, Çin uzay aracığıyla ikincisi ise, Tiangong’a uygun bir yerleştirme arayüzüne sahip kendi uzay araçlarıyla olacak.
Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.