Intel ile North Carolina State University iş birliği sayesinde, mikro işlemci çekirdekleri arasındaki alt optimal iletişim sorun olmaktan çıkıyor. Nasıl mı?

Intel Core i7-7700 ile 6.7 GHz hız!

Çok çekirdekteki performans kaybına son!

Önceleri çip üreticilerinin performansı arttırma arayışı sebebiyle daha fazla çekirdek kullanımına yüklendikleri bir gerçek. Bu anlamda modern bilgisayarlar ve cihazlar, çift çekirdekli ve dört çekirdekli çipler ile donatılıyor.

Öte yandan ölçeklendirmede 8, 10, 16 ve daha fazla çekirdek aşıldığında verim düşüyor. Yazılım da doğru şekilde ayarlanmazsa çoklu çekirdeğe sahip işlemcilerde hıza ciddi anlamda darbe vuran sıcak noktalar kaçınılmaz oluyor.

Peki, bu durum nasıl aşılacak? Bunun için, işlemci çekirdeklerinin birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlamak gerekiyor ancak süreç, çekirdeklerin poliferasyonuna ciddi anlamda ek yük getiriyor. Çözümün ise yazılım kuyruğunu donanıma taşımak olduğu düşünülüyor.

16-11/01/intelmc02.jpg

Üç basit adım…

Araştırmacılar bu düşünceden yola çıkarak üç çoklu aşamalı yazılım kuyruğu operasyonunu etkili bir şekilde üç basit komuta indirmeyi başarmışlar. Bu aşamalar ise; kuyruğa veri ekleme, kuyruktan veri alma ve veriyi daha sonra gerekecek olan yerin yakınına koyma.

Bir donanım kuyruğu yönetim cihazı ya da kısaca QMD ile veri işleme simülasyonları kullanılarak görevlerin gözle görülür şekilde arttığı ifade edilirken, yine bu cihazla daha fazla çekirdeğin güçlü kazanımlar gösterdiğinin altı çiziliyor. Örnek olarak ise, QMD ile birlikte 16 çekirdekli bir işlemcinin 20 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. Ek olarak QMD’nin birden fazla çekirdekten küme halinde veri çekme yeteneği de bulunuyor.

Ayrıca QMD mantığının diğer çekirdek iletişimlerine bağlı işlevleri idare etmesi için de çalışmalar bulunuyor. Şimdiye kadarki testlerde başarı da sağlanmış durumda.

Bakalım Intel, QMD mantığı gelecek nesil işlemcilerde yer alacak mı?

:: Sizce, Intel’in QMD mantığının işlemcilerde yer alması ne zaman gerçekleşir?