Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından üretilen COVID-19 tanı kiti gündeme damgasını vurdu. Çift antikorlu bir yapıya sahip olan bu kit, virüsü sadece 480 saniyede tespit ediyor.
İlgili gelişmeyi ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk duyurdu. Bu proje, ÇOMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından ‘İleri Araştırma Projeleri’ kapsamında geliştirildi.
Çin’in COVID-19 aşısı devrede! Fiyatı için ilk açıklama
Çin tarafından üretilen CoronaVac isimli COVID-19 aşısı gündeme damgasını vurdu. Rusya ile Çin arasındaki aşı savaşı yeni bir boyut kazandı.ÇOMÜ COVID-19 tanı kiti ile dünyada bir ilke imza attı
İki farklı antikoru tek bir test kitinde barındırmayı başaran ÇOMÜ, bu kitin patentini almak ve seri üretime geçmek için hazırlıklara başlayacak. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, kitin yüzde 100 oranında verimlilik sağladığını söyledi.
Geçtiğimiz mart ayından beri yürütülen bu çalışmadan gurur duyan ÇÖMÜ yönetimi hem Türkiye hem de diğer ülkeler için aşı çalışmalarına katkıda bulunmaya devam edecek. ÇOMÜ Rektörü bu kit hakkında şu sözleri söyledi:
“Bugün burada projemizin sonuçlarını açıklıyoruz. O da Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk hocamızın COVID-19 ile ilgili geliştirmiş olduğu bir test sonucu. Bilimsel araştırma projelerimizden desteklenen bu projedeki ilginç olan şu: Türkiye’de değil, dünyada ilk defa yapılan bir test çünkü dünyada bir antikor testi bulunuyor.”
“PCR’larda biliyorsunuz doğruluk oranı yüzde 63 oranında değişiyor. Yani yüzde 40 civarında bir yanılma payı var ama hocamızın geliştirmiş olduğu bu testle kısa bir sürede yani 5-10 dakika içerisinde yüzde 100 bir sonuç elde ediliyor. Daha sonraki dönemde de COVID-19 geçirip geçirmediğini de tespit ediyor.”
“COVID-19 ise bunu ortaya koyan bir test. Hızlı sonuç veriyor ve yüzde yüz sonuçlu bir test. Dünyadaki uygulamalar, daha çok tek protein üzerinde yapılan bir çalışma ama bizim hocamız iki protein üzerinde çalışmasını yürütüyor. Bundan dolayı ayrı bir özelliği var. Biz bu proje ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak gerçekten övünç duyuyoruz.”.
Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk ise bu konu hakkında şöyle konuştu: “Son aylarda yaşadığımız salgın, bizi de bu konularda bir şeyler yapmaya itti. Mart ayının ortasından itibaren tamamen üniversitemizin öz kaynaklarıyla yürüttüğümüz çalışma ile insanın bağışıklık sisteminde oluşturduğu antikorları hedef alan bir test kiti geliştirdik.”
“Çok kısa sürede (8 dakikada) sonuç veren ve şu anda hâlihazırda piyasadakilerden çok daha kesin ve doğru sonuçlar veren bir kit haline geldi proje ürünümüz. Şu an hâlihazırda dünya piyasasında satılan kitlere baktığımızda hepsi de sadece tek bir antikoru hedef alır ve onun üzerinden sonuç verir ama bizim geliştirdiğimiz kitin en önemli üstünlüğü ve avantajı virüse özel iki farklı antikoru tespit ediyor olması.”
“Çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Birkaç hafta içerisinde gerçek kan örnekleri üzerinde yapacağımız optimizasyon çalışmaları da bitecek. Ondan sonra inşallah kullanıma hazır hale gelecek kitimiz. Örneklerimizde yüzde yüze yakın bir doğrulukta sonuç aldığımızı söyleyebilirim.”.
tanı kitlerini öğrencilerin okula gitmeden evde kullanmaları sağlanarak eğitim öğretim devam ettirilebilir devlete bunun bir yükü olmaz
bir an için çorlu mühendislik zannettim heycanlandım bende helal olsun adamlara
O beğenmediğiniz her yere açıldı diye yaygara yaptığınız üniversitelerimiz Allahın izniyle birşeyler başarma yolun caba içerisindeler. Rabbim çabalarımızı boşa çıkarmasın.
Allah basirili kilsin.
Insanlara faydali olan.
Iyi insandir.
Asisida bulunsaydi hayirliyla.
Helal
Bu projede emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. M.Kemal ATATÜRK “BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİN ” diye boşuna söylemediğini bir kez daha ispatlamış oldunuz.
İnşallah dedikleri gibidir ve en kısa sürede kullanıma sunulur. Bilmem kaç günde bir ihtimal doğru sonuç veren testlerden kurtulmak lazım artık.
Alnınızdan öpüyorum sizi