Bir “zaman damgası” uygulaması olan Tasdix, bilgisayar ortamındaki dokümanların elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteren sayısal bir damga niteliğini taşıyor. Özellikle, dokümanların özgün olduğunu veya hangi tarihte sahibinin elinde bulunduğunu kanıtlamak gerektiğinde söz konusu bilgiler kimseyle paylaşılmadan Tasdix ile damgalanabiliyor.
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, sayısal zaman damgasını ‘elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt’ olarak tanımlıyor. Tasdix’leme işlemleri sırasında oluşan zaman damgası ve ilgili elektronik sertifikaları Zaman Damgası Hizmet Sağlayıcısı olarak hizmet veren E-GÜVEN tarafından oluşturuluyor.
Tasdix hakkında daha detaylı bilgi almak ya da bu hizmete üye olmak için www.tasdix.com adresi ziyaret edilebilir.
“Tasdix’lenmiş” bir doküman, bu dokümanın tasdix’lendiği anın ve o andan itibaren söz konusu belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığının, yasal merciler de dâhil olmak üzere her yerde kanıtlanabilmesini sağlıyor. Ancak tasdix’lemek, dokümanın belli bir kişi üzerine tescil edildiği anlamını taşımıyor; zira ülkemizdeki yasal düzenlemeler doğrultusunda fikri hakların ve ticari sırların kurucu nitelikte tescil edilmesi mümkün olmuyor. Tasdix, bu fikri haklara ilişkin dokümanların, tescil veya onaylama zamanında ilgili kişinin elinde bulunduğunu ortaya koyuyor.
Kimler Tasdix kullanabiliyor?
Çalışmaları fikri ve sınaı mülkiyet kapsamında sayılabilecek kişiler ile ticari sırlarına ilişkin zaman bilgisi elde etmek isteyen herkes Tasdix uygulamasından faydalanabiliyor.
• Yazarlar (makale, edebi eser, senaryo, şiir, çeviri, bilimsel eser ve benzeri yazılı eser sahipleri)
• Müzisyenler (şarkı, reklâm müziği, film müziği bestecileri; şarkı sözü yazarları, DJ’ler)
• Tasarımcılar (Grafik, endüstri ürünleri, moda ve entegre devre topografya tasarımcıları; fotoğrafçılar, mimarlar, iç mimarlar ve plastik sanatçılar)
• Audiovisual üretim yapanlar (CD, video, oyun üreticileri; klip, reklam, fragman/tanıtım filmi yapanlar)
• Kurumlar (Meslek birlikleri, KOBİ’ler, hukuk büroları, reklam ajansları, endüstriyel üretim yapan firmalar, yazılım firmaları, yayınevleri, çeviri büroları, mali müşavirlik büroları)
• Bilimadamları ve araştırmacılar
• Doktorlar ve sağlık kuruluşları
• Öğrenciler, iş fikri sahipleri, icat sahipleri, fikir üretenler
:: Zaman damgası hakkında ne düşünüyorsunuz?
güzel miş.