Uzmanların araştırmalarına göre veri depolama, gelecekte insanlığın en büyük sorunlarından biri haline gelecek. Bilim insanları yayınladıkları makalede, DNA ile veri depolama ortamı oluşturduklarını açıkladı.
DNA, veri depolama için kullanılabilecek
Canlı organizmaların temelini oluşturan DNA, dört moleküler yapı taşının birleşimi sonucunda meydana geliyor. Adenin (A), Guanin (G), Sitozin (C) ve Timin (T) moleküllerinin birleşimiyleoluşan DNA, canlıların genetik bilgilerini taşıyor.
CNRS, ESPCI Paris-PSL ve Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacılar, DNA’da depolanan belirli veri parçalarını bulma ve onunla hesaplamalar yapma yollarını geliştirmeye odaklandı. Araştırma ekibi, DNA üzerinde depolanan veriler üzerinden hesaplama yapabilen ve cevapları kolay bir şekilde okuyabilen “kimyasal nöron” geliştirmeyi başardı.
Çalışmayı yürüten ekip, DNA’ya depolanan veriyi okumanın ve değiştirmenin oldukça zor olduğunu belirtti. Bir gram DNA’da yaklaşık 215 milyon GB veri depolanabildiğinin altını çizen araştırma ekibi, “Teorik olarak günümüzde yayınlanan internetteki tüm içerikleri bir ayakkabı kutusu boyutunda depolama biriminde saklayabiliriz. Bununla birlikte DNA, uygun koşullar altında binlerce, hatta milyonlarca yıl varlığını sürdürebilir.” ifadelerine yer verdi.
Korkunç iddia! Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi?
Farmakoloji uzmanı ve immünoloji uzmanından oluşan bir ekip, koronavirüs pandemisinin laboratuvar ortamında başlatıldığını iddia etti.Ekip, birbiriyle spesifik reaksiyonlara sahip üç enzim kullanarak kimyasal nöron hazırladı. Hazırlanan nöronlar daha sonra bir sinir ağı gibi işlev gören çoklu katmanları birleştiren bir mimaride yapılandırıldı. Bu enzimlerin temelde beyindeki doğal nöronlar gibi bilgi aktarmalarına izin verdiğini belirtmekte fayda var.
Bu kimyasal nöronlar, DNA içeren damlacıklarda depolanan veriler üzerinde hesaplamalar yapabiliyor. Enzim reaksiyonlarını küçültmek için mikroakışkan sistemleri kullanan ekip, bu reaksiyonların on binlercesinin gerçekleşebileceğinin altını çiziyor.
Geliştirilen teknik, devasa DNA veritabanlarında bulunan verilerin bulmasına ve işlenmesine yardımcı olmanın yanı sıra, kan testlerinde veya diğer sıvı biyopsilerde hastalığın biyobelirteçlerini saptamaya da yardımcı olacak. Bilim insanları tarafından başarıyla gerçekleştirilen deneylerin makalesi, Nature dergisinde yayınlandı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
Haber çok eski
Abi ozaman dna kullanılarak bilgisayara doğal insan dilinde komut verme icat edilebilir bu sayede yazılım bilmeyenler kolayca yazılım yapabilir aydınlandım😀
Aslında google bu teknoloji üzerinde çalışıyor sadece algoritma yazarak yani ne yapacağını söyleyerek sıfır kod ile yapay zeka sıfırdan sana kod oluşturuyor ki çeşitli sürükle bırak siteleri var bu özelliğe sahip olan DNA kullanmak aslında düşünceleri aktarmak anlamına geliyor ki düşünerek kod yazmak daha iyi konuşarak kod yazmaktan
Yazılım dediğimiz şey öğrenilebilir bir şey değildir deneyim ile gelişir. Öğrenilebilir olan yazılım dilidir. Kısacası yazılımcı olmak için zor yollardan geçmeli her insan.
Tüm savaşları başlatan , milyonlarca masun insanı öldüren , bulaşıcı virüsleri üreten ve Dünyaya yayan , kendini bir bok zanneden , ve kendi soyunu yok eden Beyaz insandır .
Çok yakın zaman dikiminde ,,yok olmaya mahkûmdur .
Kim fırtına ekerse , kasırga biçer !!!
Bu çok büyük bişi, bu bir çok hatta dünyayı ve yapay zekanın farklı boyutlarınıda ortaya atar bilmiyorum hem iyi hem kötü yanları da var.
Sonrada birileri çıkıp bu kadar hayret verici olan DNA’nın kendi kendine meydana geldiğini iddia edebiliyor. Pes doğrusu!
:)))
Öyle iddaa etmiyor kimse sana ama, peki
Son kullanıcıya gelmez, bu teknoloji özel teknolojik sistemlerde kullanılır