Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Doksanlı yıllara damgasını vuran eski oyunlar -2 

Ana sayfa / PC

Doksanlı yılların başlarından itibaren, eskiden masa oyunlarında karşımıza çıkan strateji oyunları bilgisayarlarımıza girmeye başladı. Hem bu strateji oyunlarının eski versiyonları hem de yeni versiyonları, halen strateji tutkunlarının bilgisayarlarında en nadide köşeleri tutmaya devam ediyor.

Doksanlı yıllara damgasınını vuran eski strateji oyunları

Bilgisayar kullanma tecrübesinin henüz yeni yeni yaygınlaştığı doksanlı yıllar, bilgisayar oyunlarının da çeşitlenmeye başladığı önemli bir dönemdi.

Doksanlı yıllara damgasını vuran en iyi oyunlar -1

Doksanlı yıllarda ortaya çıkmaya başlayan bilgisayar ve atari oyunları, bugün halen oynadığımız bir çok oyun serisinin de temellerini attı. Sizler için doksanlı yılların retro oyunlarını bir araya getirdik.

Reklam
Reklam

Özellikle bu dönemde geliştirilen strateji oyunları bugün bile oyun türüne damgasını vurmaya devam ediyor. Bu oyunlardan bazılarının devamı gelmese de, bu eski oyunlarda geliştirilen teknikler, 2000’li yıllarda piyasaya çıkan önemli strateji oyunlarında karşımıza çıktı.

Age of Empires

Essembles ve Microsoft tarafından geliştirilen, doksanlı yıllara damgasını vuran en iyi strateji oyunlarının başında Age of Empires serisi geliyor. Özellikle serinin ikinci oyunu, sonradan yenilenerek bu gün bile en çok oynanan strateji oyunları arasında yer almaya devam ediyor.

Serinin ilk oyunu 1997 yılında piyasaya sürüldü. Aslında Age of Empires, bu konuda ilk değildi. Daha önce 1991 yılında piyasaya çıkan ve herkesin sistemetiğiniz çözüp oynayamadığı Civilization örneği vardı.

Age of Empires iki boyutlu yapısına rağmen, dönemine göre iyileştirilmiş grafikleriyle ön plana çıktı. İlk çağdan başlayıp demir çağına kadar süren oyunun ilk versiyonunda Joseon (Kore), Shang (Çin),Yamato (Japon) , Babil, Hitit, Persler, Asurlular, Eski Mısır, Sümerler, Yunanlar, Minos Uygarlığı ve Fenikeliler yer alıyordu.

Ancak bir çoğumuzun aklına kazınan oyun ise Türkleri oynayabildiğimiz, Age of Empires 2: The Age of Kings oyunuydu. Özellikle, 1999 yılında piyasaya çıkan Age of Empires 2, Türkleri seçtiğimiz zaman Türkçe konuşan işçilerin yer almasıyla kalplerimizi kazandı.

Oyun tarihinde ilk defa Türkçe bir oyunda kullanılmıştı. Her ne kadar şimdi bu konuşmalar komik gelse de, o yıllar için oyunun Türkiye’de büyük bir oyuncu kitlesine ulaşmasını sağladı.

Civilization

Doksanlı yıllara damgasını vuran eski Strateji oyunları arasında Civilization serisini saymadan olmaz. Ancak Age Of Empires tipi strateji oyunları oynayanlar için Civilization fazlasıyla karışık bir yapıya sahip.

Zayıf bilgisayarda efsane oyun oynamak! Hediyeli video!

NVIDIA’nın yeterli donanıma sahip olmayan ancak oyun oynamak isteyen kullanıcılar için sunduğu bulut tabanlı oyun hizmeti GeForce Now'ın Türkiye sunucusu bugün itibariyle beta erişime açıldı.

Sıra tabanlı strateji oyunlarının atası olarak kabul edilen ilk oyunda, M.Ö 4000 yılından başlayıp, günümüze kadar gelen bir medeniyet kurmaya çalışıyorsunuz. Bugün çok modern bir yapıya sahip olan oyun, 1991 yılında ise tek boyutlu bir yapıdaydı.

Sid Meier oyun dünyasının önemli yazılımcılarından biri. Meier tarafından geliştirilen oyun, bugün bile strateji oyunları arasında önemli bir yere sahip. Civilization halen Sid Meier adını seride  kullanmaya devam ediyor.

Kare kare ilerleyen yapısına rağmen Civilization serisi, ilk ortaya çıktığı günlerden beri kendine özel bir hayran kitlesine sahip. Epic Games’in pandemi sürecinde Civilization VI oyununu ücretsiz olarak sunması ise, serinin yapısını bilmeyen büyük bir kitlenin de oyunun dünyasına girmesine neden oldu.

Command & Conquer (1995)

Command and Conquer serisinin ilk oyunu Tiberian Dawn olarak da anılıyor. Serinin bu önemli oyunu, Tiberium adlı bir kristalin bulunmasıyla birlikte dünya düzeni kökünden değişir. Büyük bir güç kaynağı sağlayan bu kristaller, oyunda da sürekli olarak binalar ve askerler ve silahlar üretirken kullandığımız temel enerji birimi haline geliyor.

Strateji oyunu, Bu kristalleri korumak için bir araya gelen Küresel Savunma Girişimi yani Global Defense Initiative (GDI) ile Tiberium yataklarını ele geçirmeye çalışan Nod kardeşliği arasında geçen büyük savaşı ele alıyor.

Doğrusu bugün ortaya çıkan strateji oyunları arasında, bu kadar komplike bir senaryoya sahip ve iyi düşünülmüş bir oyun mekaniğine rastlamak kolay değil.

Command & Conquer: Red Alert 1996

Command and Conquer : Red Alert, 1996 yılında piyasaya çıkmasıyla birlikte, gerçek zamanlı strateji oyunları arasında ön plana çıktı. Bunun temel sebebi ise o dönemde halen etkisini hissettiğimiz soğuk savaşı tam anlamıyla oyunun temeline oturtmasıydı.

En sevilen 10 Assassin’s Creed oyunu

Oyun sektörünün öncü isimlerinden olan Ubisoft'un geliştirmiş olduğu Assassin's Creed serisi sadece bir oyun olmaktan çıkıp bir marka haline geldi. Biz de sizler için en sevilen 10 AC oyununu listeledik.

Senaryosu ile farklı bir noktada olan Red Alert, Albert Einstein tarafından keşfedildiği düşünülen bir zaman makinesi üzerine hikayesi oturtuyor. Chronosphere adı verilen bu zaman makinesi ile 1946 yılında Einstein, tarihin akışını değiştirmeye karar verir. Zaman makinesi ile 1924 yılına dönen Einstein, Hitler’i saf dışı bırakır ve tarihin akışını değiştirir.

Bu hamle ise bu alternatif evrende Sovyetler Birliği’nin güçlenmesine neden olur. Tüm dünyayı işgal altına almak için harekete geçen Stalin karşısında, müttefik güçleri bir araya gelecektir.

Strateji oyunları ile aranız iyi ve sağlam hikayesi olan bir seri arıyorsanız Command and Conquer serisini deneyimleyebilirsiniz. Haziran ayında oyun, Red Alert ve Tiberian evrenini içeren özel bir Remastered versiyonu ile yenilendi.

StarCraft

Doksanlı yıllara damgasını vuran strateji oyunları diye başlık atıp, StarCraft serisinden bahsetmemek olmaz. Blizzard tarafından geliştirilen oyun, 1995 yılında geliştirilen Warcraft 2 motoru üzerine kurulmuştu. Warcraft serisi de bir strateji oyunu olsa da, listemizde fantastik temalı oyunlar başlığı altında ele alacağız.

StarCraft serisi, gerçek zamanlı strateji oyunları arasında uzay temalı ilk oyunlardan biri. Doğrusu Starcraft türünün bugün bile en iyi temsilcisi olarak tahtını korumayı başarıyor.

Oyunda üç farklı uzaylı kolonisinden birini tercih ediyoruz. Bu ırklar ise: Terran, Protoss ve Zerg. Her ırkın kendine göre zayıf ve güçlü yönleri bulunuyordu. Oyunda bu ırklar arası güç dengesi çok iyi ayarlanmıştı.

İlk oyunun 1998 yılında piyasaya çıkması sonrası, Brood War paketiyle daha dengeli hale gelen oyun, 2010 yılında StarCraft 2 ile birlikte yeni bir hayran kitlesi daha kazandı. Serinin 2017 yılında ise özel bir Remastered versiyonu yayınlandı.

İlk StarCraft oyununun aynı yıl yayımlanan genişleme paketi Brood War ise 1998 ile 2017 yılları arasında 12 milyon gibi yüksek bir satış rakamına sahip.

SimCity

SimCity, bugün mobil dünyada yoluna devam ediyor olsa da, şehir kurma temelli strateji oyunları arasında SimCity önemli bir köşe taşı. İlk olarak 1989 yılında karşımıza çıkan oyun, tamamen piksel yapıya sahipti.

Özellikle oyun şehirlerin ekonomisi ve refahını yükseltmek için ayrıntılı kontrolleriyle ön plana çıkıyordu. Bu ayrıntılı yapısıyla kısa sürede dönemin en çok aranan strateji oyunları arasına giren SimCity, 1993 yılında yeni oyunuyla karşımıza çıktı.

Microsoft’un xCloud oyun akışı testinden ilk görüntüler

Microsoft, xCloud oyun akışını bir web tarayıcısı aracılığıyla test etmeye başladı. The Verge'de yer alan habere göre, Microsoft herkese açık bir ön izleme öncesinde xCloud'un web sürümünü test ediyor.

Simcity 2000, SimCity’den aldığı ayrıntılı ayarları daha gelişmiş bir görsellikle sunuyordu. İzometrik dediğimiz üstten bakış açısıyla oynanan oyunda, bugün şehir yönetme simülasyonlarından alıştığımız birçok temel işlev Simcity 2020 ile karşımıza çıktı.

SimCity 2000‘e, ilk oyunda yer almayan, sel deprem gibi felaket senaryoları  sonradan eklendi. Bu senaryolar ana oyundan ayrı bir şekilde oyunda yer alıyordu.

Oyunda bütçe, vergi kontrolü, şehirlerin refahını sağlamak için çok ayrıntılı ayarlar yer alıyordu. Bugün bile çoğu şehir simülasyonu oyununda yer almayan bu ayrıntılar, o dönem için oyuncuları bilgisayar başına kilitlemeye yetiyordu.

Railroad ve Transport Tycoon

SimCity gibi strateji meraklılarını bilgisayar başına kilitleyen diğer bir retro oyun ise Tycoon. Bugün şirket yönetme simülasyon oyunlarına adını veren oyunda yine Civilization serisinden hatırladığımız Sid Meier’in imzası bulunuyor.

Sid Meier imzası ise ayrıntılı ve birden çok değişkene bağlı zor bir strateji oyunuyla karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. Railroad Tycoon‘un ilk oyunu 1990 yılında piyasaya sürüldü.

İlk oyun tıpkı Civilization gibi yeşil temalı bir alanda, pikseller üzerine inşa edilmiş bir haritada geçiyordu. Daha sonra yenilenen versiyonları ile görsel anlamda da gelişen oyun, döneminin gelmiş geçmiş en iyi oyunlarından biri olarak görülüyor.

Kurduğunuz demiryollarını büyütmeye, demiryolu ağlarını güçlendirmeye çalıştığınız oyunda, rakip demiryolu şirketlerinin karşısında piyasada tutunmaya çalışıyorsunuz.

Resident Evil: Village, dördüncü oyundan ilham alıyor

Capcom'da görev alan bir yapımcı, Resident Evil: Village için yapılan en iyi korku oyunu derken, dördüncü oyundan da bir hayli esinlendiğini söyledi.

Adı üstünde bir taşımacılık şirketi kurduğunuz Transport Tycoon oyununda ise benzer olarak kâr etmeye, bulunduğunuz lokasyonda diğer şirketlere pazarı kaptırmamaya çalıyorsunuz.

Doksanlı yıllara damga vuran ve her strateji tutkununun masaüstünde yer alan Transport ve Railroad Tycoon o dönemde çoğu oyuncu tarafından kısaca Tycoon olarak anılıyordu.

Doksanlı yıllara damgasını vuran eski strateji oyunları bu haftaki yazımızın konusuydu. Bu satırların yazarının da severek oynadığı Imperialism gibi farklı örneklerle bu yazıyı uzatmak da mümkün. Haftaya ise doksanlı yıllara damgasını vuran eski aksiyon oyunlarını ele alacağız.

Peki sizin oynamaktan sıkılmadığınız, retro oyunlar var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam