Bir dönem sadece bazı akıllı telefonlarda gördüğümüz dokunmatik ekran teknolojisi, artık giriş seviyesindeki birçok mobil cihazda bile kullanılmaya başlandı. Bu teknolojinin böylesine hızlı hayatımız dahil olmasında Apple’ın payı yadsınamaz bir gerçek.

Baskıya duyarlı bir teknoloji olan rezistif ekranların kullanılması, kalem (stylus) olmadan kullanımı zorlaştırdığı gibi hassasiyeti de önemli ölçüde düşürüyordu. Sonrasında ilk olarak iPhone ile ortaya çıkan elektrostatik duyarlı ekranlar, hem daha hassas hem de daha kesin sonuçlar verebilmesiyle tüm ilgiyi üzerine çekmeyi başardı.


Firma tarafından Youtube üzerinde yayınlanan videoya ulaşmak için tıklayın.

Dokunmatik ekranların böylesine büyük ilgi görmesi, üzerinde yapılan AR-GE çalışmalarının da hızlanmasına sebep oldu. Bu bağlamda ortaya çıkan ve oldukça gelişmiş bir sistem olan holy-grail teknolojisi gelecek adına güzel gelişmeler içeriyor. Bu sistem konusunda ilk adımı atan firma olan Touchco. Firma, yola ilk çıkış amaçlarının daha ucuz ve daha hassas çoklu dokunmatik ekranlar meydana getirmek olarak ifade ediyor.

Sistem, hem kapasitif hem rezistif teknolojilerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulmuş. Daha hasas olduğu kadar, basıncın şiddetine göre de algı yapabiliyor olması, holy grail sistemini çekici kılıyor. Maliyetleri de ciddi manada düşürdüklerini ifade eden firma yetkilileri, bir panelin yalnızca 10 $ gibi bir bedelle mal edilebileceğini ifade ediyor. Yeni teknolojiyi kullanan cihazların 2010 yılıyla beraber kullanıcılarla buluşabileceği belirtiliyor.

:: Yeni dokunmatik ekran teknolojisi ön yargıları değiştirebilir mi dersiniz? Forumda tartışalım.