Daha önce insansız hava araçlarının nakil amacıyla lojistikte kullanıldığını, ambulans görevi gördüğünü görmüştük. Son yılların önemli kurtarıcısı insansız hava araçları bu sefer daha büyük bir proje ile gezegenimizi kurtarmak için çalışacak. Küresel iklim değişikliği ile mücadele için drone’lar ağaç dikiminde görevlendirilecek.
Günde 100.000 fidan
BioCarbon Engineering, bir günde 100.000 kadar fidan tohumlayabilen drone filosuna sahip. Ekim öncesindeki çok aşamalı süreç, seçilen bir alan üzerinde keşif uçuşlarıyla başlıyor. Yer topografyası, mevcut biyo çeşitlilik ve engeller hakkında veriler toplanıyor ve haritalama yapılıyor. Optimum bitki türleri ve yerleri belirleniyor. Daha sonra ikinci grup drone’lar, haritayı izleyerek ve biyolojik olarak parçalanabilen tohumları araziye bırakıyor.
Her bir drone, 18 dakika gibi kısa bir sürede bir hektarlık alanda ağaçlandırma yapabiliyor. 2014 yılında birkaç ülkenin katılımıyla kabul edilen New York Orman Bildirgesi’ne göre 2030’a kadar 350 milyon hektar (865 milyon dönüm) bozulmuş orman ve tarım arazisinde düzenleme yapılacak. Kısa sürede bu kadar etkili bir düzenleme için insansız hava araçlarından faydalanılması gerekiyor. Drone ile dikim yapmanın, el ile dikim maliyetinin yüzde 15’i kadar olduğu ve 10 kat daha fazla dikim yapılabildiği belirtiliyor.
Test aşamaları süren bu sistemde Central Park’ın iki katı büyüklüğünde 750 hektarlık alanda mangrov ağaçları dikiliyor. BioCarbon, insan ve lojistik maliyetlerini önemli ölçüde azaltırken, zorlu ortamlarda ekosistemleri hızlı, kolay ve düşük maliyetli bir şekilde yeniden kurmayı sağlıyor.
Aşağıdaki videodan drone ile ağaç dikimi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
:: Ağaç dikiminde drone’ların kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?
#video_15242#
ve o ağaçları kesip drone yapımcılarına villa yapacak